Voeding & gezondheid

Hoe blijf je op gewicht? Het geheim van diëtist Maud

In mijn vorige blog vertelde ik al hoe belangrijk je mindset is om je ideale gewicht te bereiken – zonder jezelf hierbij vanalles te ontzeggen. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook op gewicht blíjft als je deze eenmaal hebt bereikt?  Dat ga ik je verder uitleggen in deze blog. 

Waarom je eerst afvalt maar de kilo’s er snel weer bijkomen

Afvallen is niet moeilijk maar op gewicht blijven is een hele uitdaging. Veel mensen zien de kilo’s die ze zijn kwijt geraakt tijdens het dieet er zo weer aankomen. En soms met rente, het welbekende jojo-effect. 

De reden dat mensen terugvallen heeft niets te maken met het dieet dat ze gevolgd hebben, maar altijd met hun mindset. En hierin ligt de sleutel. Mijn klanten denken vaak te weten waarom ze willen afvallen, maar meestal ligt het uiteindelijke doel dieper. Vanaf de start van hun afvalreis halen ze het doel en middel door. Wat ik hier precies mee bedoel? Dat zal ik je uitleggen.

Wat is jouw hogere doel?

Er is altijd maar één hoger doel en dat is niet afvallen. Afvallen is het middel om dat hogere doel te bereiken. Je werkelijke doel is die reden waarom jij wilt afvallen. Denk eens na, waarom wil jij afvallen? Wil jij meer energie? Wil jij gezond oud worden? Wil jij je zelfverzekerd voelen? Wil jij trots kunnen zijn op jezelf? Dan is dat je hogere doel en gebruik je afvallen als wellicht één van de middelen om dat hogere doel te bereiken.

De grootste tip van de sluier heb ik nu dus al opgelicht. Maar hoe zorg je ervoor dat je afvalt of op gewicht blijft zonder jezelf van alles te ontzeggen?

De basis van veel bekende diëten

Om daar meer over te vertellen moeten we eerst terug naar de basis van diëten en calorieën tellen. Om af te vallen moet je dit goed onthouden: om gewichtsverlies te realiseren is een negatieve energiebalans nodig waarbij je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je nodig hebt. Oftewel: eet minder dan dat je nodig hebt of verbrand meer. Als je meer verbruikt dan dat je binnenkrijgt, dan val je af. 

Een (crash)dieet realiseert die negatieve energiebalans voor jou. Denk bijvoorbeeld aan de Weight Watchers, het Soep dieet, het 1:op:1 dieet, Adkins en alle honderden andere diëten. Elk dieet lijkt een andere aanpak te hebben, maar de theorie blijft hetzelfde: eet minder dan je nodig hebt. 

Heb jij dus een energiebehoefte van 2000 kcal, en eet jij 1000 kcal voor 7 dagen in de week, dan val jij 1 kg per week af. Mooi resultaat zou je denken, maar het is ongezonder dan jij nu simpel kan rekenen. Wil je hulp bij het berekenen wat jouw behoefte is en wat een juiste hoeveelheid is voor jou om stilaan af te vallen, neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek.

Afvallen is niet moeilijk, maar dan…

Nu is helder dat het gewicht er makkelijk af kan gaan, maar waarom blijft een dieet dan niet plakken? Een dieet plakt niet omdat ze de focus leggen op alles wat NIET mag. Wanneer ik tegen jou zeg: “denk niet aan een roze koek”, waar gaan je gedachten dan naartoe? Juist naar die roze koek. Je koppie kan het woord niet niet verwerken. 

Elk dieet legt voor een langere tijd de focus op wat niet mag, waardoor uiteindelijk de cravings en het verlangen in jou naar iets ongezonds ontploft. BOEM! Geen wonder dat je daarna weer aankomt als je ‘normaal’ gaat eten. 

Je gaat dat verlangen vullen met je ‘normale’ eetpatroon en gunt jezelf her en der ook nog iets ongezonds, want dat kan nu je het streefgewicht hebt bereikt. Vanaf dat punt ben je terug aan het gaan naar je oude hogere gewicht. 

Waarom streng zijn voor jezelf niet werkt

Hoe meer je dus focust op wat NIET mag, hoe groter het verlangen. Dus waarom zou je jezelf producten gaan verbieden? Dat is helemaal niet nodig en heeft uiteindelijk ook een totaal averechtse uitwerken voor het eindresultaat. Laten we eens induiken op de calorieën van gezonde en ongezonde producten en kijken naar de verschillen.

Een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit kan variëren tussen 50-150 kcal

  • 1 appel met schil (135 gram) = 76 kcal
  • 1 banaan (130 gram) = 120 kcal
  • 1 sinaasappel (130 gram) = 62 kcal
  • 1 peer met schil (150 gram) = 82 kcal
  • 20 druiven (100 gram) = 78 kcal
  • 2 kiwi’s (150 gram) = 93 kcal

Een ongezond tussendoortje kan makkelijk variëren tussen 100 en 200 kcal

  • Mini tompouce = 132 kcal
  • handje of 30 gram pringles chips = 149 kcal
  • mini magnum classic = 130 kcal
  • AH petit croissant = 198 kcal
  • Toast je brie = 115 kcal
  • glas van 150 ml sauvignon blanc = 120 kcal

Wat werkt dan wel?

De sleutel tot succesvol afvallen en blijven genieten van jouw lievelingsproducten is: portiegrootte. Kies jij voor een ongezonde optie en een kleinere portie, dan zie dus dat een banaan (120 kcal) bijna geen verschil maakt met een mini magnum (130 kcal). Je hoeft dus geen enkel product écht te verbieden uit je eetgewoonten, zolang jij ervoor zorgt dat je niet meer calorieën eet dan je nodig hebt binnen krijgt.

Dan geef ik je nog een stiekeme extra tip. Want als jij afvallen nog gezelliger en makkelijker wilt maken, dan kun je zelf van de meest gezonde producten een ongezond recept gezond maken. Voor inspiratie hoe jij gezonde pannenkoeken, wafels en andere lekkere tussendoortjes kunt maken kun je op deze pagina inspiratie op doen. 

Wil jij van afvallen een feest maken, door lekker te blijven eten zonder restricties?

In mijn gratis Di-Eet-Alles startpakket leer ik hoe je van afvallen een feestje kan maken. Na het doornemen van dit startpakket zet jij elke dag in een handomdraai een gezond ontbijt, lunch, warme maaltijd een drie gezonde tussendoortjes op tafel, zonder een bom aan calorieën. 

Je weet precies hoe jij aan de slag kunt gaan om duurzaam af te vallen zónder verboden producten met de praktische tips. En je voelt je energieker, fitter en slanker met de vijf simpele basisprincipes voor je mindset om duurzaam resultaat te creëren. Via deze link kun je het gratis startpakket downloaden.

Blijf lekker genieten en zorg dat jij jouw hogere doel helder hebt

Veel liefs,

Maud Bogers, NLP Diëtist & Leefstijl Trainer

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter