Natuurlijk ritme

31 oktober: 5 manieren om Samhain te vieren

Het is weer de tijd van het jaar waarin de bladeren aan de bomen van kleur veranderen vallen, je je koffie inwisselt voor chai latte’s en je ‘s avonds op de bank kruipt met een dekentje. Dit betekent ook Samhain, dit is een van de acht vieringen uit het Keltische jaarwiel. Heb je hier nog nooit van gehoord? Ik vertel je er graag meer over – en hoe je het kunt vieren.

Wat is Samhain?

Oké, eerst de basis: Samhain (spreek uit: Sa-wen) is een Keltisch feest dat de overgang van de herfst naar de winter markeert. Het wordt traditioneel gevierd van de avond van 31 oktober tot en met 1 november. Voor de Kelten was Samhain een belangrijk moment in hun kalender omdat het het einde van het oogstseizoen aankondigde. Het is daarmee gelijk het begin van het Keltische nieuwe jaar.

Wat vier je met Samhain?

Samhain is niet alleen een feest, het is ook een tijd om eer te betuigen aan je voorouders en de doden. De Kelten geloofden dat tijdens Samhain de sluier tussen de wereld van de levenden en de doden het dunst werd waardoor de geesten van overleden dierbaren konden terugkeren. Dit maakt het tot een mooi moment om stil te staan bij de mensen waarvan we afscheid hebben moeten nemen.

Tegelijkertijd is het een tijd om het donker te eren. Zonder donker, kan er geen licht bestaan. Alles bestaat in een perfecte harmonie en ook de schaduwkanten van het leven mogen er zijn. Gek genoeg vier je tijdens Samhain de dood.

Maar Samhain is ook een festival van transformatie. De natuur begint te sterven in de herfst, en Samhain is het moment waarop de Kelten geloofden dat de godin van de natuur, de Cailleach, haar krachten gebruikte om de aarde voor te bereiden op de winter. Het is een tijd van loslaten, verandering en innerlijke groei.

Hoe kun je Samhain vieren?

Nu je weet waarom Samhain zo speciaal is vertel ik je graag meer over hoe je het kunt vieren met behulp van magische rituelen.

1. Maak een altaar voor je voorouders: Versier een tafel met foto’s, kaarsen en herinneringen aan je overleden dierbaren. Steek een kaars aan en breng een moment door om aan hen te denken. Misschien wil je zelfs een van hun favoriete gerechten bereiden en delen. Plaats je altaar op een plek waar je je makkelijk kunt afzonderen. Uit respect voor je voorouders houd je het altaar goed schoon.

2. Maak een pompoenlantaarn: Het snijden van pompoenen is een Halloween-traditie, maar het past ook perfect bij Samhain. Snijd een angstaanjagend gezicht of een mooi ontwerp en plaats een kaars vanbinnen. Het licht van de pompoen symboliseert de overgang van het duister naar het licht.

3. Ga de natuur in: Samhain is een fantastische tijd om een boswandeling te maken. Verzamel herfstbladeren, dennenappels en andere natuurlijke schatten. Zo kun je de natuur eren en in contact komen met de aarde.

4. Doe aan waarzeggerij: Dit is het seizoen waarin de Kelten geloofden dat de toekomst gemakkelijker te onthullen was. Probeer een tarotkaartlezing, pendelen of gewoon mediteren om inzicht te krijgen in wat de toekomst je te brengen heeft.

5. Bak lekkere dingen: Traditioneel bereid je tijdens Samhain gerechten met appels en pompoenen. Maak een heerlijke appeltaart of pompoensoep om Saimhain op 31 oktover te vieren.

Samhain is dé  tijd van het jaar om naar binnen te keren en te reflecteren op wat er echt toe doet. Om je voorouders te eren en stil te staan bij de natuurlijke cyclus van het leven.

Foto: Vasilina Sirotina via Unsplash.

Previous Post