blog beginnen
Lifestyle

Hoe begin ik een blog? Online in 5 stappen

Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met bloggen. Yep. Ik geef het eerlijk toe: ik ben een newby. En nu is het er dan toch echt van gekomen. Ik vind het heel erg leuk om met jou te delen hoe je jouw eigen website online krijgt! Lees lekker verder, je bent er maar vijf stappen van verwijderd….

Jarenlang had ik al wel de gedachte in mijn achterhoofd. Het zou toch leuk zijn om ooit eens…. En toen op een dag besloot ik er echt iets mee te doen. Ik wilde wel een mooie site, niet zomaar een openbaar blogprofiel. Gewoon iets met een eigen titel en .nl erachter. Vele video’s op internet beloofden mij dat ik in een paar muisklikken online kon zijn met een gelikte pagina. Is het echt zo makkelijk? Moeilijk is het niet, maar ik vind wel dat er meer tijd in gaat zitten dan je zou verwachten.

“Een blogger is veel meer dan alleen iemand die leuke stukjes schrijft”

Het is echt een kwestie van trial en error, veel schrijven om je schrijfstijl te ontwikkelen en een duik in de wereld van online media en marketing. Beeld is ongelofelijk belangrijk dus ook het leren omgaan met verschillende grafische programma’s is handig. En als je mooie foto’s kunt maken is dat ook mooi meegenomen. En dan hebben we het nog niet gehad over het technische aspect. Je hoeft geen programmeur te zijn maar om je een beetje te verdiepen in HTML en CSS is toch wel handig. Ik merkte dus al snel dat je als blogger heel veel rollen hebt. Je bent veel meer dan alleen een schrijver: je bent fotograaf, social media expert en marketingspecialist. Want als je site online is begint het pas echt: je gaat dan kennis maken met Google analytics, SEO en SEA. Jouw site onder de aandacht brengen, de PR zeg maar, is ook belangrijk. Je gaat onderzoeken waar jouw doelgroep zich online begeeft en contact leggen met andere bloggers. Je kunt het zo uitgebreid doen als je wilt: je kunt zelfs een media-campagne beginnen en/of een nieuwsbrief of e-book ontwikkelen om lezers aan je website te binden.

blog beginnen

#1 Kies een CMS-systeem

Hoe krijg je een plekje online? En hoe kun je een website maken? Je hebt verschillende systemen om makkelijk en goedkoop een website te maken, bijvoorbeeld Joomla, Wix en WordPress. Dit noemen ze CMS-systemen. Je kunt hiermee prachtige sites maken zonder dat je hoeft te programmeren. Zelf heb ik gewerkt met Wix en WordPress. Over Wix was ik eerst heel erg enthousiast. Het systeem werkt erg intuïtief en binnen vijf minuten had ik een mooie site gemaakt! Grootste nadeel: het invoeren van een reactieformulier voor elke post was niet mogelijk. Tsja, toch wel essentieel als je wilt gaan bloggen. Ik ben daarom toch overgegaan op WordPress. Dit CMS-systeem is mijn grote favoriet.

#2 Kies een theme

Ik had ergens gelezen dat je een theme kon kopen om je website een nog mooier uiterlijk te geven. Dat wilde ik wel! Uiteindelijk had ik ‘m gevonden. Het Florence-theme van Solopine. Ik kocht deze via Themeforest: een soort Marktplaats voor themes. Vol enthousiasme begon ik met een WordPress site. En vervolgens maakte ik een beginnersfout. Via WordPress kocht ik een upgrade naar een premium-programma (voor zo’n €100,-). Yes, ik kon mijn theme gaan koppelen aan mijn website. Tenminste, ja toch? Maar hoe dan? Ik merkte al snel dat dat niet kon. HELP!

WordPress.com en WordPress.org

Wat bleek, ik had een WordPress.com variant. De themes werken alleen voor WordPress.org. Ai, zo werd het wel een beetje een duur grapje. Tot mijn opluchting deed WordPress.com niet moeilijk toen ik mijn situatie uitlegde en ik kreeg zelfs het hele bedrag terug! Dank, WordPress. Erg sympathiek. Het koppelen van mijn theme aan een WordPress.org website lukte wel.

Kies een geschikt theme om je site een mooie look te geven. Ik koos voor Florence van Solo Pine (hieronder).

#3 en #4: Kies een domeinnaam en hosting

Maar hoe krijg je jouw site in de lucht? Hiervoor heb je hosting en een domeinnaam nodig. Tenminste, als je kiest voor WordPress.org. Hierin zit ‘m het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org ook. Via WordPress.com kun je een gratis website beginnen en zorgen zij voor de hosting. Ook geven ze je een domeinnaam. Wel heb je dan een website met wordpress.nl achter de naam van jouw pagina. Als je iets extra’s betaalt kun je via WordPress.com een eigen domeinnaam kopen en dan heb je dit niet. Klinkt goed toch. Waarom koos ik hier dan toch niet voor? Omdat je minder mogelijkheden hebt om je site aan te passen naar je voorkeuren. Enter WordPress.org. Ik ben een groot fan van WordPress.org. Je kunt kiezen uit verschillende gratis thema’s, die je site een mooi uiterlijk geven. Als je net dat beetje extra’s wilt kun je ook een theme kopen.

Hosting en domeinnaam: wat kost dat dan?

Dan is het nog een kwestie van een domeinnaam en hosting kiezen. Zelf maak ik gebruik van Keurigonline.nl en ben hier heel tevreden over. Een domeinnaam heb je al voor €1,-! Let op: na een jaar gaan de kosten wel omhoog en betaal je rond de €10,- per jaar. Hosting is iets duurder, maar als beginnend blogger kun je beginnen met een hostingpakket voor onder de €30,- per jaar. Totale kosten na een jaar: zo’n €40,- per jaar. Als je ook nog een theme koopt zijn je kosten in het begin iets hoger. Een theme vind je al vanaf €50,-.

#5 Klaar! Maar hier begint het pas….

Hosting, check. Domeinnaam, check. Website, check. Nou we zijn er! Tenminste dat dacht ik toen ik begon met bloggen. Maar er gebeurde maar niks. Vervolgens ben ik uren lang gaan prutsen want ik kwam maar niet online. Wat bleek: je moet je hosting en domeinnaam aan elkaar koppelen. Logisch toch. Omdat het net zondag was kon ik de helpdesk van Keurigonline niet bereiken. Op maandag was het een kwestie van een mailtje sturen en binnen een uur had ik het antwoord. Zij konden de twee voor mij aan elkaar koppelen. En mijn site kwam online! Keurigonline is altijd erg snel met reageren en hierom raad ik ook een Nederlandse provider aan. Dit communiceert net wat makkelijker.

Nog een keer alle stappen voor het beginnen van een WordPress site:

#1 Begin met het uitkiezen van een CMS-systeem. WordPress.org vind ik zelf het fijnst. Je kunt je hier heel makkelijk registeren en zo aan de slag.

#2 Kies een theme (optioneel). Wil je een meer formele site of wil je juist fun uitstralen? Kies de lay-out die past bij jouw blog en jouw doelgroep. Je kunt een theme goedkoop kopen via Themeforrest. Je hebt dan een net wat origineler ontwerp dan met de kant en klare varianten van WordPress.

#3 Kies een domeinnaam. Het makkelijkst is om je domeinnaam bij dezelfde provider te nemen als je hosting.

#4 Ga op zoek naar geschikte hosting. Bij voorkeur Nederlandstalig.

#5 Klaar! Je kunt beginnen met bloggen! Tenminste….Hier begint het pas. Ga nadenken over de toon van je website, wie je doelgroep is en nog belangrijker: hoe je je site onder de aandacht gaat brengen.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter