review ikigai
Mind

Review: Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Ga nooit met pensioen. Als je een lang en gelukkig leven wilt hebben tenminste. Dit is het belangrijkste devies uit Ikigai. Een klein en to the point boek over hoe je nog meer uit het leven kunt halen!

Het geheim van Ikigai

We willen allemaal het geheim weten van een eeuwige jeugd. De schrijvers van het boek Ikigai hebben onderzocht wat de oudste mensen ter wereld met elkaar gemeen hebben. Hiervoor reisden ze de hele wereld over en kwamen ze onder andere uit bij het kleine Japanse zelfvoorzienende eiland Okinawa. Hier leven meer gezonde en levenslustige honderdjarigen dan waar maar ook ter wereld. Wat bleek al snel: met pensioen gaan is uit den boze. Het boekje kijkt naar manieren om oud te worden maar is meer dan een recept voor een eeuwige jeugd. Oud worden heeft tenslotte geen zin als je een ongelukkig leven leidt. What makes you tick? Wat is jouw joi de vivre? Waar kom je ’s ochtends jouw bed voor uit? Het boek stimuleert je hiernaar op zoek te gaan.

In het Japanse Okinawa leven meer gezonde en levenslustige honderdjarigen dan waar dan ook ter wereld.

Iets creëren

Wat alle 100+’ers met elkaar gemeen hebben is dat ze nooit gestopt zijn met werken. Nu moet ik eerlijk zeggen dat werken vrij wordt opgevat. Zo spreekt het boekje over de eeuwige kunstenaar, schrijver en muzikant. Ik kan me goed voorstellen dat het anders is als je je hele leven werkt als belastingadviseur, accountant of beleidsmedewerker. Hoe dan ook gaat het erom actief te blijven! Ik kan me goed voorstellen dat ik, als ik écht oud ben, bijvoorbeeld begin met schilderen of boetseren. Het boek spreekt ook van jouw innerlijke vlam, en die gaat schijnbaar echt goed branden als je iets maakt.

De tips voor een lang en gelukkig leven

Het boek Ikigai gaat de belangrijkste activiteiten en kernpunten uit het leven van de  actieve honderdjarigen bij langs. Wat eten ze? Wat doen ze aan beweging? Hoe gaan ze om met stress? Dit resulteert in een aantal concrete tips die je gelijk in jouw leven kunt toepassen. Niet geheel onverwachts hoort yoga doen ook in dit rijtje. Het zou een beetje flauw zijn alle tips uit de doeken te doen. Wel kan ik nog een tipje van de sluier oplichten. Het is ook erg belangrijk om veel contact te blijven houden met de mensen om je heen. Op het kleine eiland Okinawa in Japan leven mensen in een soort communities. Ze zijn van elkaar afhankelijk in de positieve zin van het woord. De groepen zijn opgericht om elkaar te helpen en elkaar goed in de gaten te houden. Sociale controle at its best.

De adviezen van de langstlevenden

In het boek vind je een aantal interviews met de oudste mensen ter wereld. Persoonlijk sprak dit stuk mij ontzettend aan. Het wordt gelijk meer verhalend en het onderwerp gaat meer leven. Hier komen adviezen voorbij als ‘je moet leren om je te ontspannen’, geen angst hebben voor de dood, en mijn favoriet, veel sushi eten. Wat opvalt is de humor, nuchterheid en passie van de 100+’ers. Vooral het interview met Maria Capovila uit Ecuador maakte indruk – want de langstlevenden komen niet alleen uit Japan. Zij vertelt dat ze nog steeds danst. Dit ontroerde me. Ik zie gelijk een oud besje (sorry voor de beeldspraak) voor me die met een gelukzalige glimlach op d’r gezicht in voorzichtige pasjes door de huiskamer beweegt.

De 116-jarige Maria vertelt hoe zij zo oud is geworden. Zo lees je in Ikigai: “Ik houd van walsen en ik dans nog steeds. [….] Nadat ze aan haar verleden had gememoreerd, begon ze te dansen met een energie die haar tientallen jaren jonger deed lijken”.

Ik dans nog steeds

Wat vind ik van Ikigai?

Ik vind Ikigai een prachtig boek! Het leest vlot en lekker makkelijk. Het is voor een deel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek maar toch is het geen saaie kost. Het leukste vond ik de levenslessen van de 100+ers. Daar moest ik af en toe wel een beetje om gniffelen. Ik houd ontzettend van de Japanse, nuchtere schrijfstijl, die ik eerder zag in Opgeruimd! Ergens in het boek staat dat het een hulpmiddel is om de bestemming in je leven te vinden. Dit is iets te sterk uitgedrukt. Wel weet het je goed te motiveren om op zoek te gaan naar waar jouw vlammetje van gaat branden.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter