Mind, Yoga

Beter in balans: Hoe dat je dat als HSP? Drie tips!

Als prikkels sterker binnenkomen kun je je snel overweldigd voelen. Voor veel HSP’ers kan het prettig zijn je regelmatig even terug te trekken. Dat betekent helemaal niet dat je als een einzelgänger door het leven hoeft te gaan. Je kunt heel veel doen om goed voor jezelf te zorgen! Met deze tips kom je beter in balans.

HSP of Hoogsensitiviteit

Waarschijnlijk weet je al wel wat HSP of hoogsensitiviteit inhoudt. Anders zou je dit artikel niet lezen. Ik ga het daarom niet opnieuw uitleggen. Zo’n 20% van de bevolking is hoogsensitief, dus het is helemaal niet iets geks of iets om je voor te schamen.

Het is geen afwijking, geen psychische ziekte en ook geen handicap. Toch kan het wel effect hebben op je – en zelfs zorgen dat je een iets andere levensstijl aanneemt. Het lastigste hierin is onbegrip van andere mensen.

Meer begrip

Je zult het vast wel eens gehoord hebben: ‘ben je nu al moe?’ of ‘stel je niet zo aan’. Waardoor je misschien gaat denken, beeld ik me geen dingen in, doe ik niet gewoon moeilijk? Gelukkig is vanuit de psychologie meer bekend over HSP, zodat je tegenwoordig goed kunt uitleggen wat het precies betekent. Dit zorgt al voor meer begrip.

Er is niks mis met jou

Realiseer je dan dat je een mens bent die toevallig snel overprikkeld raakt. Er is niks mis met jou. Ook is er niet zoiets als ‘de HSP’er’. Sommige mensen hebben meer introverte karaktereigenschappen en andere meer extraverte… en zo is het ook met hoogsensitiviteit. Het bepaalt niet volledig jouw identiteit. Wel is het iets om rekening mee te houden, zodat je het voor jezelf net wat leuker maakt. Op naar de tips dus.

Tips

#1 Doe oefeningen om jezelf te aarden

Je kunt oefeningen doen om beter te aarden. Vaak zitten we veel in ons hoofd. Het kan dan helpen om een korte meditatie te doen om meer in het hier en nu te komen. Ga rustig rechtop zitten, op een stoel of bank, met je voeten op de grond. Adem diep in en uit, totdat je je rustiger voelt. Vervolgens ga je met  je aandacht naar je voeten. Voel hoe je voeten contact maken met de grond. Beeld je dan in dat er een koord uit je voetchakra’s loopt naar het midden van de aarde. Alle negatieve energie verdwijnt via het koord de aarde in. Vervolgend visualiseer je ook een koord van je stuitje (het wortelchakra) naar beneden. Opnieuw stroomt alle negatieve energie vanuit hier de aarde in. Voel wat dit met je doet. Blijf even rustig zitten.

Zo’n simpele oefening van zo’n 5 minuten kun je bijvoorbeeld twee keer per dag doen. Een keer ’s ochtends en een keer ’s avonds. Je zult al snel merken dat het effect heeft. Je voelt je beter gegrond en hebt minder het gevoel dat alles op je af komt.

#2 Niet te veel social media

Neem af en toe een dag voor jezelf waarop je helemaal niet online bent. Bijvoorbeeld op zondag. Tegenwoordig is iedereen steeds meer online, en we delen ook meer via social media. Denk eens goed na over hoe vaak jij online wilt zijn. Neem jezelf dit voor en schrijf het ook op. Als je eigenlijk niet zonder social media kan, wat geldt voor veel bloggers, kun je hiervoor een strategie ontwikkelen. Bijvoorbeeld om vijf keer per week iets te posten, en een dag online te zijn zodat je kunt reageren op anderen. Schrijf op op welke dagen. Dan kom je ook minder in de verleiding om op andere momenten online rond te struinen.

#3 Een ontprikkeldagboek

Deze tip komt uit een boek van Elaine Aron en ik heb hier zelf veel aan gehad. Houd een week lang bij welke activiteiten in je leven zorgen dat jij je overprikkeld voelt. Bepaal ook wat jou helpt om te ‘ontprikkelen’. Vervolgens zorg je dat deze twee in balans zijn. Als je bijvoorbeeld een vergadering op je werk hebt, wat zorgt voor een hoog prikkelniveau, zorg je dat je die avond een uur voor jezelf hebt gepland waarop je yoga doet of mediteert. In het begin voelt het wat gekunsteld aan maar je zult merken dat het steeds meer vanzelf gaat. Dan hoef je ook niet langer een dagboek bij te houden.

Stap voor stap

Hoewel ik wel eerder had gehoord over hoogsensitiviteit ben ik er sinds 2015 veel meer mee bezig. Ik heb het ook meer van mezelf geaccepteerd en durf er makkelijker over te praten. Het is al een grote stap als je je realiseert dat dit bij jou hoort. Dit is iets wat ik pas op mijn 31e geleerd heb – terwijl er voor die tijd al zo veel tekenen waren.

Ik gun het jou ook dat je meer empathie naar jezelf kunt kijken. Het helpt er met anderen over te praten – zodat ze je beter kunnen begrijpen. Ook zijn er veel HSP blogs waarin bloggers vertellen hoe zij HSP ervaren. Dat geeft mij altijd wel een goed gevoel.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

4 Comments

 • Anna januari 7, 2017 at 8:56 pm

  Hey, wat leuk dat je hier nu eens over schrijft 🙂

 • Miss happy and mindful januari 11, 2017 at 6:41 pm

  Dankjewel Anna.

 • Denise januari 12, 2017 at 11:15 pm

  Ook ik ben een HSP en sinds ik een coaching cursus gedaan heb voor dit, weet ik inderdaad wat mij overprikkeld. Nu ben ik rustiger dan voorheen en meditatie/ademhalingsoefeningen werken heel goed voor me als ik overprikkeld ben. Wel ben ik het liefst helemaal alleen zodra ik overprikkeld ben. Ervaar jij dit ook?

  • Miss happy and mindful januari 13, 2017 at 12:02 am

   Gelukkig dat je manieren hebt geleerd om er beter mee om te gaan. Tsja, of ik dan liever alleen ben als ik me overprikkeld voel… het hangt er vanaf. Als het bijvoorbeeld heel lawaaiig is, zou het mij het beste helpen als het lawaai dan weg is of minder wordt. Als ik heel lang in een gezelschap ben wil ik op een gegeven moment weer heel graag even alleen zijn. Dat wel. Sowieso kan ik me goed redden in m’n eigen gezelschap 🙂

  Laat een bericht achter