“Accepteer gewoon dat je een loser bent”. Het boek De edele kunst van not giving a f*ck begint met het voorbeeld van een man die zijn hele leven lang een eenzame alcoholist is. Uiteindelijk schrijft de man een bestseller die 2 miljoen keer wordt verkocht. Het geheim van de man? In plaats van te vechten tegen zijn eenzaamheid en alcoholprobleem realiseert hij zich dat hij nu eenmaal “een mislukkeling” is. En doet zich ook nooit anders of beter voor.
Huh, dus de anti-held is een held? Jazeker. En daar heb je me, gelijk ben ik om. Ik wil hier meer van weten.
De auteur neemt op een hilarische manier de Amerikaanse droom, met het constante nastreven naar meer, meer en meer, op de hak. Van er beter uit willen zien tot meer succes willen hebben. Van spiritueel verlicht willen zijn tot het perfecte lichaam willen hebben. Iets wat in alle Westerse maatschappijen sterk aanwezig is. Zou nergens meer een fuck om geven de oplossing zijn?
En net als je denkt dat de auteur veel te ongenuanceerd is, brengt hij een nuance aan. Want, zoals hij zegt:
“Er geen fuck om geven betekent niet dat je onverschillig bent, het betekent dat je geen moeite hebt met anders zijn.”
De wet van de omkering
In het boek lees je over de wet van de omkering. Briljant! Weer eens wat anders dan de wet van de aantrekkingskracht. Deze werkt zo. Waar je bij de wet van de aantrekkingskracht visualiseert wat je graag wilt, en je hierbij voorstelt dat je het al hebt, gaat dit bij de wet van de omkering tegengesteld in z’n werk.
Je besluit niet meer ergens naar te streven. Paradoxaal genoeg zul je dan zien dat het spontaan beter gaat! Dat is de gedacht van de wet van de omkering. Of, tenminste, eigenlijk moet je niet eens meer willen dat het beter gaat. Maar de boodschap dat deze houding uiteindelijk leidt tot zelfvertrouwen, en dus ook “iets beters” is onderliggend aanwezig. En zo is een anti-zelfhulpboek toch stiekem een beetje een zelfhulpboek.
De auteur plaatst de vinger op de zere plek. Hoewel we in het Westen materiaal gezien veel rijker zijn dan in andere delen in de wereld, zorgen psychische ziekten als depressie en burn-out voor een ware epidemie.
Waar we vroeger misschien ontevreden waren, maar gewoon weer verder gingen – of misschien ontevreden bleven maar niet anders wisten… en er dus ook niet tegen vochten – worden we nu dagelijks geconfronteerd met duizenden berichten op social media die ons laten zien dat het bij ‘de ander’ wel fantastisch gaat. Of zien we bij de boekhandel een van de zelfhulpboeken liggen die ons een beter leven belooft en denken we’ oh, het kan dus anders’.
Of zoals Manson schrijft:
“Als onze opa zich vroeger beroerd voelde, dacht hij: jeetje, ik voel me vandaag wel heel erg als een koeiendrol. Maar hé, kan gebeuren. En nu maar gewoon hooi scheppen.”
De belangrijkste gedachten uit het boek:
“Not giving a fuck” betekent niet dat je nergens meer om geeft. Je kiest een paar dingen in je leven waar je echt voor wilt gaan. Wees selectief! En wees voorbereid op obstakels, pijn en lijden, die horen bij het leven.
Stop je druk te maken om kleine dingetjes zoals die chagrijnige caissière of die vriend die jouw bericht niet heeft geliked op Facebook. Je druk maken om te kleine dingetjes betekent dat je geen zinnig doel in het leven hebt.
Je zult hoe dan ook ergens ‘een fuck’ om geven. Nergens om geven zit niet in onze menselijk natuur. Dus kun je maar beter bewust kiezen waar je om gaat geven.
Uiteindelijk is het boek een pleidooi tegen perfectionisme en uiterlijk vertoon, niet een pleidooi om nergens meer om te geven. Maar dit provoceert een stuk minder, en is ook een stuk saaier. Dus de auteur heeft de titel goed gekozen. Het past ook perfect bij zijn schrijfstijl, die luchtig, vlot en origineel is.
Het boek leest als komedie. Ik ben voortdurend hardop aan het lachen. De auteur is lekker ongechargeerd en niet bang hier en daar wat heilige huisjes omver te werpen. Zijn boodschap? ‘Falen is de weg vooruit’. Ik haal hier de gedachte uit dat we het allemaal niet meer zo perfect hoeven te doen. Dit geeft lucht.
Meer boekreviews? Lees dan ook de review van:
- Vraag jezelf vrij, Byron Katie
- Het Ikigai werkboek, Bettina Lemke
- Ikigai
- Kintsugi, Candice Kumai
- Het Antwoord, Allan en Barbara Pease
- De Magie van Vogels, Johanna Romberg
De edele kunst van not giving a f*ck, Mark Manson, €20,99, Bol.com
1 Comment
Heeey Jitske,
wat een leuke recensie is dit zeg! Ik ga dit boek meteen reserveren in de bieb. Het past perfect in mijn proces waarin ik steeds vaker los kom van mijn perfectionisme en besef dat ik genoeg ben. Ik ben genoeg en weer bevestigd door deze recensie 🙂 Thanxxxxx