Outdoor en wandelen, Travel

ANWB-wandelroute Paterswolde | Spannende paadjes, weidse meren en Drentse veengrond

Ik ben trots, echt ontzettend trots. Wat veel van jullie niet weten is dat ik een fervent wandelaar ben. Ik ga bijna elk jaar op wandelvakantie en ook in Nederland is heel veel natuurschoon te vinden. Mijn favoriet plek om te wandelen is en blijft de provincie Drenthe, waar ik momenteel ook woon. Ik wil jullie graag meenemen naar de wandelroute die start in mijn geboortedorp Paterswolde. Ik vind dit een van de mooiste wandelingen van het land. Deze wandelroute van zo’n 14 kilometer van de ANWB is ook wel bekend als de landgoederenroute. Let’s go!

 Ik begin mijn wandelroute met een spannend paadje

Ik begin mijn wandelroute vlakbij het landgoed Lemferdinge en neem een paadje dat paralel loopt aan de Eelder Bähler Boermalaan. Het is gelijk alsof ik in een soort mini-jungle ben belandt en ik kan twee kanten op. Welke kant zal ik nemen? Ik besluit de linker kant te nemen en volg het kleine kronkelende paadje verder het dichtbegroeide groen in.
ANWB-wandelroute Paterswolde

Even later leidt de wandeling je door het dorp. Wat goed is om te weten, Eelde en Paterswolde is eigenlijk een dorp. Vroeger heette het ook wel Eelde-Paterswolde maar het staat beter bekend als Airport Groningen. Best gek, want Groningen is 10 kilometer verder en het vliegveld ligt toch echt in Eelde. Anyhow, de twee gebieden lopen naadloos in elkaar over dus je kunt niet echt spreken van aparte dorpen. Heel eerlijk, de dorpskern van Eelde is niet echt mooi. Gelukkig wijken we al snel af van de hoofdweg en gaan we richting de Braak. Dit is een klein bos in Eelde, of Paterswolde, of..nou ja… laat ik het voor het gemak Paterswolde noemen.

Engelse tijden herleven

In de Braak vindt je een doolhof en een spannende heg, ook wel berceau genoemd. Dit is een laan met beuken waarvan de toppen met elkaar zijn vervlochten. Dit gebied is ontworpen in de Engelse landschapsstijl die erg populair was in de 19e eeuw. In die tijd liepen mensen graag door het bos en ontwikkelden zij dit soort heggen om zo min mogelijk zonlicht op hun huid te krijgen. Want een zongebruinde look was toen echt niet bon ton.

ANWB-wandelroute Paterswolde

ANWB-wandelroute Paterswolde

ANWB-wandelroute Paterswolde

Gelukkig verlaten we al snel de Braak. Hoewel een deel van het bos een wat ruimer uitzicht heeft, ben ik veel meer een liefhebber van weidse vlaktes dan van bossen, die ik toch altijd wat sombers over zich vind hebben. We lopen langs mijn sportschool Sporttrade en vanaf dit punt heb je uitzicht op een weideveld met een ooievaarsnest. Bijna altijd zit hier een ooievaar op en deze plek trekt veel vogelliefhebbers. We vervolgen de wandelroute richting het Paterswoldsemeer. Dit is echt de hightlight van de wandeling.

Paterswoldse meer

Het is prachtig weer vandaag en op het meer zie je tientallen kleine zeilbootjes. Ik kom hier in de zomer regelmatig om een duik te nemen. Rondom het meer vindt verschillende horeca-gelegenheden en de wandeling leidt ons langs de Paalkoepel. Een prachtig pand aan het water waar je kunt lunchen, of gewoon een drankje kunt drinken, aan een terras met uitzicht op het meer. Je kunt hier trouwens ook goed dineren.

ANWB-wandelroute Eelde Paalkoepel

Paterswoldse Meer

Paterswoldse Meer

Friese Veen

We vervolgen de route langs de Meerweg en al snel zie je aan je rechterhand de ingang van het natuurgebied Friese Veen liggen. Je volgt een paadje langs een kanaaltje waar je hier en daar een bootje ziet. Vanaf het restaurant bij Friese Veen kun je namelijk hele schattig roeibootjes huren. Het is rustig op dit pad maar ik kom hier en daar wel wat wandelaars tegen, en zelfs de boswachter. Op een gegeven moment kom ik langs een vogelhut. Leuk voor de vogelspotters. Dit is een prachtige plek waar je als vanzelf helemaal rustig van wordt. Het is hier gelijk veel groener dan in het bos. Daar word ik blij van!

Landgoederenroute ANWB

Landgoederenroute ANWB

Landgoederenroute ANWB

Landgoederenroute ANWB

Landgoed Lemferdinge en de Vosbergen

We vervolgen de route en komen op een gegeven moment langs landgoed Lemferdinge bij bosgebied de Vosbergen. Opnieuw leidt de wandeling ons een flink stuk door het bos. Dit bos bij Eelde vind ik een stuk mooier dan de Braak. Het is ook veel ruimer en lichter. Ook leuk, als je iets afwijkt van dit pad vindt je een verborgen paadje dat je langs de weilanden van Eelde leidt, een mooi en nog redelijk onontdekt pad. Maar vandaag volg ik netjes de route, door het bos dus. Ik passeer de plek waar ik regelmatig kom om helemaal tot rust te komen.

Landgoederenroute ANWB

Landgoederenroute ANWB

Landgoederenroute ANWB

Onontdekt Eelde

Na al die bossen is het tijd voor meer open vlakes. De wandeling gaat verder langs de Burgemeester J.G. Legroweg. Dit is niet het mooiste stuk van de wandeling. Daarna kom je bij een stukje onontdekt Eelde. Hoewel ik tot mijn 18e in Eelde heb gewoond is het aantal keer dat ik hier geweest ben op een hand te tellen. Best gek, soms woon je ergens en ken je bepaalde plekken vlakbij je huis niet eens. Ik vind dit een prachtig gebied en kom langs bloemenvelden en oude boerderijen. Uiteindelijk doe je museum de Buitenplaats in Eelde aan. Niet het mooiste gebouw ooit, maar je kunt ook hier terecht voor een kop koffie of thee en wat lekkers.

Landgoederenroute ANWB

Landgoederenroute ANWB

Eindoordeel ANWB-wandelroute Paterswolde

En na zo’n 14 kilometer is de wandeling ten einde. De kracht van deze wandeling is z’n veelzijdigheid. Je hebt uitgestrekte uitzichten, meren en bossen. Ook de vogelliefhebber komt aan zijn trekken en je hoeft niet bang te zijn dat je nergens wat kunt drinken want tijdens de route kom je langs verschillende horeca-gelegenheden. Ik heb mijn eigen dorp weer herontdekt en hoop nog veel meer mensen enthousiast te maken over het prachtige Drenthe.

Je kunt trouwens ook mijn video van deze wandeling bekijken op Youtube.

 • Lenge: 14 kilometer
 • Horeca-gelegenheden: voldoende
 • Landschap: weiland, bos en meer

Volg me ook op Twitter.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

 • Anna oktober 25, 2016 at 1:09 pm

  Wauw, wat een mooie foto’s. Vooral die heg. Deze route wil ik weleens lopen 🙂

  • Miss happy and mindful oktober 26, 2016 at 9:12 am

   Dankjewel Annet. Leuk, moet je zeker eens doen 😉

  Laat een bericht achter