Lifestyle, Mind, Persoonlijk

Ben ik een spiri wiri? + checklist om te ontdekken of jij er eentje bent!

Je kent ze wel, van die mensen die rondlopen in kleurrijke hippe-achtige gewaden om te laten zien dat ze spiritueel zijn. Voor mij is wat je gelooft iets heel persoonlijks. En ik hoef dat ook niet te laten zien in mijn kledingstijl. Toch is spiritualiteit ineens een modeding. Ik zie steeds vaker op Insta posts voorbij komen van bloedmooie, mediagenieke vrouwen die het hebben over de invloed van de maan, tarotkaarten en vrouwencirkels. En ik voel mij hier ergens ook toe in aangetrokken. Die fenomenen dan, niet de vrouwen. Ben ik stiekem een spiri wiri?

Reizen, zelfonderzoek en coachingsgesprekken

Van kinds af aan dacht ik al veel over dingen na. Wat doe ik hier? Waarom zijn we hier? En sinds zo’n drie jaar ben ik nog meer bezig met de grote vragen van het leven. Ik ben gaan onderzoeken hoe ik mijn leven zo kan inrichten dat ik de beste versie van mezelf kan zijn. Dit vereiste nieuwe leefomstandigheden maar ook innerlijke verandering. Jarenlang van zelfonderzoek, reizen, coachingsgesprekken…Dit jarenlange proces begint nu zijn vruchten af te werpen.

In 2015 nam ik bewust afscheid van alles wat mij schijnzekerheid gaf maar me ook van binnen opvrat. Ik was op een punt gekomen dat het niet meer ging. De emmer was al heel lang vol, elke druppel leek te veel, en eigenlijk was doorgaan geen optie. Mijn lichaam wilde niet meer. Wat een hele trieste gebeurtenis zou moeten zijn voelde als een enorme bevrijding. Ik besloot uit de trein te stappen die altijd maar doordenderde. Van middelbare school naar studie, van studie naar werk, van werk naar.. ja wat eigenlijk.

Leren voelen

Mijn werk bezorgde me niet alleen een leegloop van energie maar letterlijk slapeloze nachten. Mijn zenuwstelsel was al zo lang overprikkeld dat ik niet meer kon ontspannen. Ik ging er letterlijk krom van lopen, want zo erg waren mijn rugklachten op dat moment, die later psychosomatisch bleken. En dan heb je een burn out in de bloei van je leven..

Alles wat je kent staat ineens op losse schroeven. Je moet jouw levensbestemming weer opnieuw uitvinden. Een moeilijk proces maar als ik erop terugkijk weet ik dat het ergens goed voor is geweest.

Achteraf gezien weet ik niet of het een burn out was, je kunt er zo veel labeltjes op loslaten. Misschien was ik al zo lang achter elkaar overprikkeld dat ik een schim van mezelf was geworden. Misschien was ik wel al zo lang niet mezelf geweest dat ik mijn kern was kwijt geraakt…maar nu dwaal ik af.

Het komt erop neer dat ik pas tot dat besef kwam toen ik weer leerde voelen. Want in de ratrace is daar geen tijd voor, je wilt de stress niet voelen dus je schakelt je gevoel uit. Misschien heb je niet eens meer door dat je stress hebt. En dit leren voelen hing allemaal samen met het ontdekken van de term hoogsensitiviteit. 

Intuïtie

Het begon met een intuïtiecoach maar eigenlijk was ik er al mijn hele volwassen leven mee bezig. Ik volgde tijdens mijn studie lessen healing tao, las The Secret, en hield me bezig met meditatie. En hoe meer je leest, hoe meer begrippen op hun plek vallen. Helemaal nu ik me steeds meer verdiep in de yogafilosofie. De ayurveda kende ik al. Omdat ik me nog meer verdiepte in HSP las ik boeken van Caroline Bont waarin verschillende visualisaties en oefeningen om te aarden in stonden. En dan ben je stiekem al best wel new age bezig.

New age

Eigenlijk is new age een verzamelterm voor verschillende filosofieën, vaak niet-Westers, die geloven in een holistisch mensbeeld. Mens, natuur en het universum zijn met elkaar verbonden. Gedachten hebben kracht, zoveel zelfs dat je gebeurtenissen naar je toe kunt trekken. Intuïtie en gevoel speelt een belangrijke rol in ons leven en de gedachte bestaat dat je naast een lichaam en geest, ook een ziel hebt. 

Next level new age is het idee dat we een nieuw tijdperk ingaan van licht en liefde. Dit is de reden dat tegenwoordig zo veel HSP’s (yup, daar zijn we weer), ook wel nieuwetijdskinderen genoemd, worden geboren. Zij zouden een speciale rol op aarde hebben om anderen te helpen bij hun zoektocht naar spirituele vervulling. En dat gaat mij voor nu nog even te ver.

Ik vond new age altijd een beetje een irritante term. Het werkte op mijn allergie. Alleen stiekem ben ik meer new age dan ik dacht. 

 • Ik draag een edelsteen om mijn nek (mijn aventurijn is altijd bij mij).
 • Ik heb meer dan een bovengemiddelde interesse in mijn innerlijke belevingswereld
 • Ik doe aan meditatie en yoga
 • Ik maak gebruik van alternatieve geneeswijzen
 • Ik geloof in de kracht van het universum
 • Ik geloof dat je een authentieke zelf hebt, noem het een soort kern, waarmee je in contact kunt komen
 • Ik geloof in de kracht van intuïtie 
 • Ik geloof dat wij bestaan uit energie en dat iedereen met elkaar verbonden is
 • Ik geloof in ayurveda
 • Ik geloof in de kracht van visualisaties en affirmaties
 • Ik geloof in non-dualiteit
 • Ik geloof dat de stand van de zon en de maan doorwerkt in jouw levensritme.

Hoe veel dingen kun jij afvinken van de lijst? Meer dan 9? Dan ben je zeker weten ook een spiri wiri;-)

Als je veel self care boeken leest raak je vanzelf geïnteresseerd in spiritualiteit, Oosterse religies en new age. Als je net als ik op ontdekkingstocht gaat, of bent gegaan, ontkom je er niet aan. Ik voel nog steeds wat weerstand maar na het afronden van mijn yoga opleiding sta ik nog meer open voor niet-Westerse benaderingen. De verhalen over alle Goden in het Hindoeïsme vind ik super interessant. Er helemaal in geloven? Dat doe ik nog niet, maar hey, het begint allemaal met een edelsteen.

Foto edelstenen: Allie Smith

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter