chakra's waar in lichaam
Mind

De chakra’s: waar vind je ze in je lichaam en wat betekenen ze?

Misschien heb je wel eens gehoord van de chakra’s. Volgens de boeddhistische en yogische hindoeleer bezit ieder mens zeven wielen van energie in het lichaam die lopen van onderaan je ruggengraat tot aan je kruin. Elke chakra correspondeert met bepaalde levensthema’s en emoties. Ik leg graag aan je uit wat elk chakra betekent en hoe je ermee kunt werken.

Wat zijn chakra’s?

De yogafilosofie gelooft dat we niet alleen een fysiek lichaam hebben, maar ook een energielichaam. Hier stroomt levensenergie doorheen, vanuit het Hindoeïsme bekend als prana – de Chinezen noemen het chi, de Japanners ki.

De prana stroomt door kanalen, die we nadis noemen. Zie het als een soort snelwegen die door je lichaam lopen en waardoor energie kan stromen. In ons lichaam bevinden zich zeven energiecentra waar de de levensenergie samenkomt: de chakra’s.

Het woord chakra betekent “wiel”. Je kunt je chakra’s voorstellen als ronddraaiende spiralen van energie. Elke chakra beïnvloed bepaalde lichaamsfuncties en emoties. 

Je vindt de zeven chakra’s in je lichaam in lijn met je ruggengraat, beginnend bij de basis van je ruggenwervel tot aan de kruin van je hoofd. Hierin wordt informatie opgeslagen over bepaalde aspecten van je lichaam en geest.

In het ideale geval stroomt de energie door je hele lichaam via de nadi’s en staan al je chakra’s open (ze draaien rond). Alleen vaak raakt energie geblokkeerd. Als je chakra’s geblokkeerd zijn, heeft dit een bepaald beperkend effect op je lichaam en geest, afhankelijk van welke chakra dicht zit.

Neem bijvoorbeeld je keelchakra dat staat voor communicatie, je kunnen uiten en zelfexpressie. Vind je dit lastig? Dan kun je oefeningen doen om je keelchakra te stimuleren.

De zeven chakra’s

Elke chakra heeft een bepaalde kleur, element en klank als essentie. De bijbehorende edelstenen kunnen het chakra activeren. Hoewel sommige mensen de chakra’s intuïtief aanvoelen kun je ze niet direct zien in je lichaam. We gaan ze allemaal bij langs.

1. Wortelchakra

 • Kleur: rood
 • Element: aarde
 • Geluid: lam
 • Edelstenen: rode jaspis, hematiet, obsidiaan

Je wortelchakra, muladhara in het Sanskriet, zorgt voor gronding en stabiliteit. Het is het eerste chakra op je ruggenwervel en hiermee je basischakra. 

Het gaat gepaard met je veilig en op je plek voelen. Dit ervaar je wanneer  het chakra actief is. Een instabiel basischakra zorgt voor angstgevoelens en nervositeit. 

Wanneer je hoogsensitief bent zul je merken dat het nuttig is veel aandacht te besteden aan dit chakra. Het is het chakra van letterlijk stevig met beide voeten op de grond staan en vanuit je eigen kracht en in contact met je lichaam en innerlijke kompas situaties tegemoet kunnen treden.

2. Sacraal chakra

Je sacrale chakra, die zich bevindt in je onderbuik en je geslachtsorganen, vertegenwoordigt emoties en seksualiteit, of in bredere zin, je lekker in je lichaam voelen. De Sanskriet naam voor dit chakra is svadhishthana. Hier vind je ook je levenslust en zelfvertrouwen. Tenminste, wanneer de energie door dit chakra stroomt. 

Is het overactief of juist geblokkeerd? Dan kan het zorgen voor gevoelens van somberheid en onderdrukte emoties en verlangens.

 • Kleur: oranje
 • Element: water
 • Geluid: vam
 • Edelstenen: oranje calciet, maansteen

3. Zonnevlechtchakra

Dit chakra dat zich bevindt rond je navel, staat symbool voor je ego. Een actief zonnevlechtchakra (Sanskriet: manipura) zorgt voor zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Je hebt een goed gevoel voor eigenwaarde en weet dat je jouw plekje op de wereld verdient.

Wanneer dit chakra niet genoeg, of juist overactief is, ontbreken deze gevoelens juist. Je voelt je dan onzeker, besluiteloos of overcompenseert door middel van agressief gedrag.

 • Kleur: geel
 • Element: vuur
 • Geluid: ram
 • Edelstenen: tijgeroog, citroen, gele jaspis

4. Hartchakra

Het hartchakra, Anahata in het Sanskriet, staat voor verbondenheid en het kunnen aangaan van liefdevolle relaties met jezelf en anderen. De naam zegt het al, je vindt dit chakra in je hartsgebied. Wanneer de energie door het chakra stroomt overheersen gevoelens van acceptatie en vrede. 

Bij een blokkade kun je last hebben van emoties als jaloezie, boosheid en zelfhaat. Maar denk ook aan eenzaamheid, afhankelijkheid en weinig compassie met anderen.

 • Kleur: groen
 • Element: Lucht
 • Geluid: Yum
 • Edelstenen: aventurijn, rozenkwarts

5. Keelchakra:

Bij een geactiveerd keelchakra (Sanskriet: Visuddha)  kun je je goed uiten: je hebt geen angst of blokkades om jezelf te laten horen. Dit chakra in je keel- en halsstreek is het chakra van de creativiteit en communicatie. 

Bij communicatie denken we vaak al snel aan contact met anderen, en hoewel dit zeker een rol speelt, gaat het net zo goed om hoe je tegen jezelf praat. Durf je authentiek te zijn en jouw waarheid te spreken? 

Wanneer het chakra niet in balans is voel je je niet geaccepteerd, je voelt je snel beoordeeld en hebt mogelijk moeite met het maken van keuzes.

 • Kleur: blauw
 • Element: ether (spirit)
 • Geluid: ham
 • Edelstenen: angeliet, blue lace-agaat, apatiet

6. Derde oog

We gaan van onze keel naar het punt tussen onze ogen waar we het derde oog of voorhoofdchakra vinden. De Sanskriet naam hiervoor is Ajna.

Dit chakra speelt een rol bij je inzicht en voorstellingsvermogen. Alles wat niet via je andere zintuigen binnenkomt. Het is het meest intuïtieve chakra gerelateerd aan paranormale gaven, verbeelding en dromen.

Bij een blokkade op dit chakraniveau kun je je juist te erg laten meevoeren door fantasieën, heb je moeite om zaken helder te beoordelen of een gebrek aan visie.

 • Kleur: indigo
 • Element: licht
 • Geluid: sham
 • Edelstenen: lapis lazuli, sodaliet

7. Kruinchakra

Ben je verbonden met je gevoel en ervaar je een diepere spirituele band? Dan stroomt de energie door je kruinchakra (sahasrara in het Sanskriet). Je vindt deze boven op je hoofd. Dit staat voor je gevoel van verbondenheid met de wereld. Ook valt te denken aan spirituele verbinding en gelukzaligheid. 

Bij een disbalans kun je emotionele stress ervaren omdat je niet goed weet wat je gelooft. Mogelijk heb je moeite richting te geven aan je leven en vind je het lastig doelen na te streven.

 • Kleur: violet
 • Element: alle elementen
 • Geluid: om
 • Edelstenen: amethist, howliet, labradoriet

chakra amethist kruinchakra

Hoe werk je met de chakra’s?

Op de eerste plaats is het van belang voor jezelf te bepalen welke chakra’s mogelijk uit balans zijn. Je weet nu waar elke chakra symbool voor staat, dit maakt het makkelijker te bepalen met welke chakra’s je zou willen werken.

Bij elke chakra horen bepaalde edelstenen die je kunt gebruiken om het te activeren. Zorg dat je ze in je omgeving houdt of plaats ze op je lichaam op de corresponderende plek.

Je kunt het bijbehorende geluid gebruiken als mantra en deze chanten, als practice op zichzelf of voor je yoga- of meditatie-oefening.

De wicca aanhangers onder ons kunnen met behulp van een pendel onderzoeken welke chakra’s geblokkeerd zijn door negatieve energie.

Yoga, en dan met name de fysieke vorm ervan, zorgt dat de prana door je lichaam gaat stromen. Dus het regelmatig beoefenen van yoga is een ideale manier om de chakra’s in balans te houden. En dan zijn er nog andere alternatieve manieren zoals aromatherapie en ayurveda.

Hoofdfoto: Simon Wilkes / foto amethist: Ilse Lucero

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter