ezelopvang Bonaire
Caraïben, Travel

Gastblog Lotte: ezels knuffelen op Bonaire

Toen ik hoorde dat je ergens op Bonaire ezels kunt knuffelen wist ik: “dit is een ervaring die ik móet meemaken”. Een Nederlands stel heeft hier een opvangcentrum voor ezels opgericht, waar je dus kunt kennismaken met de lieve, zachtaardige dieren. Gastblog Lotte.

Wilde ezels op Bonaire

In de 17e eeuw brachten de Spanjaarden ezels mee naar Bonaire om deze als lastdieren in te zetten. Toen de  karren werden vervangen door modernere vervoersmiddelen, werden de ezels overbodig, en aan hun lot overgelaten. Om deze reden wonen er veel wilde ezels op Bonaire. Het droge eiland heeft weinig voedsel voor deze lieve beesten waardoor ze het in de vrije natuur soms erg moeilijk hebben.

De Nederlandse Marina en Ed hebben in 1993 een ezelopvang opgericht voor zieke, gewonde en verweesde ezels. Wanneer een wilde ezel in nood is komen de vrijwilligers van Donkey Sanctuary Bonaire in actie. Het doel van de sanctuary is om alle ezels van Bonaire een beschermd leven te bieden.

Momenteel wonen er meer dan 600 ezels op het terrein van de ezelopvang! En het leuke is, je kunt het centrum met eigen ogen bekijken. De stichting is afhankelijk van entreegelden, opbrengsten van de souvenirshop, donaties en het werk van vrijwilligers. En wat dacht je ervan om een ezel te adopteren? Want ook dat kan.

Tijdens mijn vakantie in Bonaire kon ik een bezoekje bij deze bijzondere opvang niet voorbij laten gaan. Bij aankomst heb ik rondgesnuffeld in het souvenirwinkeltje, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de ezels.

Al snel raakte ik aan de praat met een betrokken vrijwilliger die mij haar werkzaamheden vertelde. Zo’n drie kwartier later ronde ik het gesprek af aangezien ik natuurlijk onwijs nieuwsgierig was geworden naar de lieve ezels! Ik stapte in de auto en reed rond door het park tussen de honderden ezels.

Een stuk of vijf ezels huppelde mee naast de auto en probeerde hun neus door het raam te steken om knuffels en eten te scoren. Een aantal meter verderop heb ik de auto tot stilstand gebracht om een rondje te wandelen door het park. De ezels kwamen gelijk op me af om te knuffelen. Hier en daar kreeg ik een lik op mijn arm en been als bedankje. En dat terwijl ik niet eens wortels mee had genomen (deze kun je in het winkeltje eventueel kopen).

ezels knuffelen bonaire

Donkey Sanctuary Bonaire

Een tip: neem geen flesje water mee uit de auto want ze denken dat dit eten is, en voor je het weet is je water weg. Overigens kun je ook het park te voet of met de scooter betreden.

De ezels stralen zo veel rust en liefde uit waardoor ik me uren heb vermaakt. Iedereen die ooit in Bonaire is raad ik dan ook zeker aan om een bezoekje te brengen aan de bijzondere beesten.

De Donkey Sanctuary is nu trouwens op zoek naar vrijwilligers en stagiaires. Gewoon een bezoek brengen kan natuurlijk ook. Je vindt het centrum bij Kralendijk. Op de website lees je het verhaal achter de ezels. Heel erg ontroerend, wat een prachtig initiatief van dit Hollandse koppel!

De reislustige Lotte vertrekt binnenkort voor een maand naar Zuid-Amerika om te onderzoeken wat ze met haar toekomst wil. Naast haar liefde voor schrijven, is ze ook fervent fotograaf. Haar werk is te zien via haar website.

Foto’s: ©Lotte, lottesukelfotografie.nl, 2019

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter