lekker slapen
Mind, Yoga

Slaapproblemen: Wat kun je eraan doen? Vijf tips voor beter slapen

Je draait je nog eens om. Je staart naar het plafond en telt de uren tot aan de wekker. Wat je ook doet, je kunt de slaap niet vatten. Herkenbaar? Veel mensen hebben slaapproblemen en dit geeft je een machteloos gevoel. Je hebt veel dingen in de hand maar niet hoe snel je in slaap valt. Tenminste? Ik deel graag vijf tips die helpen bij een betere nachtrust.

Beter slapen?

Hoe heerlijk moet het zijn om in slaap te vallen zodra jouw hoofd je kussen raakt. En je hebt ze, van die zeldzame figuren die geen moeite hebben met lekker slapen. Tegenwoordig krijgen wij steeds meer prikkels binnen en ook door de maatschappij wordt meer van ons verwacht. Dit zorgt voor stress – met een verhoogd cortisolgehalte in je bloed – en door alle prikkels overdag kan het lastig zijn weer in een ontspannen staat te komen als je in ’s avonds in je bed ligt. Wie dit vaker heeft, heeft te maken met slaapproblemen.

Een keer een slechte nacht is niet zo erg. Alleen als dit vaker voorkomt kun je je zorgen gaan maken. Want ja, wanneer is iets een probleem? Sommige mensen slapen slecht, anderen denken dat zij slecht slapen terwijl dit eigenlijk wel meevalt en voelen zich alsnog de hele dag gebroken. Tot welke categorie je ook hoort, dat maakt eigenlijk niet uit want het effect voor jou is hetzelfde. Wie weet begin je voor jezelf langzaam aan te erkennen dat dit een probleem is waar je graag een oplossing voor wilt.

Een paar jaar terug kwam ik in aanraking met een methode vanuit de ayurveda om beter te slapen (zie ook mijn blog wat is ayurveda?). Tot mijn verbazing merkte ik dat deze methode werkte. Mijn tips zijn daarom voor een deel op deze methode gebaseerd. Daarnaast heb ik uit eigen ervaring gemerkt dat sommige tips mij helpen. Enkele hiervan zijn van Elaine Aron die schrijft over hoogsensitiviteit. Ik deel een paar tips met je.

#1 Vaste tijden opstaan

Zeg eens eerlijk, hoe lang heb je dit echt geprobeerd? Een slaapdagboek kan helpen om dit voor jezelf vast te stellen. Probeer het eens minimaal drie weken, je lichaam heeft tijd nodig om aan een nieuw patroon te wennen.

De sleutel zit hem in het niet te laat opstaan, in elk geval niet na 8 uur ‘s ochtends. Het beste is om 7 uur op te staan en de ayurveda zegt zelfs dat je 6 uur moet opstaan. Hoe laat je naar bed gaat is voor iedereen persoonlijk maar de ayurveda raad aan om 10 uur ’s avonds te gaan slapen. Klinkt dit te vroeg? Je mag een beetje smokkelen met later naar bed gaan, maar sta dan wel alsnog even vroeg weer op. Dan zal je vanzelf ook vroeger op de avond naar bed willen

#2 Geen social media, tv en smartphone na 9 uur ’s avonds

Je hebt vast wel eens gehoord dat het licht van een beeldscherm ervoor kan zorgen dat je lichaam minder melatonine aanmaakt – en laat dit stofje nou net zorgen voor dit lekkere lome gevoel waardoor je ’s avonds in slaap valt. Beperk dus je beeldschermtijd, of nog liever, zet ze allemaal uit! De een is wel gevoeliger voor blauw licht laat op de avond dan de ander dus voel voor jezelf aan hoe ver je hierin kunt gaan. Het makkelijkst is om na 9 uur ‘s avonds te stoppen met alle schermtijd.

#3 Beter slapen door Yoga Nidra

Dit is een speciale yogamethode waardoor je beter in slaap valt. Ik schreef  al een blog over yoga nidra. De practice lijkt veel op mindfulness en je kunt het liggend, zitten of zelfs staand doen. Probeer het eerst liggend, dan zul je merken wat een ontspannend effect de methode heeft op je lichaam.

#4 Gun jezelf genoeg tijd

Wie kent het niet. Je gaat laat slapen en moet de volgende dag vroeg eruit, je ligt in bed en denk ‘over 6 uur moet ik er alweer uit’. Vervolgens ga je afvragen of je wel genoeg slaap krijgt. Al snel krijg je piekergedachtes als ‘straks ben ik morgen een wrak’ en ‘oh nee, het lukt niet!’. Niet echt een fijne ontspannen houding die helpt bij het in slaap vallen. Gun jezelf genoeg tijd. Elaine Aron geeft zelfs als tip om minstens tien uur in bed door te brengen.

Als je weet dat je genoeg hebt aan acht uur slaap, ga dan in elk geval niet om 11 uur in bed liggen als je er 7 uur ‘s ochtends alweer uit moet. Ga dan om 10 uur naar bed. Zo gun je jezelf een extra uurtje waarin je niet gelijk in slaap hoeft te vallen. Zo lig je stukken relaxter in bed en komt je lichaam ook beter tot rust.

#5 Zorg voor een donkere kamer

Zorg in elk geval voor goede verduisterende gordijnen die al het daglicht buiten houden. Ook handig: slaap met een ooglap. Ik doe dit al jaren en neem hem altijd mee op vakantie. Zo weet je zeker dat het ‘s avond lekker donker is. Weer een zorg minder en een stap dichterbij een goede nachtrust.

Ik zou zeggen, geef het even wat tijd. Begin met een slaapdagboek en vooral: houd vol.In de toekomst geef ik nog een follow up want deze tips zijn nog maar het begin.

Als je je overdag beter voelt, slaap je ‘s nachts ook beter. Tips hiervoor nodig? Lees dan 6x tips voor meer positiviteit in je leven.

Ik zou het ook leuk vinden je te zien op TwitterFacebook of Youtube.

Bronnen:

  • Elaine Aron, Hoog sensitieve personen
  • Deepak Chopra, Lekker slapen

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter