ochtendroutine yoga
Health, Mind, Yoga

Gastblog Katrien | 5 ideeën voor je ochtendroutine

Ochtendroutines zie je vandaag overal opduiken. Het is een goede manier om je dag te beginnen met de juiste mindset. Ze geven je  de mogelijkheid rustig op te starten zodat je daarna genoeg tijd hebt om de dingen te doen die je wilt doen. Ik deel graag mijn ochtendroutine met je, in de hoop dat dit jou ook inspireert tot het ontwikkelen van een fijne morning routine

Oprah Winfrey, Barack Obama en Richard Branson hebben één ding met elkaar gemeen: ze starten hun dag volgens een vaste routine. Je kent vast het boek The Miracle Morning nog wel. Dit heeft miljoenen mensen overtal ter wereld gemotiveerd hun ochtend effectiever te besteden. Je kunt jouw dag het beste beginnen vóór acht uur ‘s ochtends. Dit helpt je als je grote veranderingen in jouw leven wilt doorvoeren, want ‘s ochtends vroeg haal je het beste uit jezelf. Met deze 5 tips kun jij ook aan een fijne ochtendroutine beginnen.

#1 Vroeg opstaan

Laten we gelijk met de deur in huis vallen. Voor een ochtendroutine die werkt kun je het beste vroeg opstaan. Het is een pijnlijke, dat weet ik, maar de rust die je ervaart als je al wakker bent terwijl iedereen nog in bed ligt is zalig. Ik sta meestal om half zeven op, om dan om negen uur te kunnen beginnen werken.

#2 Citroensap

Begin je dag gezond! Eerst pers ik een halve citroen. In de winter is vitamine C extra belangrijk. Het sap schenk ik in een glas dat ik dan verder vul met water. Ik drink daarna nog drie glazen water, zodat ik aan een liter kom. Dat zorgt ervoor dat ik sneller wakker word en hydrateert me opnieuw na de nacht.

#3 Schrijf het van je af

Tijdens het drinken, schrijf ik over wat me die ochtend dwarszit, waar ik stress door heb… Gewoon wat dan in me opkomt. Dat helpt om zonder zorgen aan de dag te beginnen. Journaling heet dit ook wel. Hierbij is het belangrijk dit elke dag te doen, zo wordt het een gewoonte. Volgens onderzoek moet je iets 21 dagen lang doen om het in je systeem te krijgen. Daarna wordt het steeds makkelijker en gaat het bijna vanzelf.

#4 Frisse lucht

Frisse licht zorgt voor een goed begin van je dag. Rond zeven uur kleed ik me snel aan en ga ik naar buiten. Zeker nu het zo koud is buiten, is dat maar tien minuutjes. Op die manier krijgen mijn hersenen zuurstof, breng ik mijn lichaam in beweging en gaat mijn hartslag omhoog. Je zet jezelf letterlijk ‘aan’.

#5 Yoga en meditatie

Mediteren en yoga brengt jouw mind tot rust. Het geeft je gelijkertijd focus zodat je gedurende de dag meer in balans bent, je beter kunt concentreren én meer gedaan krijgt. Vergeet ook niet de rest van de dag af en toe pauzes en rustmomenten te nemen om weer even tot jezelf te komen.

Als ik buiten ben geweest neem ik hierna de tijd voor yoga. Meestal een half uurtje. Dit is iets dat ik nooit wil overslaan, omdat yoga gewoon altijd zoveel deugd doet, zowel mentaal als fysiek. Het maakt ook mijn spieren los, wat belangrijk is voor iemand die achter haar laptop werkt, zoals ik, en daar vaak stijve spieren aan overhoudt.

Rond acht uur mediteer ik zo’n tien minuten. Gewoonlijk volg ik een begeleide meditatie, met meestal hetzelfde stramien. Je wordt eerst rustig en observeert dan je ademhaling. Als je afgeleid wordt, herneem je je en breng je je gedachten weer terug naar je ademhaling.

Daarna volgen ontbijt, aankleden en de start van mijn werkdag! Hebben jullie een ochtendroutine en hoe zit die in elkaar?

Ik merk dat een ochtendroutine mij echt helpt. Mijn routine verandert regelmatig, afhankelijk van hoe ik me voel of waar ik me bevind. Er zijn soms ook dagen of weken waarin het me gewoon niet lukt. Wanneer ik wel mijn routine heb doorlopen, voel ik me goed en heb ik meer zelfvertrouwen om aan mijn dag te beginnen. Als freelance tekstschrijver moet je zelf je planning maken en je dag indelen, en dan is het heel belangrijk dat je gemotiveerd bent om een productieve dag te hebben.

Hebben jullie een ochtendroutine en hoe zit die in elkaar?

Neem ook een kijkje op de website van Katrien en haar Insta.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

 • Maarten december 7, 2018 at 11:15 am

  Fijne omschrijving van de positieve effecten van routines, Katrien!
  Mijn ochtendroutine is momenteel compleet verstoord door een verse verhuizing waardoor ik bepaalde handelingen net wat anders moet doen of herontdekken.
  Nieuwe ruimtes en andere indelingen zorgen voor wat verstoringen in mijn ochtenden. Zelfs de nieuwe douche geeft irritaties (nog niet af, dus hele badkamer wordt nat..) terwijl dit normaal mijn rustmoment is. Maar alles, en ook dat, komt vanzelf goed; af en toe herzien en aanpassen van routines zorgt voor verbetering!
  Groet, Maarten

 • Jolanda januari 4, 2019 at 8:33 pm

  Ik vind een vast ochtend routine heel belangrijk, het zorgt ervoor dat ik de dag zonder stress begin. Vooral de vaste volgorde van de ochtend bezigheden geeft rust!

 • Laat een bericht achter