Lifestyle, Travel

Duurzaam reizen? 5 handige tips om het milieu zo min mogelijk te belasten

Je kunt er niet meer omheen: duurzaamheid is een belangrijk thema. En dit zal alleen maar toenemen de komende jaren. Je afval scheiden, zo veel mogelijk plasticvrije producten kopen of vaker vegetarisch eten: allemaal van die kleine dingen die je kunt doen om het milieu een handje te helpen. Maar hoe zit dit eigenlijk als het gaat om reizen? Wat kun je doen om ook je reizen een stuk duurzamer te maken?

#1 Duurzame hotels

Ik begin gelijk met mijn favoriete tip. Bezoek duurzame hotels. Ja, die bestaan echt! Bekende “groene” hotels zijn hotel Jakarta in Amsterdam, het Townhouse designhotel in Maastricht en het Hamsphire Boshotel in de Utrechts heuvelrug.

Je kijkt hier je ogen uit, zo luxe zijn ze. Deze hotels ontzien het milieu zo veel mogelijk door gebruik te maken van gerecycled materialen, natuurlijke zonwering zodat je geen airco nodig hebt of een stylish mosdak.

Liever in een huisje? Wat dacht je van je eigen tiny house midden in het bos of aan het strand? Kies dan wel voor een duurzame tiny house. Denk aan een huisje met zonnepanelen, gemaakt van hergebruikte materialen of een huisje dat goed geïsoleerd is. Per definitie is een tiny house ook duurzaam, juist in de winter, omdat je minder stroom verbruikt. Als het goed is geïsoleerd is het ook nog eens heerlijk koel in de zomer.

#2 Alleen nog maar reizen met de auto of trein

Dat je het milieu enorm belast door te vliegen weten we allemaal. Je zou daarom vaker kunnen kiezen voor een auto- of treinvakantie. Vooral als je een gezin hebt is een autovakantie ideaal. Gewoon alles in de auto pakken en gaan. Hoe lekker is dat! Je kunt kiezen voor Duitsland, Frankrijk, Italië of Spanje, noem het maar op. Of verken simpelweg ons eigen land wat beter. Als je ook nog een elektrische auto hebt scoor je helemaal bonuspunten.

Wanneer je een langere reis maakt met de auto is het wel verstandig te zorgen dat je een goede autoverzekering hebt. Er is niks ergers dan met pech in het buitenland met je auto naast de weg te staan.

Reizen met de trein spreekt voor zich. Het is wat minder comfortabel dan met de auto, maar je komt wel een heel eind en kunt kiezen uit mondaine bestemmingen als Dusseldorf, Parijs en Berlijn.

#3 Zorg voor je eigen drinkflesje

Het lijken van die kleine dingen maar als iedereen altijd z’n eigen waterflesje meeneemt maken we met z’n allen een groot verschil. Je vindt steeds vaker, op openbare plekken, van die watertappen. En als je dan toch kiest voor een vliegreis, let dan ook op je plastic gebruik. Je hoeft niet voor elk glaasje water een nieuw glas te nemen. Houd je glaasje gewoon wat langer bij je.

En als je eenmaal op je bestemming bent is je eigen flesje ook erg handig. Mocht je geen kraanwater kunnen drinken op je plaats van bestemming, dan kun je bijvoorbeeld 1.5 liter flessen kopen en hiermee je waterflesje vullen. 

#4 Kies voor luchtvaartmaatschappij die geeft om het milieu

Ook de grote luchtvaartmaatschappijen gaan met hun tijd mee, juist degenen die langeafstandsvluchten aanbieden. Je kunt er tijdens het boeken van je vlucht vaak voor kiezen om ook te doneren aan een herbebossingsprogramma. Zo compenseer je gelijk je impact op het milieu. Dit zorgt voor een kleine ecologische voorafdruk. Denk je, ja leuk is dat, dan wordt mijn vlucht nog duurder? Niet getreurd. Ook zonder je bijdrage houdt de betere luchtvaartmaatschappij rekening met de aarde, bijvoorbeeld door gebruik te maken van duurzame vliegtuigbrandstof.

#5 Bezoek tijdens je reis de lokale markt

De markt is de plek waar iedereen samenkomt. Als je een stad beter wilt leren kennen, bezoek dan zeker eens de markt. Het grote voordeel van de markt is ook dat alle producten vaak uit de buurt komen. Hiervoor is dus minder transport nodig en dit is hartstikke duurzaam. Bonus: vaak smaken lokale producten ook nog een stuk smakelijker. 

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips om duurzaam te reizen!

Foto: Nikola Jovanovic (hoofdfoto) en Aysegul Yashi , via Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter