Health, Mind

Hoe voorkom je dat je overprikkeld raakt door social media als hoogsensitieve persoon? | 5 easy tips

Facebook, Twitter en Instagram zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Hallo nieuwe vrienden aan de andere kant van de wereld! De keerzijde: social media is erg verslavendend en het gevaar van overprikkeling ligt op de loer. Om dit te voorkomen deel ik vijf easy peasy tips met je. Deze tips zijn helemaal handig bij HSP! Let’s start!

Sinds kort zit ik op Facebook. Tenminste, daar zat ik al, maar nu ook met mijn blog. Dit was best een spannende stap voor mij omdat dit betekende dat ik ook wat mensen uit mijn persoonlijke leven zou uitnodigen mijn pagina te ‘liken’. Nu ik hier actief ben is tijd om na te denken hoeveel aandacht ik hieraan wil besteden. En nog belangrijker: om mezelf te beschermen tegen overprikkeling. Deze dingen kun je makkelijk toepassen.

#1 Zet je meldingen uit

Je ziet bovenin zo’n rood bolletje oplichten en gelijk denk je, hey, een melding, even kijken. Hoewel je geen tijd hebt besluit je toch snel te checken wat er aan de hand is. Heeft iemand gereageerd op een bericht van jou of jouw laatste foto geliked? Dat wil je natuurlijk gelijk weten…En voor je het weet zit je op Facebook. Voor mij is dit een scenario wat vaak voorkomt. De oplossing is heel simpel maar kost wel even wat moeite: jouw meldingen uitzetten. Je bepaalt zelf waar je precies meldingen van krijgt en kunt dit ook heel makkelijk wijzigen via Facebook. Dit geeft ontzettend veel rust. Zo bepaal je zelf wanneer je er even goed voor gaat zitten om op je Facebook te kijken.

#2 Houd af en toe een social media detox

Ik doe dit vaak in het weekend. Kies af en toe een dag, of zelfs een paar dagen, waarop je helemaal niet je social media checkt. Laatst probeerde ik dit een dagje en dat ging me verbazingwekkend makkelijk af. Ik koos er toen voor wel nog op mijn app te kijken – niet echt social media maar wel iets wat ook voor veel afleiding kan zorgen. Je kunt het zo extreem maken als je wilt. Zet bijvoorbeeld een dag je telefoon helemaal uit.

#3 Plan je berichten in met Hootsuite

Deze tip is vooral voor de bloggers onder ons. Als je voor een blog social media bijhoudt wil je het liefste regelmatig wat posten. Alleen zodra je iets aan het posten bent zie je allerlei tweets en posts voorbij komen en wil je gelijk reageren op reacties.  Zo kom je dus in de verleiding. Dit kun je voorkomen door berichten klaar te zetten met Hootsuite. Dit is een tool die zorgt dat jouw berichten op je tijdlijn komen te staan zonder dat je daadwerkelijk op het bewuste social medium bent.

#4 Houd sommige social media voor je computer

Je hoeft niet voor alle social media een applicatie op je telefoon te installeren. Kies er bewust voor om sommige social media kanalen exclusief op je computer te houden. Zelf heb ik bijvoorbeeld Twitter alleen op mijn laptop.

#5 Niet gelijk alle social media kanalen

Als social media niet helemaal jouw ding is dan hoef je natuurlijk niet op alle kanalen actief te zijn. En voor de bloggers onder ons is deze tip handig: zorgt dat je je prettig voelt bij een bepaald social medium en ga dan pas over op de volgende. Zelf ben ik zo’n jaar geleden begonnen met Twitter – wat ik trouwens echt heel erg leuk vind. Een fijn medium omdat het vooral draait om korte berichten en niet alleen om beeld. Pas een jaar later (eind april) ben ik Facebook ernaast gaan doen. Zorg dat je het sociale medium kiest waar jij je prettig bij voelt. Bouw het vervolgens stap voor stap uit. No rush.

Pin deze post om later nog eens rustig na te lezen!

Hopelijk heb ik je op nieuwe ideeën gebracht. Ik zou het natuurlijk leuk vinden je te zien op Facebook,  Twitter of Pinterest.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter