Yoga

5 ideale yoga soorten voor beginners

Yoga is niet alleen leuk, het is ook nog eens supergezond voor je lichaam en geest.  Niet gek dat de “sport” de afgelopen jaren erg populair is geworden. Want wie wil er nou geen gezond, flexibel lichaam en tegelijkertijd peace of mind?

Het fijne aan yoga is dat het lekker laagdrempelig is om mee te beginnen. Je hebt niet veel nodig. Alleen al een lekker zittende outfit en een yogmatje, die je vaak ook nog kunt lenen, zijn genoeg. Wat yoga nog toegankelijker maakt, is het feit dat er tientallen verschillende soorten yoga bestaan. Hierdoor zit er voor iedereen wel wat bij. Van babies (ja, er bestaat baby yoga!) tot ouderen van 70+.

Ik help je graag om je wat wegwijs te maken in de wereld van de verschillende soorten yoga, zodat jij de juiste soort yoga voor jou kunt kiezen.

Hatha Yoga

Als je compleet nieuw bent op het gebied van yoga, is Hatha Yoga altijd een goede keuze. Het tempo is rustig en je krijgt de basics onder de knie zonder je gelijk in allerlei onmogelijke posities te manoeuvreren. Je leert alle basishoudingen en oefent verschillende ademhalingstechnieken. Deze basis gaat je erg goed van pas komen bij andere yogastijlen!

Hatha betekent letterlijk ‘zon’ en ‘maan’. Zoals je hieruit misschien al kunt afleiden bestaat een sessie uit een interessante mix van tegenstellingen. Denk hierbij aan kracht en flexibiliteit of actie en rust. Hatha Yoga is de meest populaire vorm van yoga waarop veel andere stijlen zijn gebaseerd..

Iyengar Yoga

Iyengar Yoga is vernoemd naar de grondlegger: B.K.S. Iyengar. Deze vorm is zeer gedetailleerd, heeft veel aandacht voor techniek en vereist een goede focus. Bij Iyengar yoga ligt de nadruk op de juiste uitlijning van je lichaam in elke houding. Daarom gebruik je hierbij vaak accessoires zoals blokken, riemen en dekens om elke asana (houding) precies goed te krijgen.

Omdat je zo gefocust bent op de techniek leer je het idee achter elke houding echt goed te begrijpen. Ideaal voor beginners dus! En hoewel deze vorm misschien langzamer is dan andere stijlen, is de fysieke en mentale uitdaging niet minder.

Yin Yoga

Zoek je een stijl die vooral gericht is op ontspanning? Kijk dan zeker eens naar Yin Yoga. In Yin houd je houdingen voor langere tijd (3-5 minuten per pose) aan. Hierdoor kan je lichaam veel dieper in de houdingen zakken en werk je tegelijkertijd aan het verlengen en versterken van je bindweefsel. Dit krijgt in veel andere stijlen niet altijd zo veel aandacht. Fysiek gezien is Yin wat minder intensief, maar mentaal kan het behoorlijk uitdagend zijn.Tijdens de langdurige momenten van stilte train je zowel je geduld als je doorzettingsvermogen!

Restorative Yoga

Restorative Yoga is een hele ontspannen vorm van yoga waarbij je niet veel hoeft te bewegen. Er komt geen zweetdruppel aan te pas.  Deze stijl is ontworpen om je te helpen ontspannen en brengt het zenuwstelsel tot rust.

Met behulp van accessoires wordt jouw lichaam volledig ondersteund. Hierdoor blijf je gemakkelijker voor langere tijd in een comfortabele houding liggen. En dat helpt natuurlijk weer bij het ontspannen. Ben je gestresst? Dan is deze yoga vorm misschien wel precies wat jij nodig hebt. Na een Restorative Yoga sessie voel je je weer fris, uitgerust en voldaan, alsof je net uit een spa bent gekomen.

Vinyasa Yoga

Voor degenen die op zoek zijn naar een dynamische vorm van yoga, is Vinyasa Yoga een absolute aanrader. Hoewel Vinyasa Yoga flink uitdagend kan zijn, is het nog steeds goed te doen voor beginners. Je flowt hierbij op het ritme van je ademhaling van de ene naar de andere houding. Dit geeft een haast ritmisch gevoel van dansen. Bij Vinyasa werk je aan kracht en flexibiliteit terwijl je tegelijkertijd gefocust en rustig blijft. Een full-body & mind workout dus!

Meer yoga soorten ontdekken?

Ga je beginnen met yoga, dan zijn de vijf bovenstaande soorten absoluut een aanrader. Maar zoals je aan het begin van deze blog kon lezen bestaan er inmiddels tientallen varianten. Ben je hier benieuwd naar? Dan raad ik aan Yoga Vandaag eens te bezoeken. Daar hebben ze namelijk rond de 40 yoga soorten uitgebreid beschreven. Ook vind je daar een overzicht van alle yogascholen van Nederland. Zo is er altijd wel eentje bij jou in de buurt te vinden.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs