blogs over bloggen
Lifestyle

Voor jezelf beginnen | Wat erbij komt kijken #ZZP

Lieve allemaal. Het is wat stiller de laatste tijd op mijn blog en dat is niet geheel toevallig want achter de schermen ben ik heel druk bezig om….tatada…tromgeroffel…voor mezelf te beginnen. Ik vind het een hele spannende stap en merk dat er vanalles bij komt kijken. Ik wil dat graag met je delen, wie weet heb je er nog wat aan.

Je hebt de knoop doorgehakt. Je gaat voor jezelf beginnen. En dan?

#1 Een naam kiezen

Best wel logisch en ook ontzettend belangrijk. In mijn geval ben ik zelfstandige en ik heb maar één iemand in dienst. Mezelf! Ook wel handig om te weten, ik ga beginnen als tekstschrijver. Ik ben een beetje eigenwijs want veel mensen adviseren je als je ZZP’er je eigen naam als bedrijfsnaam te nemen. Ik wilde net wat anders. Iets wat jong, fris en catchy klinkt. Na een tijdje brainstormen kwam ik op de naam Sprint Media.

#2 Is je naam nog vrij?

De volgende stap en de eerste stap lopen een beetje simultaan. Je kunt checken in het handelsregister van de KvK welke namen nog vrij zijn. Ik had als eerste Sprint bedacht, alleen natuurlijk ben ik niet de enige met dit briljante plan. Dit kun je oplossen door nog wat achter of voor je naam te zetten. Uiteraard kies je dan iets wat toegevoegde waarde heeft en jouw diensten goed vertegenwoordigt. Als je je eigen naam gebruikt kun je er bijvoorbeeld Bureau van maken. Dus heet je Jansma, kijk dan of de naam Jansma nog vrij is. Zo niet, dan maak je er Bureau Jansma van. Een naam erachter plakken kan natuurlijk ook. In mijn geval koos ik voor media, omdat dit duidelijk is, maar mij ook ruimte geeft om verschillende kanten op te gaan met mijn bedrijf. Think big!

#3 Inschrijven bij de KvK

Ook ontzettend logisch maar wel even doen. Overigens hoef je je niet gelijk in te schrijven. Je kunt ook behoorlijk wat bijverdienen onder overige inkomsten, natuurlijk geef je dit dan op bij de Belastingdienst. Je kunt zelfs via de Belastingdienst een BTW-nummer aanvragen zonder dat je je inschrijft bij de KvK. Erg handig. Ik koos toch voor een KvK-inschrijving. Je kunt het beter gelijk goed doen toch? Dit is natuurlijk persoonlijk. Wie weet laat jij de stap liever nog even achterwege.

#4 Een website maken

Poeh dit heeft me best wel bloed, zweet en tranen gekost. Ik heb mijn blog ooit gebouwd met WordPress maar hoe precies, geen idee 😉 Toch besloot ik weer opnieuw via WordPress een site te maken omdat ik daar nu wat ervaring in heb – en stiekem ook wel een beetje leuk vind om te doen. Goed om te weten: het laten maken van een degelijke website door een developer kost minstens rond de €500,-. Het kan wel stukken goedkoper maar dan heb je waarschijnlijk niet echt goede kwaliteit. Dit bedrag kan oplopen tot €1000,- en meer.

Ik koos er dus voor het zelf te doen en dat heb ik geweten. Ik ben wel een paar dagen bezig geweest om ervoor te zorgen dat alles er goed uitzag. Zo zorgde ik dat alle functionaliteiten en shortcodes werkten en alle teksten en knoppen – bijvoorbeeld de bekende Read more-knop – waren vertaald van Engels naar Nederlands. Het lijkt niet moeilijk maar de ene keer werk je in de voorkant van de site en de andere keer aan de achterkant. En dan is het echt even zoeken waar wat precies staat. Ik kan hier boeken over schrijven! Ik zal het voor nu even hierbij houden. In elk geval ben ik ontzettend blij met het resultaat.

#5 Visitekaartjes

Ook deze stap kun je natuurlijk overslaan maar zie jij jezelf al staan op een netwerkbijeenkomst *dit is mijn naam en e-mail, pak jij even een pen en notitieblokje?* Het is echt ontzettend leuk om iets tastbaars aan mensen te laten zien, en nog belangrijker, overhandigen. Jij verdient een professionele uitstraling. Je hebt je eigen onderneming en daar mag je trots op zijn. Na veel dubben ben ik gegaan voor Vistaprint. Ik had hier wisselende verhalen over gehoord maar de scherpe prijzen en vele mogelijkheden via de site trokken me toch over de streep. Een goede beslissing, zo achteraf.

visitekaartje

En er zijn nog 100.000 dingen die je kunt doen. Denk aan het nemen van een logo, een professioneel e-mailadres aanmaken, je social media accounts bijwerken, een mooie handtekening (met logo!) maken voor bij je e-mail en ga zo maar door.

Als je het leuk vind om te kijken hoe mijn bedrijfssite eruit is komen, kijk dan op Sprint Media.

Kijk voor meer inspiratie ook op m’n Twitter.

Heb jij zelf nog tips? Ik zou het leuk vinden als je deze wilt delen. Laat ook gerust van je horen als je (nog) geen ZZP’er bent.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter