Denk jij dat een yoga retreat alleen is weggelegd voor yogi’s die hun benen moeiteloos in hun nek kunnen leggen? Dan heb ik goed nieuws voor je! Net als het brede aanbod in yoga klassen, zijn er tegenwoordig ook heel veel verschillende yoga retreats voor zowel beginners als gevorderen. Yoga retreat keuzestress? Hier zijn 7 tips voor het vinden van de perfecte yoga retreat! Gastblog Willemijn.
Yoga retreats zijn voor mij de ideale manier om mijn twee grootste passies -reizen en yoga- te combineren en mijzelf zowel fysiek als spiritueel te ontwikkelen. Hiervoor heb ik uiteraard wel een retreat nodig die bij mij past en het vinden van een goede yoga retreat blijkt telkens weer een uitdaging.
Een tip die ik veel krijg, is om af te gaan op mijn gevoel. Heel goed om af te gaan op je gevoel, maar stel nou dat je toe bent aan rust en de retreat alleen maar power yoga aanbiedt? Of dat jij als luxe paardje een paar weken op een zaal met 12 anderen moet slapen?
Om situaties als deze te voorkomen en jouw zoektocht wat makkelijker te maken, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die helpen bij het uitzoeken van de perfecte retreat.
1. De 3 L’s: Locatie, Locatie, Locatie!
Bali, Guatamala, Israel, Portugal..en zo kan ik nog wel even doorgaan. Yoga retreats worden tegenwoordig overal ter wereld aangeboden. Bij het uitkiezen van een yoga retreat is het belangrijk dat jij voor een bestemming gaat die bij jou past en waar jij je prettig voelt. Kom jij helemaal tot rust in de natuur of houd je er juist van als er wat leven om je heen is? En wat als je zou moeten kiezen tussen de bergen of de zee?
Wanneer je tijdens je retreat ook nog wat cultuur wilt snuiven en het fijn vindt als je kan communiceren in het Engels, overweeg dan Europese landen als Italië, Spanje en Portugal. Lijkt het jou heerlijk om na een yoga les nog even een duik in de zee te nemen, dan zijn Bali, Goa, Hawai of Mexico misschien wel wat voor jou!
Let bij het kiezen van je bestemming ook goed op het weer en probeer het regenseizoen of de heetste maanden van het jaar te vermijden.
2. Welke yogastijl wordt aangeboden?
Niet alleen het aanbod in bestemmingen is gigantisch, ook zijn er heel wat verschillende yogastijlen en programma’s waar je uit kan kiezen.
Denk goed na over wat je uit de retreat wilt halen en welke yogastijl (Ashtanga, Vinyasa, Yin, etc.) daar het beste bij past. Zelf houd ik van een programma waarin actievere lessen worden afgewisseld met restorative yoga.
Daarnaast check ik ook altijd of de manier waarop de lessen gegeven worden, past bij hoe ik tegen yoga aankijk. Is meditatie, filosofie en zang al snel te zweverig voor jou? Zoek dan verder naar een retreat die wat meer “down to earth” is.
Als laatste is het belangrijk dat je nagaat of het level aansluit bij jouw niveau.
3. Past de leraar van de yoga retreat bij jou?
Het hebben van een goede en fijne leraar is essentieel om jouw retreat te laten slagen. Ga na hoeveel ervaring de leraar heeft, welke stijlen yoga hij of zij beheerst, en of jij je comfortabel voelt bij deze persoon. Bij sommige yoga retreats heb je de mogelijkheid om kennis te maken via Skype of een Facetime call. Als dit wordt aangeboden, raad ik aan om dit sowieso te doen! Zelfs een gesprekje van 5 minuten kan je al een veel beter beeld geven of de leraar en de retreat bij jou past.
4. Hoe luxe wil je het hebben?
Is kamperen een van je ergste nachtmerries? Dan moet je dit zeker niet combineren met een yoga retreat. En er is niks met een beetje luxe als je op retreat bent. Het is immers ook jouw vakantie! Ga bij jezelf na hoeveel luxe jij wilt en wat past binnen jouw budget. Gelukkig geldt ook hiervoor dat er voor ieder wat wils is: van een hike-yoga vakantie inclusief slapen in een tent tot een 5-sterren resort met privé zwembad.
5. Aantal yogalessen per dag
Een yoga retreat hoeft niet te betekenen dat je de hele dag op de yoga mat ligt. Juist niet! Zorg dat je tussen de lessen door ook genoeg tijd hebt voor ontspanning. Persoonlijk vind ik twee yogalessen per dag een goed uitgangspunt: je hebt dan voldoende fysieke uitdaging, maar ook nog tijd om tussendoor een boek te lezen, een stadje te bezoeken, een paar uur te surfen, of even helemaal niks te doen.
6. Hoe groot is de groep?
Vind jij het fijn om persoonlijke aandacht te krijgen? Ga dan voor een retreat met een groepsgrootte van maximaal 10-15 personen. Ik kies zelf vaak voor wat grotere groepen omdat ik het leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen en het ook heerlijk vind om me af en toe even terug te trekken. Dat is in een grote groep toch wat makkelijker. Wel ga ik na of er naast de leraar ook een aantal assistenten aanwezig zijn, zodat ik toch de nodige aandacht krijg en op tijd wordt geholpen.
7. Waar vind je een yoga retreat?
Hiervoor heb je verschillende manieren. Zo vind je in Yoga Magazine verschillende yoga retreats. In dit tijdschrift staat ook vaak een reisverhaal aan de hand van een retreat, dus dan heb je al een persoonlijke review en weet je een beetje wat je te wachten staat. Een andere goede site is www.bookyogaretreats.com.
Nieuw op de markt is Dedico: een platform dat workshopaanbieders en docenten van over de hele wereld koppelt aan liefhebbers. Je vindt hier ook yoga retreats. Je krijgt zo een uniek aanbod, een beetje vergelijkbaar met het concept van Workaway (local meets traveler).
Ik hoop dat bovenstaande tips jou helpen bij het vinden van jouw ideale yoga retreat. En vergeet niet: eenmaal geboekt kan de voorpret beginnen! Nog niet genoeg yogakleding voor in je koffer en lichtelijke inpakstress? Check dan de yogakleding wishlist met de ultieme outfits voor tijdens jouw yoga retreat! Heel veel plezier!
Willemijn schrijft op haar eigen blog www.alittlesparkofjoy.com in het Engels over spiritualiteit en tarot. Echt een hele toffe site!
Foto: Gleren Meneghin / Unsplash
Geen opmerkingen