groene beauty
Beauty

Go green! Alleen wat is groene beauty eigenlijk?

Go green! Maar euhm… wat is groene beauty eigenlijk? Eerlijke beautyproducten, groene beautyproducten, natuurlijke beautyproducten… Allemaal verschillende namen voor cosmetica met een bewust tintje. Soms worden ze op een grote hoop gegooid – is er wel een verschil? Ik duik in de wereld van groene beauty!

Groene beauty

Het liefst smeer ik natuurlijke verzorgingsproducten en make-up op mijn huid. Hoe minder toegevoegde stoffen en chemicaliën hoe beter. Daarom kom ik wel eens in een Ekoplaza of natuurwinkel en dan kom je gelijk in aanraking met groene beautyproducten. We hebben hier allemaal wel een gevoel bij alleen is niet altijd direct duidelijk waar dit voor staat. Zijn ze goed voor het milieu? Of zijn de ingrediënten ervan op een eerlijke manier gewonnen? Gaat het om dierproefvrije producten? Of misschien een combinatie van allemaal?

Ik kan natuurlijk a la Keuringsdienst van Waarde in de telefoon klimmen. ‘Hallo, u bent groen, wat is dat eigenlijk?’ Maar ik besluit het moderner aan te pakken met een rondje Googelen. Een ding is al snel duidelijk. Groen is duurzaam. Goed voor het milieu dus. Niet echt verassend. Alleen hoe zit het met al die andere claims?

Wanneer is een beautyproduct groen?

Dit verschilt per merk. Neem bijvoorbeeld Oriflame die groene beautyproducten verkoopt onder de naam EcoBeauty. Hierover lees ik:

EcoBeauty is de meest natuurlijke, ethische en milieuvriendelijke productlijn die we ooit geproduceerd hebben. Ook zijn de producten fair trade en zonder siliconen, mineralen oliën of synthetische geuren.

Wow, wat een claims!

Een ander merk met groene beautyproducten omschrijft deze als veilig en zonder chemisch schadelijke ingrediënten.

De website van de Groene Drogist stelt dat al hun groene beautyproducten goed zijn voor mens en milieu. Zo zijn de verpakkingen gemaakt van recyclebaar materiaal (goed voor de aarde, yes!) en bevatten de producten zo min mogelijke schadelijke stoffen – denk aan parabenen, minerale oliën en sulfaten. En wat dacht je van de webshop Flow Cosmetics? Zij maken natuurlijke cosmeticaproducten met pure, biologische ingrediënten. Alles in de webshop is vegan en wordt eerlijk geproduceerd.

Puur natuur

Wat opvalt is dat alle groene beautymerken vooral natuurlijke ingrediënten gebruiken. Geen schadelijke stoffen dus, ontzettend belangrijk want dit is beter voor je huid. Want natuurlijk ben je blij als je de aarde een handje helpt met jouw crème maar je wilt er ook nog écht een beetje mooier van worden. Ik schreef hier al eerder over in mijn blog over bewuste beautyproducten van Jetske Ultee.

Dus als ik een natuurlijk beautyproduct koop dat goed is voor mijn huid zit ik altijd goed? Nou nee. Je weet dan nog niet zeker of het dierproefvrij is. Ook zegt dit niets over hoe fair trade of milieuvriendelijk het is.

Gelukkig is er een oplossing.

DIY

Als je zelf je beautyproducten maakt weet je 100% zeker dat je goed zit. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, hoe puurder hoe beter. DIY is your friend. Maak eens een masker van avacado en honing, smeer een ei met wat citroensap in je haar… ja echt, het werkt. In elk geval belast je het milieu zo minimaal en weet je zeker dat je geen dieren schaadt.

Het komt erop neer dat groen over het algemeen duurzaam betekent. Toch staat groene beauty voor veel meer dan dat. Vaak zijn het producten die ook nog eens dierproefvrij zijn en zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten. Als je zo’n product koopt heb je hier gelijk een goed gevoel over. Tenminste, zo werkt het voor mij wel.

Het zou leuk zijn als er één duidelijk label zou zijn voor groene beauty. Want al die termen die door elkaar worden gebruikt zijn erg verwarrend. Toch ben je al een heel eind als je producten koopt met het label groen. Deze zijn altijd stukken bewuster dan een random potje van de bekende beautyketens.

Oh, en mocht je het leuk vinden de keurmerken voor beautyproducten die er al wel zijn te checken, bekijk dan de Keurmerkenwijzer.

Let jij bij alles wat je koopt op of het goed is voor het milieu? Of vind jij dierenwelzijn het állerbelangrijkste?

 

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

 • Florentine mei 24, 2017 at 10:38 am

  Super leuk om hierover te lezen! Hoe minder toegevoegde stoffen en chemicaliën hoe beter, dat vind ik ook. Goed idee om eens naar bijvoorbeeld de EkoPlaza te gaan. Ik zoek altijd in normale drogisterijen naar zo natuurlijk mogelijke producten, maar dan blijft het vaak toch nog vrij chemisch.
  Leuk blogje! Fijne dag <3 <3
  Liefs, Florentine

  • Happy and mindful mei 24, 2017 at 8:10 pm

   Dankje voor je leuke reactie! Inderdaad grappig dat iedereen er stukken bewuster mee omgaat en niet zomaar alles meer opsmeert. Jij ook een fijne avond! xxx

  Laat een bericht achter