gezonde voeding
Voeding & gezondheid

De Food Factor | Meer energie door micronutriënten

Meer energie in 28 dagen. Klinkt goed toch? Toen ik dit las over de Food Factor was ik erg benieuwd. Dit boek heeft mijn ogen geopend en mijn kijk op voeding voor altijd veranderd. Het boek staat vol nieuwe feiten. Als ik dat eerder had geweten….

Oerdieet

De Food Factor haakt in op al bestaande ideeën over voeding maar voegt ook wat nieuws toe. Bepaalde visies op voeding zijn al bekend. Bijvoorbeeld over de kracht van een oerdieet. Onze voorouders leefden veel gezonder dan ons, omdat zij vooral lokale en biologische voeding tot zich namen. Tegenwoordig eten wij voedingsmiddelen uit de andere kant van de wereld, tijdens het transport hiervan gaan veel voedingsstoffen verloren.

Maar wat is dan nieuw en verassend aan dit boek? Dat het uitgebreid in gaat op de werking van micronutriënten. Een begrip dat niet bij iedereen bekend is. Dit zijn stoffen die ons echt energie geven en vaak in een kleine hoeveelheid in onze voeding te vinden zijn, namelijk vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren. Dit in tegenstelling tot macronutriënten die we in grote hoeveelheden binnenkrijgen,  de vetten, eiwitten en koolhydraten. Wat ik ook een leuk en origineel idee vond is om andere schoonmaak- en huidverzorgingsmiddelen te gebruiken. Want je huid komt regelmatig in aanraking met onnatuurlijke stoffen die invloed hebben op onze gezondheid. Het kan zelfs gaan om iets kleins als het gebruik van een deodorant.

Vitamines en mineralen

Het boek begint met dingen waar je niet blij van wordt. Zo is de aarde waarop wij onze voedingsmiddelen telen lang niet meer zo voedzaam als die van onze voorouders en bevat onze voeding daarom minder essentiële stoffen. Elke keer dat een product aan lucht wordt blootgesteld of bewerkt wordt, gaat er iets aan vitamines en mineralen verloren. En dan heb ik het nu alleen over onbewerkte producten zoals groente en fruit. De gemiddelde Nederlander eet hiernaast ook uit pakjes en zakjes die vaak E-nummers of grote hoeveelheden suikers bevatten. Ook stress en luchtvervuiling zorgen voor een verminderde opname van van voedingsstoffen.

Maar dit is nog niet alles. Vitamines en mineralen vullen elkaar aan, maar kunnen elkaar ook tegenwerken. Als je bijvoorbeeld veel magnesium binnenkrijgt zorgt dit voor een verminderde opname van calcium, deficiënte heet dit. Het is dus de kunst om voor een perfecte balans van micronutriënten te zorgen.

En er is meer….

Hier komt nog meer bij. We nemen ook minder goed belangrijke vitamines en mineralen op door bepaalde voeding die we in grote hoeveelheden tot ons nemen. Als je benieuwd bent naar welke voeding, lees en huiver. Toen ik dit las wou ik het boek bijna uit het raam gooien.

Want wat mag je niet 28 dagen land? Geen suiker.. *ok, laat dit rustig even tot je doordringen. Geen tarwe…*ok, ik hoor je denken, oh maar wel rijst en pasta dus…nee ook dit niet. En dan de laatste, voor mij de minst erge, geen soja.

Gelukkig blijft er nog heel veel over wat je wel mag eten. En dit vind ik gelijk verassend. Vlees en vis mag! Net als andere dierlijke producten zoals eieren, kaas, melk en room. Dit alles aangevuld met veel groenten en fruit, laatstgenoemde dan wel in mindere mate. Niet teveel fruit dus.

Voedingssupplementen

De schrijvers geven je een 28 dagen-plan mee waarin van dag tot dag precies staat wat je het beste kunt eten, inclusief recepten. En waar zweren de schrijvers bij? Een vitamine- en mineralensupplement. Wel toevallig eentje die alleen in de VS te krijgen is, en die door de schrijvers van het boek is ontwikkeld. Deze moet namelijk aan strenge eisen voldoen. Dit vind ik dan wel een beetje verdacht. Gelukkig geven ze ons een uitgebreide checklist mee waaraan een goed supplement moet voldoen, zodat je er ook hier eentje kunt kopen. In zo’n pil zitten alle micronutriënten in de juiste verhoudingen verwerkt. Lekker makkelijk.

Daarnaast bevat het 28-dagen plan een ander verrassend ingrediënt: een proteïnepoederconcentraat. Weer eentje die door hun is ontwikkeld en niet op de Nederlandse markt te vinden is. Ik ben hier nog niet helemaal van overtuigd maar wil wel graag onderzoeken wat andere deskundigen hierover zeggen.

Ga ik dit toepassen?

De boodschap is duidelijk. Zo veel mogelijk biologisch, zo veel mogelijk lokaal en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Daarbij is het verstandig suiker, tarwe en soja zo veel mogelijk te mijden. Let op het woordje, zo veel mogelijk. Van suiker ben ik er helemaal van overtuigd dat dit niks doet voor je lichaam. Van tarwe en soja wat minder. De schrijvers zijn van mening dat je er al baat bij kan hebben om wat kleine veranderingen door te voeren. Kijk, dat klinkt als iets wat wel haalbaar is.

Veel ideeën spreken mij erg aan. Bijvoorbeeld om ook je schoonmaakmiddelen en wasmiddel groen te kopen. Ik houd me namelijk al langer bezig met groene beauty. Ik ga kijken of ik wat kleine dingetjes kan integreren in mijn dagelijkse voedingspatroon. Zo ga ik wat vaker biologische producten kopen en eens een rondje in de omgeving fietsen om te kijken wat ik kan kopen van lokale boeren. Ik zag laatst al een boerderij waar je eieren kan kopen. Het idee van bij de lokale boer kopen vind ik ontzettend leuk!

Af en toe een dagje zonder brood, rijst of pasta moet lukken. Alleen 100% volgens het boek leven gaat mij te ver. Want alles biologisch kopen is ook gewoon ontzettend duur. Daarnaast is suikervrij leven veel werk want het zit bijna overal in. Je zou dan dingen als mayonaise, ketchup en curries ook zelf moeten maken want een suikervrij alternatief is niet altijd te vinden in de supermarkt op de hoek. Voor nu ga ik bepaalde adviezen uit het boek uitproberen om te kijken of de theorie klopt. Voel je je echt energieker? Ik doe het stap voor stap en begin met een week suikervrij eten en dus wat vaker biologisch eten.

Wat ik van de Food Factor vind

De Food Factor is een boek dat je kijk op voeding voor altijd verandert. De boodschap: in de moderne tijd is het bijna onmogelijk om voldoende voedingsstoffen via je voeding binnen te krijgen dus om dit op te lossen kun je het beste een multi-vitaminesupplement gebruiken.

Het voedingspatroon van de Food Factor is behoorlijk die hard en lastig dagelijks toe te passen. Je hebt niet altijd de tijd allemaal boerderijen in de buurt af te gaan op zoek naar lokale voeding, als je al het geluk hebt dat je in de buurt van het platteland woont. Ik vind het jammer dat de levenswijze moeilijk is uit te voeren in de praktijk. Een variant voor de Nederlandse markt zou leuk zijn. Toch heb ik door dit boek ontzettend veel geleerd over landbouwmethodes, biologische voeding en de werking van vitamines en mineralen en zou ik het daarom zeker aanraden.

Nog even de hoofdpunten uit boek:

  • Suiker is een no-no
  • Ook tarwe laat je staan
  • Geen soja
  • Gebruik groene schoonmaakmiddelen en make up
  • Investeer in een goed vitamine- en mineralensupplement
  • Gebruik regelmatig een wei-proteineconcentraat, bijvoorbeeld in een shake
  • Koop zo veel mogelijk lokaal
  • Eet biologisch
  • Vlees, vis en andere dierlijke producten mogen!

food factor

Bron: De food factor door Jayson en Mira Calton

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter