Mind

HSP? 3 tips om je ontprikkeltijd zo comfortabel mogelijk te maken

Als HSP kun je snel overprikkeld raken en voor je het weet heb je superveel hersteltijd nodig. Om dit te voorkomen is het fijn voldoende rustmomenten gedurende de week in te plannen. Ik noem dit altijd ontprikkeltijd. En als je dan toch gaat ontprikkelen, kun je het ook maar beter goed doen en het jezelf zo comfortabel mogelijk maken, toch?

HSP? Prikkels komen sterker binnen

Als HPS komen prikkels sterker binnen en heb je geen filter. Mijn coach legde mij ooit het pannetjesmodel uit. Het wat? 

Die ziet er zo uit. Je hebt vijf opties. Bij optie 1 is je pannetje leeg. Bij optie 5 is ‘ie overvol en kan er echt niets meer bij. Je kunt klachten krijgen zoals hoofdpijn, je oververmoeid voelen en alleen willen zijn zonder geluiden of visuele prikkels. Hoe vol je pannetje is varieert vaak van dag tot dag. 

Voel je je goed en heb je genoeg energie om de dagelijkse dingen te doen en misschien zelfs extra om te doen wat je echt leuk vind? Dan is je pannetje leeg, of nou ja, dan heb je dus pannetje 1.

Als HSP heb je het nodig gewoon altijd genoeg rustmomenten gedurende de week te pakken. Dit is geen luxe maar pure noodzaak. Zelf plan ik hier af en toe een hele dag voor. Gewoon lekker aanrommelen in huis, even je batterij weer opladen. Ik noem dit ontprikkeltijd.

Hoe maak je je ontprikkeltijd zo comfortabel mogelijk?

Zorg dat er geen prikkels zijn.

Nogal een open deur, maar dit vereist soms wat van je organisatievermogen en assertiviteit. Zo is het nodig dat je je werk van de week af hebt, en alles goed gepland hebt, als je voor jezelf werkt. Of genoeg tijd later in de week inplant om af te maken wat er is blijven liggen.

Als je fulltime in loondienst werkt heb je alleen je weekenden. Zorg dat je een dag in het weekend helemaal niks gepland heb.

En sta ook stevig in je schoenen waneer een goede vriendin toch spontaan met je wilt afspreken. Sommige hoogsensitieve personen vinden het fijn om eens een hele dag offline te zijn, dan kun je het nog een dagje uitstellen. Maar wil je toch even laten weten dat alles ok met je is, maar toch niet kunt afspreken? Dat kan natuurlijk ook. Gewoon even een appje kan prima!

Zorg voor eten in huis.

Het geeft mij vaak ontzettend veel rust al vooruit boodschappen te doen. Toen ik nog fulltime werkte probeerde ik voor de hele week boodschappen in huis te halen. Nu ik voor mezelf werk doe ik vaak boodschappen voor zo’n 3 dagen. Dit geeft zo ontzettend veel rust! Je hoeft er ook meer een of twee keer per week goed voor te gaan zitten om na te denken wat je wilt gaan eten. Lijstje maken en inkopen doen dan maar. Als je een dag oververmoeid bent, hoef jij je niet druk te maken dat je nog naar de winkel moet.

Als je echt voor luxe gaat, laat je ook af en toe wat eten bezorgen. Al kun je dit beter niet doen op een dag waarop je helemaal wilt ontprikkelen. Dan kan het fijn zijn de hele dag lekker in je eigen bubbel te blijven.

Vermijd knellende kleding.

Lekker op de bank hangen, gewoon omdat het kan! Er rust nog best een taboe op, maar gelukkig komt hier verandering in. Iemand zei mij ooit, soms iets niets doen juist het meest productieve wat je kunt doen. Jij mag je oplaadmoment helemaal ownen. Als je het jezelf helemáál comfortabel wilt maken zorg je voor niet knellende kleding. Zo kun je een fijne -schone natuurlijk – joggingbroek dragen met een lekkere capuchontrui. LASCANA heeft hele mooie in het assortiment. En, chillstand aan!

Hoe maak jij het jezelf gemakkelijk tijdens je ontprikkeltijd?

Foto: Aditya Saxena/via Unsplash

 

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter