stress verminderen tips
Mind, Voeding & gezondheid

10 gouden regels om stress en spanning te verminderen

Hoe vaak neem jij tijd voor jezelf om volledig te ontspannen? Veel mensen leiden een stressvol leven waarbij ze de zorg voor zichzelf vergeten. Constant leven met stress is niet gezond. Je voelt je onrustig, je hormonen raken uit balans, je hebt vaak last van hoofdpijn, stemmingswisselingen en je spijsvertering werkt niet meer optimaal. Deze klachten kunnen ontstaan als jij jezelf niet de aandacht geeft die je verdient en te lang achter elkaar veel stress ervaart. Gastblog Marleen.

Sta jij hier wel eens bij stil? Korte stressreacties op zich zijn nuttig, omdat het ons alert houdt op momenten dat gevaar dreigt. Jouw cortisol stijgt eventjes – een stofje in jouw bloed dat vrijkomt tijdens spanning – maar in een gezonde situatie komt deze ook weer tot rust. Alleen wanneer je te lang achter elkaar te veel stress te verduren krijgt, kan het dus schadelijk worden voor je lichaam en geest. En als je niet uitkijkt kan dit zelfs leiden tot een burn out. Door middel van deze tips help je stress te verminderen en geef je je lichaam en geest de liefde die het verdient.

1. Stel vast wat je stressbronnen zijn

Probeer te bepalen wat voor jou bronnen van stress zijn. Kijk naar de verschillende aspecten van je leven, bijvoorbeeld familie, vrienden, werk en financiën, en wat hierin voor jou extra stress oplevert. Probeer dit vervolgens te vermijden. Heb je bijvoorbeeld een hele irritante vriendin of buurvrouw? Ga het contact uit de weg en zoek mensen op die je positieve gevoelens geven. En als vermijden geen optie is, probeer dan je houding tegenover de stressbron te veranderen. Bijvoorbeeld door je energetisch af te schermen door middel van meditaties en visualisaties.

2. Beweeg regelmatig

Best een open deur maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Door lichamelijke activiteit krijg je een beter humeur, slank je af en slaap je beter. Dit alles zorgt voor een verlichting van stress. Je kunt het beste dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen, denk aan wandelen, fietsen en zwemmen, en tweemaal per week spierversterkende oefeningen doen. Benieuwd hoe je aan krachttraining begint? Houd mijn blog in de gaten want volgende week vertellen we je hier meer over!

stress verminderen tips

3. Laat je emoties gaan

Wist je dat huilen gezond is? We kennen allemaal het opgeluchte gevoel na een stevige huilbui, not to mention al die negatieve energie die je hiermee loslaat. Het geeft je lucht, letterlijk ook, want vaak kun je daarna vrijer ademen. Je voelt je beter en vermindert zo je (opgekropte) stress. Dat komt omdat huilen de aanmaak van endorfines in je lichaam – je feel good hormonen – stimuleert. Huilen is dus goed voor je én voor je stress, dus voel je een huilbui opkomen, krop het dan niet op maar laat het er vooral uitkomen. Zet de tissues maar klaar!

4. Wees niet te streng voor jezelf

Weg met die innerlijke criticus en te hoge lat voor jezelf. Als je te veel van jezelf vraagt, leg je te veel druk op jezelf en dat levert stress op. Niemand is volmaakt en jij dus ook niet, en dat is oké. Accepteer gewoon je fouten en leer ervan. It’s all in the trying. Af en toe vallen, en daarna weer opstaan. Doe jezelf een plezier en stel voortaan realistische doelen en verwachtingen op, dan hou je het relaxed voor jezelf.

5. Plan tijd in voor jezelf

Maak er een prioriteit van om elke dag wat tijd voor jezelf vrij te maken. Me- time! Ga in bad, wandel, mediteer of doe helemaal niks, het maakt niet uit, zolang je het maar leuk vindt en het je ontspant. Reserveer hier ook tijd voor in je agenda zodat het er niet bij inschiet. Op die manier hou je ook meer energie over voor je dagelijkse klussen.

stress verminderen tips

6. Doe elke dag één gezond ding

Vaak hebben we een hele to-do list en begint deze pas buiten werktijd. Kom je thuis van je werk, staat er nog een afwas, nog even koken, oh en moest je die vriendin niet nog een appje sturen? Gelukkig kun je het jezelf aanleren om beter met jouw energie om te gaan. En daar zal jouw lichaam je dankbaar voor zijn. Je gezondheid hoort altijd op de eerste plaats te komen. Alleen waar begin je?

Maak er een sport van om tenminste één keer per dag een gezonde keuze voor jezelf te maken. Je zult zien: vaak volgen er dan meer gezonde keuzes! Neem bijvoorbeeld een keer de trap in plaats van de lift, fruit in plaats van chocola, etc. Hoe gezonder je bent, hoe beter je je voelt en hoe minder stress je ervaart.

7. Wees voorbereid

Het is onvermijdelijk dat je soms fouten maakt of er een keer wat mis gaat. Iedereen wordt hiermee ooit geconfronteerd. Op sommige zaken heb je invloed: zorg bijvoorbeeld voor reservesleutels en geef ook een set aan iemand die je vertrouwt. Als je je sleutels dan een keer vergeet mee te nemen of ergens verliest, dan is de stress minder groot.

Op ongelukken en tragedies heb je geen invloed. Bijvoorbeeld als de trein een uur vertraagd is – om meer even een stressvol iets te noemen! Als je ertoe in staat bent, probeer jezelf dan eerst te kalmeren voordat je de problemen aanpakt, als dit al mogelijk is. Bijvoorbeeld door een paar keer diep adem te halen. En dan kun je erna met een rustig hoofd een oplossing zoeken. Zoals bijvoorbeeld jouw vriend bellen die nu een uur op je staat te wachten bij het station.

8. Schrijf het van je af

Het is een goede gewoonte om dingen op te schrijven die je dwars zitten. Niet alleen kun je zo uiting geven aan je emoties en ervaringen, maar je kunt ze ook analyseren en kijken of je wat geleerd hebt van je ervaringen. En of je erdoor bent veranderd zelfs. Zo is het een effectief hulpmiddel om stress te verminderen en trauma’s te verwerken. Neem dus zo vaak mogelijk een klein notitieblokje en pen mee als je op pad gaat, zodat je dit altijd direct kunt toepassen.

9 Water, please!

Zorg dat je genoeg drinkt gedurende de dag.  Wanneer je genoeg water drinkt dan houd je jezelf gezond en voel je je minder vermoeid en dus minder gestresst. Voor mannen wordt 3 liter water per dag aangeraden en voor vrouwen 2 liter. Ook zijn er tegenwoordig handige apps voor als geheugensteuntje wanneer het tijd is voor jouw dagelijkse glas water.

10 Lach!

Wat ook helpt om je stress te verminderen is elke dag lachen, minder cafeïne, koolhydraatarm eten, ontspanningstechnieken beoefenen (yoga, meditatie, ademhaling) en praten met mensen die je vertrouwt. Kom je er zelf echt niet meer uit en dreigt stress je leven over te nemen, of heb je zelfs een burn out, neem dan contact op met jouw huisarts of een therapeut. Zij zijn erin gespecialiseerd om ervoor te zorgen dat jouw klachten verminderen en jouw leven weer in balans raakt.

Te veel stress kan je leven erg dwarsbomen, maar hopelijk kunnen bovenstaande tips je helpen om je gevoelens van stress terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau.

Wat helpt jou als je te veel spanning in je leven ervaart?

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

  • Florentine mei 8, 2018 at 6:44 pm

    Mooi artikel heb je geschreven. Heel belangrijk inderdaad. Ik vind het trouwens ook echt zo belangrijk om genoeg water te drinken: dat merk je echt aan álles. Liefs!

  • Happy and mindful november 22, 2018 at 12:50 pm

    Heeeel goed dat je dat doet!

  • Laat een bericht achter