blog beginnen
Lifestyle

5 tips voor meer focus op je blog

Bloggen is natuurlijk supertof om te doen maar het kan geen kwaad om er af en toe bij stil te staan wat je ermee wilt bereiken. Dat zorgt voor focus. Vraag jezelf eens af, wat is mijn doel hiermee? Hieronder 5 tips die je kunnen helpen om meer focus aan te brengen bij het bloggen.

#1 Stel jezelf de vraag, waarom blog ik?

Wil je bekend worden? Geld ermee verdienen? Wil je mensen een kijkje geven in je gedachtenwereld? Of vind je het gewoon heel erg leuk om te schrijven? Ik vind het voor mezelf heel belangrijk om plezier te hebben in het bloggen. Als jij weet waarom je blogt, kun je ook veel beter jouw doel vaststellen. En daarmee komen we vanzelf op de volgende tip.

 

#2 Stel jezelf een doel

Wil je bekend worden? Dan kan het je doel zijn om 10.000 lezers per maand op je blog te krijgen. Als je geld met je blog wilt verdienen zul je je ook focussen op grote lezersaantallen maar wil je vooral dat zo veel mogelijk mensen overgaan tot de koop van een product. Als je jezelf een doel stelt, maak het dan concreet. Ik wil dat veel mensen mijn blog bekijken is te vaag. Ik wil 10.000 bezoekers per maand hebben, ik noem maar wat, is dat niet. Wees ook realistisch hierin. Geef jezelf de tijd om naar dit doel toe te werken. Dit is best een lastige. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk jouw doel bereiken. Als je begint met bloggen komen er nog niet zo veel mensen op je site en als je hier wel veel tijd in stopt kan dit best wel eens frustrerend zijn. Ik las laatst een hele goede tip van iemand om een timemap te maken. Stel, je wilt 24.000 bezoekers per jaar op je blog. Dat is dus 2.000 per maand, en ongeveer 500 per week. Splits je doel dus op in kleinere doelen. Dan kun je ook gaan nadenken over strategieën om dit te bereiken. Die kun je mooi in je timemap zetten.

 

#3 Niet alleen maar lezen over bloggen, ook gewoon doen

Je hebt gelukkig veel hulpmiddelen online staan als je een site wilt beginnen. Ik volg zelf ook verschillende blogs over bloggen. Die vind ik altijd leuk om te lezen. Aan mezelf merk ik dat ik hierin soms kan doorslaan. Dan ben ik eindeloos aan het lezen over hoe je moet bloggen, en kijken naar hoe anderen het doen, zonder echt aan mijn eigen blog te werken. Leuk voor de inspiratie natuurlijk, maar houd wel in de gaten hoeveel tijd je hierin stopt. Af en toe moet ik dan zeggen, ho stop. Wat was ik ook alweer aan het doen? Oh ja. Misschien heb jij dit ook. Dit is dan het moment om te stoppen met rondkijken en weer verder te gaan met schrijven. Gewoon doen dus.

 

#4 Vergelijk jezelf niet te veel met anderen

En dat zeg ik niet alleen voor jou maar ook voor mezelf. Deze tip probeer ik mezelf constant te herinneren. Als je veel blogs over bloggen leest zullen de tips je om de oren vliegen. Veel tips gaan over zo “succesvol” mogelijk bloggen. Zo veel mogelijk lezers trekken dus. Maar is dit echt je doel? Van de week trapte ik in deze valkuil. Ik ging heel erg nadenken over wat anderen zouden willen. Ik verzamelde allerlei tips om zo goed mogelijk te bloggen, zocht naar onderwerpen die momenteel leven en dacht na over manieren om een zo pakkend mogelijke kop maken. Ik stelde mezelf vooral de vraag wat mensen leuk zouden vinden om te lezen en vergat hierbij te kijken naar wat ik nou precies leuk vond om te schrijven. Zonde van de energie! En zo was ik mijn doel, het plezier in het bloggen, een beetje uit het oog verloren. Soms kijk ik naar blogs online en dan denk ik, zo wil ik het ook. Als ik de site van Beautylab of De Groene Meisjes bekijk bijvoorbeeld. Dan vergeet ik wel eens dat dit professionals zijn die hier al jaren, maar dan ook jaren mee bezig zijn, dit ook nog eens fulltime doen en inmiddels waarschijnlijk een grafisch ontwerper en marketingteam tot hun beschikking hebben. Jouw blog hoeft niet de beste ooit te zijn, hij is van jou, dat maakt hem al uniek. En dan komen we bij de vijfde tip.

 

#5 Het hoeft niet perfect te zijn.

Mooi schrijven kan natuurlijk een doel zijn maar het hoeft niet perfect te zijn. Hoe meer je schrijft hoe beter je ook hierin zult worden. Maak het jezelf niet te moeilijk en lag de lat dus niet te hoog, al helemaal niet in het begin. Bedenk ook dat bloggen meer is dan alleen het produceren van tekst. De een is sterker in schrijven, de ander in foto’s maken of creatieve ideeën verzinnen voor artikelen. Een ander is weer een ster in social media. Schrijf af en toe gewoon wat er in je opkomt, ook voor jezelf. Daarna kun je altijd nog je tekst aanpassen en zorgen dat het nog prettiger leest. En vooral, have fun!!! Hoe meer plezier je hebt in het schrijven zelf, hoe leuker het ook zal zijn voor anderen om te lezen.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

 • Anna juli 13, 2016 at 11:22 am

  Hoi 🙂
  wat een leuk bericht weer!
  Op naar de 500 bezoekers dan!? Ik ga deze maand voor 160 😉

  • Miss happy and mindful juli 22, 2016 at 5:29 pm

   Dankjewel. Dat is een goede insteek Anna!! 160 per maand lijkt mij een goed streven. En ja, op naar de 500!

  Laat een bericht achter