Mind

Gastblog coach Anna Maria: Hoe mindfulness je helpt jouw gedachten de baas te worden

Echt leuk om de enthousiaste reacties te zien van mensen die willen gastloggen voor Happy & Mindful. Dit keer komt coach en begeleider Anna Maria van praktijk de Doorbraak in Groningen aan bod. Zij is enorm enthousiast over mindfulness en past dit dagelijks toe in haar eigen praktijk én in haar persoonlijke leven. Dit heeft haar enorm geholpen. Bijvoorbeeld om haar gedachten de baas te worden. Zij schrijft er meer over in haar blog. 

Mindfulness is steeds meer mainstream

Nog niet zo lang geleden was je een zweverige alternatieveling als je verkondigde dat je iets met mindfulness deed. Dat is nu wel anders: je bent een vreemde eend in de bijt als je géén cursus mindfulness hebt gedaan. Ook de reguliere geneeskunde raakt langzamerhand overtuigd van de ontspannende werking van aandachtstraining. En dat juich ik van harte toe. Beter een cursus dan een pilletje.

Druk, druk, druk

Maar echt mindful zijn leer je niet in één cursus, daar begint het pas. Het bestuderen van een bloemetje met al je zintuigen open, is een leuke momentopname. Maar wat heb je eraan? Veel mensen die ik ken en ooit een aandachtstraining hebben gevolgd, hebben er maar even plezier van. Want de maatschappij van nu is een ratrace. En voor je het weet, word je weer opgeslokt door je werk, door je kinderen, je partner, je sociale leven. Je bent vooral bezig met alle ballen in de lucht te houden, zonder bewust aandacht te nemen voor jezelf.

Hoe je gedachtes nooit stilstaan

Wat houd je tegen om aandachtig te leven? Dat zijn bijna altijd je gedachten. Want wat verschijnt er na het ruiken, proeven , bekijken en voelen van een versgebakken broodje? Precies, een gedachte. Mmm, wat een heerlijk broodje, daar wil ik nog wel één van…maar ja, beter nog kan ik zelf brood gaan bakken…of zal ik toch koolhydraatvrij gaan eten….val ik mooi van af…geen opgeblazen gevoel meer…daar moet ik toch eens mee naar de dokter…hoewel dan krijg ik vast die vezeltroep…nou ja, het valt ook wel mee..misschien kan ik morgen wel gaan lunchen met Mariette…o nee, beter met Liesbeth, die heb ik zolang al niet gezien…blablabla. Het gaat maar door die malende stroom van gedachten. En jij er maar naar luisteren.

Beheersing

En dat is precies waar het om gaat. Jij bent het niet die je denken beheerst, je gedachten beheersen jou. Want je blijft er maar op in gaan. En daar kan je aardig vermoeid van raken, zo niet gestoord. En die gedachten gaan ook nog bijna nooit over het hier en nu. Let maar eens op hoe vaak je brein zich bezig houdt met het verleden of met de toekomst. Hoe heerlijk zou het zijn als de rollen zich zouden omdraaien. Jij gaat de baas worden over je eigen gedachten in plaats van andersom.

Let eens bewust op je gedachten, een hoop hiervan zijn flauwekul

Natuurlijk zijn wij bijna allemaal opgevoed met het idee dat ons denken het hoogste goed is. Maar als je alert bent op je gedachten, zie je wat voor flauwekul er verschijnt. Het meeste heb je echt geen moer aan. Lees even niet verder en onderga de stroom aan gedachten. Wat een brei aan nietszeggende gedachten kom je dan tegen. Toch?

Jouw gedachten onderzoeken

Een trucje dat je vaak mee krijgt is “NEE” te roepen tegen je malende mind of je gedachten in wolkjes op te laten lossen, maar je blijft bezig op deze manier. Tja wat moet je dan? Niet je gedachten stop zetten, want dat gaat je nooit lukken. Wat je wel kunt doen is onderzoeken hoe de gedachten jou beinvloeden. Waar ga je allemaal op in en wat voor zin heeft dat? Ben je het verleden aan het herkauwen of vlucht je de toekomst in? Dus wat je gaat doen is “kijken” naar je gedachten in plaats van erop in te gaan. Plan hiervoor een moment in en zorgt je dit tijdens dit moment niet gestoord kan worden. Doe dit het liefste regelmatig. bijvoorbeeld elke dag. Of ga hiervoor op een stilteretraite.

Bewustwording van helpende gedachten

Je wordt je op deze manier meer en meer bewust van jouw gedachten die je consequent uit het hier en nu halen. Waar mindfulness je juist in wil hebben. Na de bewustwording, ga je jezelf aanleren om te kijken welke gedachten wel en niet nuttig voor je zijn. Als je bezig bent met een planning, of je bedenkt een oplossing voor een probleem, ga door. Dat zijn praktische gedachten die je behulpzaam zijn.

Je krijgt steeds minder last van jouw gedachten

Na een tijdje zul je merken dat je steeds minder last krijgt van de gedachten die aanwezig zijn. Ze zijn er gewoon, punt! Je hoeft nergens tegen te vechten, je luistert gewoon niet meer. De mind hoort bij ons en we kunnen er veel profijt van hebben. Maar laat het denken jouw leven niet overnemen. Het oefenen in kijken naar je gedachten vraagt eerst de nodige toewijding maar het levert je zoveel op. Bakken vol energie krijg je ervoor terug. Je focus ligt in het hier en nu in plaats van vroeger en later. Je krijgt alle ruimte om te voelen, je intuitie krijgt meer voorrang, je ontspant je in situaties waar je anders gestressed van zou raken.

Aandacht voor het hier en nu

En dan verschijnt er zomaar een leven waarin er echte aandacht kan zijn voor alles in- en om je heen. Door het oefenen met kijken naar je gedachten, zal je leven steeds moeitelozer worden. Dus wat houdt je tegen. Je gedachten, weet je nu, zijn niet altijd je beste vriend. Jij bepaalt wie jouw vrienden zijn, go for it!

Ontzettend bedankt voor deze openhartige en bemoedigende blog Anna Maria. Anna Maria werkt voor praktijk de Doorbraak. Zij coacht en ondersteunt hier verschillende doelgroepen. Ook kun je bij haar terecht voor een reiki-behandeling.

Ook gastbloggen voor Happy & Mindful? Stuur me een berichtje op contact@happymindful.nl.

Foto: Aleksandr Ledogorov / via Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter