Mind

5 tips om efficiënter om te gaan met jouw energie | Gastblog

Herken je dat? De hele dag door rennen van afspraak naar afspraak en nog maar net de voordeur achter je dicht getrokken of je gaat thuis alweer aan de slag? Of amper de tijd om je eten naar binnen te schuiven omdat je snel weer door moet naar het volgende adres? ’s Avonds zo moe als een hond en dolgelukkig als je ein-de-lijk je hoofdkussen mag begroeten? Eén ding is zeker: je bent niet de enige. Ik geef je graag tips hoe je bewuster kunt omgaan met jouw energie. Gastblog Marion.

Veel moe zijn is helemaal niet raar want we hebben dagelijks heel wat ballen hoog te houden. Probeer hier eens op te letten. Vaak is er een bal ‘werk’, een bal ‘partner’, een bal ‘familie’, een bal ‘vrienden’, een bal ‘sport’, en daarnaast kun je er vast nog een paar voor jezelf bedenken. We gooien al deze ballen in de lucht en proberen ze met man en macht daar te houden. Soms gaat dat moeiteloos, maar af en toe is het ook doodvermoeiend.

Gek genoeg vindt iedereen deze drukte maar normaal. “Ik heb het druk” is het nieuwe “het gaat goed”. Druk bezig zijn is natuurlijk ook best leuk. Het geeft een goed gevoel. Want je moet ergens zijn, je bent gewild, dus je doet ertoe. Maar hoe houd je het overzicht? En nog veel belangrijker: hoe voorkom je dat je niet te ver gaat? Dat je zo gespannen en moe wordt dat je om de kleinste dingen uit je vel springt en mensen beter bij je uit de buurt kunnen blijven?

Als antwoord hierop verschenen veel boeken en artikelen over hoe je zo efficiënt mogelijk je tijd kunt indelen. Tijdmanagement. Zelf word ik daar niet echt vrolijk van. Ik krijg er nog steeds het gevoel bij dat ik al mijn tijd moet volproppen, maar dan op een efficiënte manier. Ik houd het liever op ‘energie-management’. Oftewel, bewuster omgaan met het gebruiken of juist ‘sparen’ van energie. Iets meer tijd voor jezelf zorgt voor meer balans en uiteindelijk voor meer plezier in de dingen die je doet!

# 1. Herkennen wat bij je past

Wat geeft jou energie en wat put je juist enorm uit? Probeer eens hierop te letten. De dingen, en ook mensen, waar je energie van krijgt zijn vaak de dingen die goed bij je passen. Door meer dingen te doen die goed bij je passen word je blijer en energieker. Energievreters zijn soms lastig te herkennen. Vaak is het iets of iemand waarvan je een negatief, soort zeurend gevoel krijgt als je eraan denkt. Bijvoorbeeld een afspraak met een kennis waar je tegenop ziet of waarvan je vooraf al weet dat je veel moet investeren. Stel jezelf vervolgens de vraag of je dit ook echt wilt doen of het vooral móet doen van jezelf.

De dingen die veel energie kosten kun je lang niet altijd vermijden, zoals lastige situaties op het werk, maar je kunt ze wel meer doseren. Bijvoorbeeld minder werken of juist na een energievreter iets inplannen waardoor je jouw batterij weer oplaadt. Misschien kom je er tijdens dit bewustwordingsproces wel achter dat je te veel dingen doet die je energie kosten. In dat geval kan het helpen om te zoeken naar andere activiteiten of mensen waarmee je je wilt omringen. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby, of een manier om nieuwe vrienden te maken.

#2. Nee zeggen

Nee zeggen, het klinkt zo simpel maar het is toch vaak lastiger dan je denkt. Voor veel mensen is dit ontzettend moeilijk. We willen vaak aardig gevonden worden en voelen ons snel verantwoordelijk – want als we nee zeggen loopt het vast mis. Maar het heeft ook te maken met het bovenstaande, bewustwording van wat wel en niet goed bij je past. Als je dit beter weet kun je makkelijker prioriteiten stellen en keuzes maken in de dingen die je doet of juist niet doet.

De kunst is om je niet schuldig te voelen wanneer je een aanbod afwijst of een keer een afspraak afzegt. Ook is het belangrijk om je te realiseren dat als je ‘nee’ zegt, je hier niet per sé een reden voor hoeft te geven. Als je het toch wilt uitleggen is “ik heb tijd nodig om uit te rusten” een prima reden. Als je nog twijfelt kun je ook zeggen: “ik wil daar graag nog even over nadenken”. Zo creëer je meer rust en ruimte voor jezelf en kun je rustig nadenken of je het echt wilt of niet. Je hoeft namelijk niet altijd direct te beslissen.

#3. Grenzen aangeven

Als je met iemand afspreekt maar eigenlijk een beetje moe bent, of gewoon niet in de beste stemming, hoef je jezelf niet te forceren door een vrolijk masker op te zetten. Dat kost je namelijk extra energie. Durf aan te geven dat je een drukke dag hebt gehad en misschien wat minder spraakzaam bent. Vaak helpt deze openheid juist om iets te gaan doen of te bespreken waar echt behoefte aan is. Maar grenzen aangeven bij mensen om je heen kan ook op een andere manier.

Als iemand om je heen in een slechte stemming is, is het belangrijk je te realiseren dat dit bij de ander ligt, en dat jij hier niet per sé iets mee hoeft. Je kunt verschillende dingen doen, helemaal afhankelijk van de situatie. Maar als je op dat moment jezelf wilt beschermen voor negativiteit, kun je er bewust voor kiezen om je hiervoor af te sluiten. Bijvoorbeeld door uit de situatie te stappen, of door niet door te vragen. Ook zijn er manieren om je energetisch af te sluiten, bijvoorbeeld door een beschermende cirkel om je heen te visualiseren. Dit zijn bekende technieken die je leert tijdens yoga en mindfulness.

#4. Gedachten over werk loslaten

Het is verleidelijk thuis nog eens goed na te denken over een moeilijk vraagstuk van het werk. Vaak gaat het zelfs automatisch. Wees alert op dit soort gedachten want ze beïnvloeden je meer dan je denkt. Realiseer je dat problemen van het werk op het werk thuishoren en ga er dus ook pas verder mee aan de slag zodra je daar bent. Thuis is thuis.

#5. Dingen afronden

Mooi, je bent klaar met werken, tijd voor jezelf! Tenminste…thuis heb je ook ballen hoog te houden. Denk bijvoorbeeld aan dingen die zijn blijven liggen zoals de was die nog steeds gedaan moet worden, een product dat je al een hele tijd in huis wilt halen of een kastje dat je nog in elkaar moet zetten. Als die dingen op jouw to-do lijst kosten je vaak onnodig energie. Iedere keer dat je de was ziet staan bedenk je je dat dat nog moet gebeuren. Je aandacht gaat er steeds weer naartoe zonder dat er iets verandert. Zo ontwikkelt iets kleins zich tot een steeds grotere berg. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Op het moment dat je het doet kost het natuurlijk even energie. Maar daarna is het verdwenen! Dat ruimt op…

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter