Mind, Outdoor en wandelen, Persoonlijk

Waarom af en toe alleen zijn goed voor je is

Alleen. Dat klinkt nogal kil. Op de een of andere manier heerst er een deprimerend sfeertje om het woordje ‘alleen’. Het klinkt nogal eenzaam, somber, zielig. Dat is toch zo? En geef maar toe, als je iemand alleen op een bankje ziet zitten denk je al gauw: ah, zielig. Die voelt zich vast niet lekker. Dus… tijd voor een pleidooi voor alleen op pad gaan! Want even alleen zijn is heel fijn. Ik ging alleen op pad en vertel je meer over hoe ik dit heb ervaren – en waarom af en toe alleen zijn goed voor je is. 

Alleen wandelen

In je eentje een wandeling maken is misschien nog niet zo spannend. Al ben ik aan het begin van mijn wandeling ook nog weleens bang dat voorbijgangers denken: ‘huh, waar is haar hond? Heeft ze geen hond? Waarom loopt ze hier alleen?’ Die gedachtes probeer ik snel uit mijn hoofd te zetten. Grote kans dat ze dat niet eens denken en als ze dat wel denken: jammer dan. Ik loop hier voor mezelf. Omdat ik fijn vind om even een wandeling te maken.

Alleen wat drinken

Ergens alleen wat gaan drinken is iets spannender. Bij een wandeling denkt de tegenligger twee minuten later namelijk echt niet meer aan dat jij alleen loopt – als hij of zij dat al dacht. Op een terras ben je langer in het zicht van de mensen om je heen en is er dus meer tijd om te denken dat die mensen denken: ‘waarom zit zij hier alleen? Wacht ze nog op iemand? Wilde niemand mee?’

Als ik ergens alleen zit gaat die bovenstaande gedachte ook nog weleens door mijn hoofd. Ik hoop dat mensen mij dan niet eenzaam, somber of zielig vinden. Want op zo’n moment voel ik me altijd het tegenovergestelde van dat. Het voelt heel goed om alleen op pad te gaan. Het voelt fijn om even alleen te zijn en om alleen dingen te ondernemen.

Alleen is fijn

Natuurlijk is samen iets ondernemen gezellig, maar als je alleen bent krijg je meer rust in je hoofd. De voornaamste reden waarom ik het fijn vind om alleen op pad te gaan is omdat je alle tijd voor jezelf hebt. Waar heb je zin in? Waar wil je heen? Wat wil je zien? Dat hoef je niet aan iemand anders te vragen, dat vraag je aan jezelf. Je doet gewoon waar je zelf zin in hebt. Je doet iets voor jezelf, omdat je het zelf wilt.

Als je alleen bent hoef je niet te luisteren, je hoeft geen mening te hebben, je hoeft geen leuke grap te maken of te bedenken wat je nog meer wilt gaan zeggen.

Laten we als voorbeeld wandelen nemen. Als je samen met een vriend of vriendin aan het wandelen bent, praat je constant en dat is zeker fijn, maar je houdt onbewust rekening met de ander en niet alleen met de route bepalen, maar ook met je houding en met wat je gaat zeggen. Je blijft druk in je hoofd. En als je dezelfde wandeling alleen maakt, blijf je misschien ergens wat langer zitten, of neem je juist een andere route. Je hoeft dan niet te luisteren, je hoeft geen mening te hebben, je hoeft geen leuke grap te maken of te bedenken wat je nog meer wilt gaan zeggen.

Opladen

Als je alleen op pad gaat krijg je de kans om jezelf op te laden. Ik weet het, dat klinkt best zweverig en ik ben helemaal niet zo’n zweverig type. Maar het is echt zo, even tijd voor jezelf doet je goed. Even tijd om na te denken over dingen waar je nog over moet nadenken, of gewoon nadenken over luchtige dingen, of als het je lukt: niet nadenken.

Stilstaan bij het moment doe je vaker en langer als je alleen bent

Even stilstaan bij het moment. Dat is belangrijk in ons drukke leven. Zo kom je tot rust en geniet je meer van alles om je heen. En dat doe je niet zo gauw met je vriend of vriendin. Alhoewel… je kunt heel goed samen stilstaan bij een prachtig uitzicht of bij een bepaald moment. Dus, correctie: dat doe je niet zo gauw als je druk in gesprek bent met je vriend of vriendin. Het is wel waar dat je vaker en langer stilstaat bij een moment als je alleen bent.

Alleen op pad zijn helpt mij even afstand te nemen van alles

In ieder geval, ik vind het fijn om alleen op pad te gaan. Op zo’n moment waardeer ik alles wat ik heb. Als ik bijvoorbeeld alleen aan de wandel ben denk ik na over van alles en kom ik tot de conclusie dat ik het helemaal zo slecht nog niet heb. Ik denk dat dat komt doordat je als het ware even afstand hebt van alles. Het klinkt misschien gek, maar het is echt waar. Dat heb ik eigenlijk altijd als ik even alleen op pad ben geweest. Meer waardering voor alles.

Rust in je hoofd

Ben jij iemand die nooit alleen op pad gaat? Dan kun je je hier waarschijnlijk niks bij voorstellen. Probeer het eens! Doe, onderneem iets wat je zelf leuk vindt. Je zult merken dat je niemand nodig hebt om iets leuk te doen. Je zult merken dat je meer rust in je hoofd krijgt, dat je jezelf oplaadt, dat je even bij het moment stilstaat en dat je misschien ook meer waardering voor alles krijgt. En als je uit jezelf ervoor kiest om alleen op pad te gaan, omdat je het zelf wilt… zul je merken dat alleen op pad gaan heel fijn is.

Wat voor jou? Lees dan ook Mediteren moeilijk? Probeer deze dankbaarheidswandeling.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

4 Comments

 • Saskia april 9, 2019 at 11:14 am

  Alleen zijn is soms zeker erg fijn. Kan daar ook zeker van genieten door fijn te wandelen, lekker te rommelen in huis of een boek te lezen/serie te kijken. Eventjes tijd voor mezelf 🙂

 • Gwennie april 10, 2019 at 12:36 pm

  De allereerste keer dat ik echt een dag alleen op pad ging vond ik best gek. Spannend ook… Maar aan het eind van de dag was ik zo opgeladen. Ik vond het heerlijk!! Ik ben het dus ook vaker gaan doen.
  Nu was dat vorig jaar vrij eenvoudig omdat mijn man (beroepsmilitair) 7 maanden op uitzending was. Ik heb toen dus heerlijk wat tijd alleen doorgebracht in een Thermen, in het bos, op de hei, zelfs een keer wezen uiteten in mijn eentje! Maar dat laatste vond ik toch iets minder geslaagd… 😉
  Voor de rest? Echt een aanrader!!

  • Happy and mindful april 16, 2019 at 7:44 pm

   Wat mooi. Heerlijk dat je er zo van kunt genieten. Ik kan me goed voorstellen dat alleen uit eten niet zo leuk is.

  Laat een bericht achter