Yoga

Het goddelijke vrouwelijke (divine feminine): omarm jouw zachtheid

Van nature dragen we allemaal mannelijke en vrouwelijke eigenschappen met ons mee. In de maatschappij worden typische mannelijke (masculiene) eigenschappen vaak verheerlijkt: mondig zijn, succes, daadkracht, gaan voor wat je wilt, “druk zijn”. Daarom onderdrukken we soms onze vrouwelijke kant. Toch hoor je nu steeds vaker over het goddelijke vrouwelijke. En is dit precies wat de wereld meer nodig heeft.

Wat is het goddelijke vrouwelijke precies?

In de meest simpele vorm is dit “de Godin”. Zij symboliseert het oneindige. Maar ook onze aangeboren gelukzaligheid.

Enkele kernwoorden die haar omschrijven zijn:

  • Intuïtie
  • Schoonheid
  • Seksualiteit
  • Verbinding met de natuur
  • Compassie
  • Zorgzaamheid
  • Vreugde

Dit doet je waarschijnlijk denken aan yin en yang kwaliteiten. Dit klopt. Het Goddelijke vrouwelijke is eveneens yin energie, Shakti, Kali of Gaia.

Vrouwelijke energie

Alleen het gaat niet alleen om eigenschappen, ook om energieën. Het klinkt misschien wat cryptisch maar het mannelijke, ook wel God, staat voor leegheid, vormloosheid, pure potentie, de ruimte waarin het goddelijke vrouwelijke kan ontstaan.

De Godin is in alles gemanifesteerd, in alles dat vorm, kleur, textuur, geluid of smaak bezit.

Als de Godin de danseres is, is God het podium.

Als de Godin het vuur is, is God de lucht.

Als de Godin leven is, is God de dood.

Zonder het mannelijke kan het vrouwelijke niet ontstaan, en andersom.

Shiva en Shakti

In de yoga filosofie gaat het vaak over Shiva en Shakti energie. Hier wordt al over gesproken in eeuwenoude Vedische geschiften. Opnieuw zien we hier de polariteit van zacht en hard, receptiviteit en actie, negatief en positief, yin en yang.

Hoewel het mannelijke en het vrouwelijke altijd tegenpolen van elkaar zijn, vullen ze elkaar ook aan. Even een belangrijke opmerking: het mannelijke en vrouwelijke staat los van geslacht. Mannen kunnen vrouwelijke eigenschappen hebben en vrouwen kunnen mannelijke eigenschappen hebben.

Het een is ook niet beter als het ander. Pas als je een balans vindt tussen de twee ontstaat er ruimte voor flow, ofwel, het stromen van levensenergie.

Stel je staat altijd in de actiestand, je staat altijd aan, dan kun je opgebrand raken. Juist als je ook ruimte laat ontstaan voor rust ontstaat er balans.

Vrije, ongetemde levenskracht

En we hebben dit ook gezien in de wereld. De drang naar altijd maar meer en beter maakt miljoenen mensen overal ter wereld overspannen en burn-out.

Wanneer je altijd maar de route naar succes probeert te volgen, ben je uiteindelijk misschien wel succesvol maar ben je hier vooral gekomen vanuit je hoofd. Het vrouwelijke staat voor creativiteit, inspiratie en levensvreugde. Zonder vrouwelijke energie ben je niet verbonden met je innerlijke, vrije en ongetemde levenskracht. En is je succesvol bestaan vreugdeloos.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter