De term hooggevoeligheid is een term die steeds bekender en beter geaccepteerd wordt in de huidige maatschappij. Naast hoogsensitiviteit kom je tegenwoordig ook steeds vaker een andere term tegen die vaak wordt geassocieerd met hooggevoeligheid, namelijk nieuwetijdskinderen. Wat is een nieuwetijdskind? En als je hoogsensitief bent, ben je dan ook een nieuwetijdskind? In deze blog zoomen wij in op deze twee begrippen en of ze iets met elkaar te maken hebben.
In het kort: Wat is hooggevoeligheid?
Mensen die hooggevoelig of hoogsensitief zijn, zijn over het algemeen gevoeliger en dat betekent dat zij heftiger reageren op prikkels en emoties. Een hoogsensitief persoon wordt een HSP’er genoemd (Highly Sensitive Person). Vaak hebben HSP’ers een groter inlevingsvermogen en kunnen zij emoties van andere personen goed inschatten. Mensen die hoogsensitief zijn, zijn vaak sneller uitgeput na sociaal contact. Tot voor kort werd hoogsensitiviteit gekoppeld aan spiritualiteit of “zweverigheid”, maar langzamerhand beginnen we beter te snappen wat er precies in de hersenen gebeurd. Wist je dat ongeveer 20% van de mensen hooggevoelig is?
Op zoek naar meer informatie over hooggevoeligheid? Bekijk dan dit uitgebreide artikel over hooggevoeligheid.
In het kort: Wat is een nieuwetijdskind?
Nieuwetijdskinderen, ook wel indigokinderen genoemd, is een term bedacht door Nancy Anne Tappe. Nieuwetijdskinderen zijn personen met bijzondere kenmerken en/of bekwaamheden die betrekking hebben op de “nieuwe tijd”. De term is niet heel concreet en eigenlijk een verzamelnaam voor kinderen en volwassenen die hooggevoelig zijn, over een grote innerlijke wijsheid beschikken en leven vanuit hun gevoel. Typische kenmerken van een nieuwetijdkind zijn:
- Ze zijn origineel en creatief.
- Ze zijn erg visueel ingesteld en denken in beelden.
- Ze doen vaak wijze uitspraken (al op vroege leeftijd)
- Ze leven vanuit intuïtie en gevoel.
- Ze hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel.
- Ze kijken dwars door je heen en voelen aan hoe iemand zich werkelijk voelt.
Nieuwetijdskind is een wazig begrip
Nieuwetijdskinderen zijn hooggevoelig, maar hebben daarnaast nog meer kenmerken waardoor ze een nieuwetijdskind zijn. Precies deze “extra” kenmerken zijn slecht definieerbaar en ronduit wazig te noemen.
Naar hoogsensitiviteit is daarentegen de laatste jaren juist veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Uit deze onderzoeken blijkt dat de verwerking van prikkels bij hooggevoelige personen daadwerkelijk anders verloopt, dan bij niet-hoogsensitieve personen. Wie hoogsensitief is beleeft prikkels intenser en raakt hierdoor eerder uitgeput. Vervolgens is er een lange hersteltijd nodig om de prikkels te verwerken. Deze kennis is gelukkig steeds vaker bekend bij huisartsen en psychologen, waardoor de term tegenwoordig ook meer erkenning heeft medische wereld.
Klik hier voor een overzicht van wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit.
Onderzoek naar nieuwetijdkinderen is daarentegen totaal afwezig. Daarnaast helpt het ook niet mee dat de definitie hiervan zeer wazig is. Hein van Elteren, bestuurslid van het Platform van Nieuwetijdskinderen, zegt: “Nieuwetijdskinderen zijn wegwijzers. Zij hebben een hoger bewustzijn, waardoor ze de kennis uit een vorig leven kunnen vasthouden”. Keiharde criteria voor een nieuwetijdskind zijn er niet en cijfers over het aantal evenmin.
Trouw heeft in 1999 al eens aandacht gegeven aan dit begrip. De term zelf bestaat namelijk al tientallen jaren, maar na al die jaren is het begrip nog steeds erg zweverig en ook niet veel concreter geworden.
Hoogsensitief automatisch een nieuwetijdskind?
Nee, dit is nadrukkelijk niet het geval. Het komt er op neer dat een hooggevoelig persoon niet per definitie een nieuwetijdskind is, maar dat een nieuwetijdskind wel altijd hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit is dus een onderdeel van het begrip nieuwetijdskind. Er wordt regelmatig de link gelegd tussen nieuwetijdskinderen en hooggevoeligheid, omdat hooggevoeligheid een erg belangrijk onderdeel is in het begrip nieuwetijdskind.
Wat vind jij van de term nieuwetijdskinderen? Geloof je erin?
Deze blog is geschreven door Boris van zobegaafd.nl, een website met informatie over diverse onderwerpen rondom mentale gezondheid en psychologie.
Hoofdfoto: Dyaa Edling / Unsplash
1 Comment
Ik vind het lastige woorden, omdat het voelt alsof ik (of een ander) in een hokje word gezet. Dat vind ik niet fijn. Desalniettemin herken ik me wel in zowel hooggevoelig zijn als nieuwetijdskind.