eat pray love wayan
Bali, Mind, Travel

Langs bij healer Wayan van Eat Pray Love op Bali

Healer Wayan Nuriasih is wereldberoemd dankzij het succes van Eat Pray Love. Ze zou ernstige ziektes kunnen genezen en je toekomst kunnen voorspellen. Ik bezoek haar in het Traditional Healing Centre in Ubud Bali en weet niet wat ik meemaak….

Daar is ze dan…

Kan Wayan echt wonderen verrichten? Ik wil het zelf uitproberen. Zo’n kans krijg je niet snel weer en ik ben er nu op Bali. Vandaag is het zo ver… Ik ga langs bij haar healing centre. Ik verwacht niet dat ik gelijk geholpen wordt maar dan heb ik in elk geval een afspraak. Wayan heeft geen website maar als je goed zoekt vind je via Tripadvisor haar adres. Dit ligt middenin het centrum van Ubud ligt, vlakbij Ubud Palace, waar de shuttle van mijn hotel me zo kan afzetten.

Als ik hier aankom weet ik niet wat ik zie, daar is ze, de wereldberoemde Wayan. Ik ben zelfs een beetje zenuwachtig. Dit is niet iets wat ik dagelijks doe en hiermee stap ik duidelijk uit mijn comfortzone. Wayan kijkt me aan. Geen begroeting of een bemoedigende blik, zelfs geen glimlach. Koeltjes, onverschillig bijna, laat ze me weten dat ik kan gaan zitten. Ik kan het niet geloven, volgens mij kan ik gelijk terecht voor een behandeling!

 Eat Pray Love Bali

Wie is Wayan?

Wayan is een karakter uit het wereldberoemde en verfilmde boek Eat Pray Love. Zij helpt de hoofdpersoon van dit boek, Elizabeth Gilbert, bij haar zoektocht naar innerlijke vrede en geluk. Ik treed per toeval praktisch in de voetsporen van Elizabeth door naar Bali af te reizen – mijn hotel ligt vlakbij de plek waar de film is opgenomen.

En heel eerlijk, mijn tussenjaar om te reizen is niet door het boek ingegeven, maar heeft wel veel overeenkomsten met wat Miss Gilbert meemaakt. Miljoenen mensen voelen zich aangetrokken tot dit verhaal en ik denk dat iedereen er wel eens stiekem van gedroomd heeft om alles op te geven om te kijken wat het je brengt. Wat zou een bezoek aan een healer mij opleveren?

Ik ben erg benieuwd. Zou ze mijn toekomst kunnen voorspellen?

Wonderen bestaan. Of niet?

Op internet staan verhalen van mensen die na een sessie met Wayan plotseling van een ernstige ziekte genazen. Bijvoorbeeld dat van een Engelse vrouw die kaal was geworden en geen nieuw haar kreeg. Opeens begon haar haar weer te groeien. Het klinkt allemaal veelbelovend en ik wil het met eigen ogen zien.

En dan kom ik ook een Amerikaanse vrouw tegen die helemaal lyrisch is over Wayan’s medicijnen. Een jaar geleden was zij nog heel erg depressief maar vandaag staat zij naast mij in de praktijkruimte. Ze heeft het licht gezien en is opnieuw teruggekomen naar Bali voor de geneeskrachtige medicijnen van Wayan. Je kunt aan haar zien dat het haar echt heeft geholpen.

Eat Pray Love Bali

Mijn consult

En daar zit ik dan.. Een foto aan de muur van Elizabeth Gilbert herinnert de bezoeker eraan dat de wereldberoemde schrijfster hier echt is geweest. Erboven hangt een foto van een stukken jongere, vrolijke lachende Wayan. Aan de andere kant van de rommelige praktijkruimte zie ik een kast waarin de medicijnen ten toon zijn gesteld.

Wat blijkt, ik kan gelijk terecht voor een reading maar dit is wat anders dan een behandeling. Een behandeling krijg je pas na een reading, en is stukken duurder. Well, i’ll take it. Als het wat is, kan ik daarna altijd nog een keer komen.

De wereldberoemde schrijfster Elizabeth Gilbert is hier geweest, een foto aan de muur is het bewijs.

Eat Pray Love Bali

Mijn toekomst

Voor ik het weet word ik met mijn voeten in een voetenbadje met lauwwarm water gezet. Ik krijg te horen wat een reading kost, en dat je drie onderwerpen mag kiezen waarover Wayan je toekomst zal voorspellen (denk aan onderwerpen als liefde, geluk, relaties). En dan zou je denken dat ze je hand leest, je de uitslag krijgt hoort en dat dat het dan is. Nou dan heb je het helemaal verkeerd.

Haar kleine medicineshop zit aan de weg en iedereen kan hier zo binnenlopen, sterker nog, dit is de bedoeling. Al na een paar minuten komt plotseling een vrouw aanlopen, die Amerikaanse vrouw waar ik het eerder over had weet je nog? Ze smeekt bijna om haar medicijnen. En ik dacht dat we middenin een reading zaten …

Druk druk druk

Terwijl Wayan de vrouw aan het helpen is, komen er nieuwe mensen binnenlopen. Een vrouw neemt plaats op een stoel naast mij. Wayan helpt een stuk of 5 mensen tegelijk en al snel heeft zich een handjevol mensen verzameld rondom haar winkeltje. Erg veel privacy heb je niet zo. Ondertussen doet Wayan meer dan haar aandacht over alle mensen te verdelen. Ze kamt haar haar, laat zich masseren, en loopt op een gegeven moment zelfs naar achter om zich te ontkleden om haar borsten te onderzoeken (kom ik later nog op).

Ik vind het nogal wat en je geduld wordt wel op de proef gesteld. Wayan weet hier slim mee om te gaan want zodra ze merkt dat ze de aandacht van iemand verliest, geeft ze deze persoon een blik of opmerking waardoor het weer ok is. De mensen lijken allemaal helemaal overtuigd van haar krachten en ik bespeur bij geen van hen enig ongeduld.

Eat Pray Love Bali

Wayan neemt er de tijd voor…

Veel mensen die rondhangen rondom het healing centre van Wayan zijn hier niet voor het eerst. Het is hier gewoon zo van, kom lekker binnenlopen, blijf lekker hangen. Terwijl Wayan mij een reading geeft zit een aantal mensen te wachten met een boekje in de hand. En zo zit ik drie uur later nog steeds hier. En we zijn nog niet klaar… het begint nu pas.

Wayan heeft inmiddels mijn hand gelezen en verteld over mijn verleden. In sommige dingen heeft ze wel gelijk, maar andere dingen kloppen echt niet. Zo zou ik maar liefst 8 relaties hebben gehad. No way. Wayan raad me aan tussendoor te mediteren om helderder te worden. Ik krijg een wierookstokje in mijn handen gedrukt en sta in de shop met mijn gezicht richting de offerings. Ik hoor mensen zuchten want mijn reading is nog steeds bezig, en in de tussentijd heeft zij nog niemand echt geholpen, op een vrouw na die naast mij was gaan zitten. We krijgen onze handlezing min of meer tegelijkertijd. Je krijgt van Wayan een velletje papier waarop je zelf je aantekeningen mag maken. Als het voorbij is krijgen we wat pilletjes om te slikken. ‘This one is for keep beauty’, zegt Wayan in haar slechte Engels. ‘Nou geef me daar maar wat meer van’, zegt de Zweedse vrouw naast me.

Eat Pray Love Bali

Lichamelijk onderzoek

Na afloop neemt Wayan me mee naar achterin de winkel, waar je achter een net niet dichtgaand gordijntje twee behandeltafels hebt. Nu kunnen mijn borsten onderzocht worden. Aan de hand hiervan kan zij zien hoe het gesteld is met je gezondheid. ‘This one is problem’, krijg ik te horen. Aan de hand van mijn borstweefsel laat ze voelen dat een deel wat zachter is, dit is verkeerd, volgens Wayan. Ze raad me een treatment aan.

Ik vind het veel geld maar wie weet kan het mijn leven veranderen.

Ze vertelt me dat deze zou bestaan uit twee dagen. Ook noemt ze een prijs, ergens rond de €130,-. Ik vind het wel veel geld maar wie weet kan het mijn leven veranderen. Wat ik minder vind is dat ik dan twee kostbare dagen van mijn vakantie moet rondbrengen hier. En daar zit ik echt niet op te wachten! Ik besluit het even te laten bezinken en nog eens goed na te denken over dit aanbod.

Eat Pray Love Bali

Kan Wayan echt de toekomst voorspellen?

Inmiddels is het zo’n 4 uur later. De reading was bijzonder. Wayan vertelt me dingen die ik wel herken, maar op andere punten zit ze er compleet naast. Op momenten verloor ik mijn geduld, maar aan de andere kant heeft ze zich in elk geval niet gehaast bij mijn reading, en heb ik wel vier uur doorgebracht bij de beroemde Wayan.

De reading was helemaal niet duur en je krijgt er een onvergetelijke ervaring voor terug. Bij je vertrek krijg je ook nog een handjevol medicijnen mee – de medicijnen die volgens de verhalen van veel mensen echt ziekten kunnen genezen. Mocht je toch een keer in de buurt zijn en de tijd hebben dan zou ik een reading zeker aanraden. Tip: neem wel een boekje mee en stel je in op weinig privacy en lange wachttijden.

Ik ga toch terug voor een treatment

In Canggu, waar ik na Ubud naartoe ga, krijg ik last van een verkoudheid en hoofdpijn en ik wil hier graag vanaf. Ik besluit toch opnieuw naar Ubud te gaan voor een behandeling. Ubud is zo’n fijne plek om te zijn dat ik sowieso hier weer naartoe wil. En ik wil niet terug in Nederland het gevoel hebben van ‘had ik maar’. Ik besluit dit keer te bellen voor ik langsga en kan gelijk dezelfde middag al terecht. Dit keer ben ik goed voorbereid, ik neem een leesboek mee en stel me in op lange wachttijden.

Als ik aankom is de shop van Wayan nog dicht. Ik tref hier haar dochter, die erg vriendelijk is. Eerder had Wayan mij al laten weten dat zij niet kan zeggen wanneer zij wel of niet kan behandelen. Een afspraak maken is niet mogelijk, want op de ochtenden dat zij te moe is komt ze helemaal niet. Ik ben daarom erg blij dat ik toch een afspraak heb!!! En dan komt Wayan aan, in een luxe auto, met een heel gevolg. Zij heeft twee mensen bij zich, waaronder iemand uit India die haar later helpt bij de readings. Als ze met ziet herkent ze met niet, wat ik wel apart vind voor iemand die de toekomst kan voorspellen. Ik was hier een paar dagen geleden nog.

Twee mannen smeren me van top tot teen in met bijzondere kruiden en gieten daarna lauwwarm water over me heen.

Karma

Ze neemt me mee naar achter en vertelt me de prijs van een behandeling. Deze is ineens veel hoger dan het bedrag dat ze eerst noemde. Ik baal hiervan maar ben inmiddels zo ver dat ik ook niet meer terug wil. De behandeling zelf is stukken efficiënter dan de reading. Vooraf mag ik gaan bidden, met een instructie erbij, hoe je dit precies moet doen. Zo moet je onder andere de Goden vergeving vragen voor slechte karma. Je mag gaan liggen op de behandeltafel achter in de shop en vervolgens smeren 2 mannen (een jonge jongen en een wat oudere man Wayan eerder een massage gaf) je helemaal in met een apart soort goedje. Dit doen ze wel drie a vier keer en ze nemen er uitgebreid de tijd voor.

In je onderbroek

Vervolgens begint het baden. Je mag hiervoor je onderbroek aanhouden. Opnieuw wrijven ze aparte kruiden over je lichaam en gieten vervolgens lauwwarm water over je heen. Ook dit ritueel word enkele keren herhaald. Zo’n kleine drie uur later lig op mijn rug, op de behandeltafel. Ik krijg een geneeskrachtige steen op mijn buik gedrukt. Wayan komt langs om opnieuw te bidden en de Goden te verzoeken. Ze kraakt mijn nek, draait hem naar links en weer naar rechts. Hierna voel ik inderdaad dat alles wat losser zit. Het is al met al een unieke ervaring.

Als ik hoor wat het kost, schrik ik.

Op het eind krijg ik te horen wat het kost. Opnieuw is het bedrag hoger, en als ik medicijnen meewil moet ik nog meer betalen. Weet je nog die vrouw aan het begin van mijn verhaal? Die telde zonder blikken of blozen een kleine €100,- neer voor medicijnen alleen en wie weet hoe vaak zij al hier geweest is. En dan is mijn geduld helemaal op. Ik wil nu gewoon betalen wat we hadden afgesproken en weer weg hier.

Ik vraag wanneer of ik de volgende ochtend terug kan komen voor het tweede deel van de behandeling. ‘No, you have to give me more money’,  schreeuwt ze nog net niet. Ik begrijp nu dat er geen vervolg komt. Als ik dit wel wil zal ik  opnieuw een groot bedrag moet betalen. Wayan lijkt dit de normaalste zaak van de wereld te vinden. Ik ben sceptisch, en wil het graag hierbij laten. Tenminste…dan doet Wayan me toch nog een aanbod.

Ik mag langs bij de vader van Wayan die mijn boze geest zal verwijderen, zo heb ik in elk geval wel waar voor mijn geld.

Bye bye boze geest

Ik ben opgelucht dat ik niet nog een dag van mijn kostbare vakantie hoef op te offeren. Wayan biedt aan dat ik bij haar opa langs kan gaan als ik hier tijd voor heb. Hij kan mijn ‘boze geest’ verwijderen. Tsja, dan heb ik wel meer waard voor mijn geld. Hierover had ik op internet goede verhalen gelezen en ook de vrouw die zo blij was met Wayan had het hierover (“that session with grandfather was sooo powerfull!!!) De jonge man, die ook hielp bij de behandeling, brengt me hierheen op zijn scootertje.

Een stokoude man haalt scherpe voorwerpen langs mijn lichaam

Daar tref ik een stokoude man. Hij haalt symbolisch een scherp voorwerk overal langs je lichaam. Het voelt een beetje scherp aan, maar echt pijn doet het niet. Dit zou een boze geest moeten verwijderen.

Je moet er echt in geloven

Zo, dit was me het middagje wel. Ik heb een ervaring gehad die je niet snel opnieuw zult krijgen. Ik heb geen spijt want als ik niet was gegaan had ik in Nederland rondgelopen met het gevoel van ‘had ik maar’. Ik blijf het bijzonder vinden dat sommige mensen zweren bij de helende krachten van Wayan. En de grote vraag is natuurlijk, voel ik me hierna opeens stukken beter? Ga ik voortaan 100% zen en op een roze wolk door het leven? Ik voel me eigenlijk hetzelfde als altijd. Sterker nog, ik heb helemaal niet zo’n goed gevoel over de behandeling.

Ik merkte dat haar vaste achterban vooral bestond uit mensen die erg goedgelovig en een tikkeltje naïef leken. Zij leken 100% overtuigd te zijn dat een bezoek aan Wayan hun klachten voor eens en altijd zou verhelpen. En misschien is dat het wel. Misschien werkt het wel alleen als je er echt, maar dan ook echt, in gelooft. Zonder enige twijfels (en het niet erg vindt hiervoor flink  je portemonnee te trekken). De nuchtere Hollander in mij is hiervoor te sterk en het wetenschappelijke bewijs van de behandelingen te klein.

Mocht je toch een behandeling overwegen, ik zou zeggen, go for it. Sommige mensen lijken er echt mee geholpen. Verstandiger is het om alleen voor een reading te gaan. Dit was een ervaring om nooit te vergeten en helemaal het geld waard. Oh ja, en die verkoudheid? Die is wel over als ik 1,5 week later weer naar Nederland vlieg.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs