critical alignment
Mind, Yoga

Critical alignment yoga: verminder lichamelijke ongemakken en ontwikkel veerkracht

Critical alignment is een speciale vorm van yoga, ontwikkeld door de Nederlandse Gert van Leeuwen, om chronische stress te verminderen. Je maakt gebruik van hulpmiddelen zoals de bovenrugstrip en het achteroverbuigboogje. Het is erg geschikt om je af te helpen van rugklachten of andere lichamelijke ongemakken.

Yoga: de Westerse visie

Om een beter beeld te kunnen vormen van wat critical alignment is, leggen we het verschil tussen yoga en mindfulness nog eens uit.

Zodra je je wat meer in yoga verdiept ontdek je dat we in de Westerse wereld vooral gefocust zijn op de fysieke vorm van yoga. Als we het hebben over yoga bedoelen we vaak de verschillende houdingen, of asana’s, die je uitvoert tijdens een yoga practice. Denk aan de downward dog, de cobra en de krijgershouding.

Yoga stamt af van een eeuwenoude leer uit India, meer dan 5000 jaar oud. De oorspronkelijk yoga richt zich niet alleen op fysieke poses, maar ook op andere aspecten zoals meditatie en pranayama (ademhalingsoefeningen). Yoga is een filosofie, een manier van leven zelfs. Niet alleen gericht op het fysieke, maar ook op de mind. 

Je ziet tegenwoordig dat yoga ontzettend populair is in Nederland. Veel mensen beginnen met yoga vanwege de lichamelijke oefeningen. Sommigen houden het hierbij, anderen gaan zich ook bezig houden met het mentale aspect.

Mindfulness

En dan heb je de beweging van mindfulness. Het effect van dagelijks mediteren is wetenschappelijk bewezen. Mindulness betekent grofweg: met aandacht. Je kunt het overal toepassen in je leven, zelfs bij het doen van de afwas. Mindfulness kent verschillende meditaties zoals de bodyscan, maar ook de ademhalingsmeditatie. Mindfulness richt zich vooral op jouw innerlijke belevingswereld en gedachten. Het fysieke aspect is minder belangrijk.

Meditatie en mindfulness worden vaak met elkaar verward. Meditatie is eeuwenoude methode en komt uit het Boeddhisme. Mindfulness is een moderne variant hierop, waarbij het Boeddhistische aspect eruit is gehaald, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Eind jaren ’70 is mindfulness naar het Westen gehaald door de Amerikaanse onderzoeker Jon Kabat-Zinn.

Critical alignment: fysieke oefeningen verbinden met je mind

Critical alignment verbindt yoga met mindfulness. Het helpt je beter om te gaan met stress door tijdens de practice de confrontatie met jezelf, en je lichamelijke ongemak, aan te gaan. Door er niet van weg te lopen, maar er mee te durven zijn, leer je te ontspannen in stressvolle situaties. Je ontwikkelt meer weerstand, veerkracht en zelfvertrouwen.

Wat doe je tijdens een critical alignment practice?

Critical alignment helpt je om ruimte in je lichaam te creëren. Tijdens de practice ga je letterlijk op zoek naar je pijnpunten, ofwel, jouw overbelaste spierpatronen. Maar wees gerust, dit doe je op een milde manier. Zo lig je op een stripje, en gebruik je een achteroverbuigboog om jouw rug in de juiste vorm te krijgen. Er is zelfs een hoofdstandbankje waarmee je makkelijk – de naam zegt het al – op je hoofd kunt staan.

Van nature hebben we een lichte S-vorm in onze rug. In het dagelijkse leven zitten we vaak voorovergebogen achter de computer of op de fiets, waardoor we deze natuurlijke vorm  zijn verloren. Met de practice krijg je deze weer terug. Je versterkt en versoepelt jouw rug. Na een uur lang critical alignment kun je letterlijk makkelijker rechtop staan.

Tijdens de practice leer je jouw ademhaling op zo’n manier te gebruiken dat je ontspant. Als je deze techniek eenmaal beheerst, ben je ook stressvolle situaties in het dagelijks leven de baas. En het intensief werken aan je rug, en dus je houding, werkt ook door na de practice. Omdat je makkelijker rechtop staat, voel je je krachtiger.

Critical alignment yoga kort samengevat:

– Je maakt gebruik van een stripje en achteroverbuigboog;

– Het helpt je om te gaan met rugklachten en andere pijnklachten;

– Door in een veilige situatie leren door te ademen tijdens pijn (en dus stress), kun je ook stressvolle situaties in het dagelijks leven beter aan;

–  Door de practice herstel je jouw rug en krijg deze z’n natuurlijke, lichte S-vorm terug;

– Omdat je leert dat je in elke situatie kunt zijn, ontwikkel je zelfvertrouwen;

– De methode is ontwikkeld door de Nederlandse Gert van Leeuwen.

Meer weten? Dan is dit boek een aanrader:

critical alignment yoga

Handboek Critical Alignment Yoga, Gert van Leeuwen, via Bol.com.

Foto: Jay Castor / Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter