Mind, Yoga

De kracht van jouw Sankalpa

Zodra je je in yoga nidra gaat verdiepen kom je al snel de term sankalpa tegen. Het hebben van een sankalpa wordt vaak vergeleken met het hebben van een doel. Een sankalpa is een positieve statement over jezelf, die je telkens weer herhaalt, waardoor je uiteindelijk je eigen werkelijkheid creërt. Net als bij manifesteren. Want wanneer jij vanuit volle overtuiging iets gelooft, schep jij een krachtig lijntje met een veel grotere macht – noem het Kosmische intelligentie, Liefde, het Universum, God of Allah – en zal alles samenspannen om deze overtuiging waarheid te maken.

Is het de kracht van je gedachten? De kracht van een hogere macht? Een beetje van beiden? Wat maakt het uit. Toch is een sankalpa voor sommigen best iets beangstigends. Juist omdat het zo groots is. Hoe je toch een sankalpa voor jezelf kunt creëren vertel ik je zo. Eerst wat meer over yoga nidra.

Wat is yoga nidra

Yoga nidra is een methode om diepe ontspanning en innerlijke rust te ervaren. Het ontstond eeuwen geleden vanuit de yogafilosofie en werd ontdekt door Swami Saraswati. Hij ontdekte deze speciale staat van bewustzijn waarin je lichaam en geest helemaal tot rust komt. Een uur yoga nidra staat gelijk aan vier uur slaap. Dus het is ook een ideale methode als je het lastig vind om in slaap te vallen of om door te slapen.

Yoga Nidra bestaat altijd uit verschillende stappen die elkaar opvolgen. Elke stap brengt jou dieper en dieper bij je innerlijke rust, en ook je innerlijke zelf. In deze blog zal ik vooral uitleg geven over de eerste stap: het zetten van een intentie, of sankalpa.

Sankalpa

Het woord ‘san’ betekent: geboren vanuit je hart of innerlijk weten. ‘Kalpa’: dat wat zich ontvouwt gedurende de tijd. Eigenlijk doe je het tekort door het te vergelijken met een intentie. Het heeft zeker overeenkomsten met het stellen van doelen, maar gaat veel dieper.

Een doel is vaak heel duidelijk en meetbaar. Je koppelt er een bepaalde tijdsperiode aan. Bijvoorbeeld, ik wil 3 kilo afvallen in zes maanden.

Een sankalpa kun je eerder zien als de richting die je op wilt. Als een levenspad. Of soundtrack van je leven. Hier zit geen limiet op qua tijd. Je kunt er zelfs je hele leven over doen. Mogelijk wijk je af en toe af van je sankalpa, en dat is niet erg, je kunt er telkens weer naar terugkeren.

Daarmee kan het hebben van een sankalpa ook druk geven. Wat is jouw ene wens voor dit leven? Wat is jouw dharma? Wat heb je hier te doen? Dit zijn grootse vragen.

Niet iedereen weet gelijk zijn of haar levensdoel. En door het zo groots te maken belemmer je jezelf. Je loopt mogelijk vast omdat je het simpelweg niet weet.

De losse benadering van je sankalpa

Het kan je dan helpen om je sankalpa te zien als een intentie die niet vast en permanent is, maar mee mag bewegen met waar je je op dat moment in je leven bevindt.

Begin bijvoorbeeld met een kleine intentie. Bijvoorbeeld om gedurende jouw yoga nidra practice momenten van ontspanning te ervaren.

Belangrijk: een sankalpa is altijd positief en in je tegenwoordige tijd. Jouw sankalpa kan dan zijn: ik wil momenten van ontspanning ervaren.Deze intentie is in lijn met jouw verlangen.

Als je dan merkt dat je daadwerkelijk momenten van ontspanning ervaart tijdens yoga nidra, kun je jouw intentie gaan stretchen. Bijvoorbeeld naar, ik ervaar momenten van ontspanning tijdens mijn yoga nidra practice en gedurende de dag. Je zult zien, hey, dit is ook echt zo. En zo groeit je vertrouwen en kun je je nieuwe sankalpa hierop aanpassen.

Een bekende inspiratiebron voor mij, Ally Boothroyd, begon met yoga nidra omdat zij regelmatig paniekaanvallen had en ’s nachts vaak uren wakker lag. Zij begon met zich momenten van ontspanning te gunnen. Dit werkte voor haar, zij stretchte haar sankalpa naar, ik help mijn yogastudenten om ontspanning te ervaren. Ook dit deed zij met succes. Ze volgde een yoga nidra opleiding en bouwde een enorme following op. Uiteindelijk werd haar sankalpa: ik creëer een enorme impact in de wereld door te zorgen voor meer ontspanning onder de mensheid.

Jezelf ontspanning gunnen

Een sankalpa heeft ook te maken met jezelf iets gunnen. Wat je ook wenst… Het is een stukje zelfzorg en stilstaan bij je verlangens – en proberen deze waarheid te maken – dat niet iedereen zichzelf gunt. Alleen al het hebben van een sankalpa heeft hiermee een helend effect.

Wat is nog meer belangrijk?

Bij je sankalpa is het belangrijk er een positief statement van te maken. Dus niet: ik wil ’s nachts niet meer wakker liggen. Maar wel: ik ervaar rust en ontspanning gedurende de nacht en word uitgerust wakker.

Door klein en simpel te beginnen met je sankalpa, bouw je vertrouwen op. En zul je zien dat er steeds meer mogelijkheden voor je ontstaan.

Uiteindelijk gaat yoga nidra niet alleen om diepe ontspanning, maar het afpellen van alle lagen om onszelf, die zijn opgelegd door onszelf, onze omgeving, de maatschappij, en zo dichterbij onze ware natuur te komen. Die uit zichzelf al volmaakt is. Want de natuur – of waar je ook in gelooft – is volmaakt.

Foto: Jordan Wozniak via Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter