Ben jij overdag altijd super gezond bezig met je voeding? Maar krijg je in de avonduren vaak trek in een lekkere snack? En dan bedoelen we wat anders dan een wortel of een stuk komkommer. Het enige waar je dan nog aan kan denken is eten en voor je het weet zit je met een doos koekjes op de bank gedachteloos te snaaien. Onnodig ’s avonds snacken leidt al snel tot te veel eten, wat uiteindelijk invloed kan hebben op je gewicht – Gastblog Marleen
Wil jij op een gezonde manier afslanken, of gewoon op gewicht blijven, maar kun je snacks in de avonduren niet weerstaan? Heel herkenbaar! Door middel van deze tips leer jij naar je eigen lichaam luisteren en kom je niet zo snel meer in de verleiding.
#1 Herken de oorzaak van ‘s avonds snacken
Op het moment dat je voor de zoveelste keer ’s avonds op de bank zit te snaaien, vraag je jezelf meestal niet af wat de reden hiervan is. Wil jij ongewild snacken ’s avonds voorkomen? Dan is het heel goed om stil te staan bij de oorzaak. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is, kun je een passende aanpak bedenken. Ga eens bij jezelf na: waarom heb je ’s avonds vaak zin om te snacken? Vind je het dan ook lekker en kun je er echt van genieten? Is het omdat je je verveelt? Of zit je misschien niet lekker in je vel en ben je geneigd tot emotie-eten?
#2 Doorbreek patronen
Naast het herkennen van de oorzaak, is het belangrijk om patronen te doorbreken. Het bijhouden van een eetdagboek kan je hierbij helpen. Op deze manier krijg je inzicht in de onbewuste redenen die je hebt om ’s avonds te snacken. Schrijf een week lang op wat je precies eet en vooral hoe je je daarbij voelde. Welke emotie ging met het eten gepaard? Komt dit steeds terug op bepaalde tijdstippen? En wat voor eten is dit dan? Door patronen te herkennen kun je ze makkelijker doorbreken.
#3 Ga voor routine en bewustwording
Begin elke snackneiging met een simpele routine die je helpt bewust te worden van je omgeving en je gevoel. Haal bijvoorbeeld drie keer diep adem en sta even stil bij dit moment. Vraag jezelf af wat de reden is dat je een snack wilt gaan eten en besluit of dit de juiste reden is.
#4 Maak afspraken met jezelf
Het is belangrijk om voor jezelf een plan te hebben. Bedenk van tevoren welke snacks je niet wilt eten omdat je ze ongezond vindt. Maak een afspraak met jezelf op welke momenten je echt behoefte hebt aan een gezonde snack in de avond. Dan hoef je er niet meer over na te denken en kom je minder snel in de verleiding om ongewild te snacken. Wanneer je strakke afspraken maakt met jezelf kom je er niet meer omheen. Want afspraak, is afspraak!
En als het dan wel lukt dit vol te houden ben je hartstikke trots op jezelf. Een hele goede manier om zelfdiscipline te krijgen is ook het doen van een detox of sapkuur.
#5 Bereid jezelf goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk! Neem altijd een boodschappenlijstje mee naar de supermarkt. Wanneer je weet wat je nodig hebt zul je minder snel in de verleiding komen om ongezonde snacks aan te schaffen. Geen ongezonde snacks in huis betekent dat je ook niet ongezond kunt gaan snacken. Zo simpel werkt dat!
Wanneer je een “honger” gevoel ervaart in de avond kun je natuurlijk altijd met mate een lekkere gezonde snack eten. Deze houden je bloedsuikerspiegel stabiel en geven je een langdurig vol gevoel. Gezonde snacks zijn bijvoorbeeld noten, pitten en zaden, fruit, Griekse yoghurt, rauwkost met hummus, boekweit crackers, gekookte eieren, avocado en pure chocolade met meer dan 85% cacao.
#6 Voorkom verveling
Snack jij vaak uit verveling? Verveling is een van de belangrijkste redenen waarom mensen onnodig aan het snacken slaan. Je wilskracht verslapt gedurende dag, waardoor je makkelijker in de verleiding komt om ongewild te snacken. Probeer daarom in de avonduren afleiding te zoeken.
Ga sporten, zoek een uitdagende hobby (pottenbakken, salsa dansen, kookcursus) of spreek af met vrienden of familie.
Ga voor jezelf na waarom jij ’s avonds vaak je tanden zet in (ongezonde) snacks en pas deze tips toe.
Wanneer je bezig bent met gezond eten en graag je gewicht wilt behouden, of wilt afvallen, door middel van de koolhydraatarme methode bijvoorbeeld, is het super goed voor je lichaam en vetverbranding om na de avondmaaltijd niks meer te eten. Tijdens je slaap gebeurt er namelijk veel in je lichaam. Door met lichte honger naar bed te gaan, geef je jouw lichaam de mogelijkheid ook in je slaap de juiste hormonen aan te maken om makkelijk lichaamsvet te verbranden, je lichaam te herstellen en rust te geven. Je zult zien dat dit ook wonderen doet voor je humeur en je je meer in balans voelt.
Dit is een gastblog door Marleen van den Berg, voedingsdeskundige en werkzaam voor JasperAlblas.nl.
Foto credit: Vee O / Unsplash
Geen opmerkingen