ikigai werkboek
Mind

Boek review: Ikigai werkboek

Als je het boek Ikigai gelezen hebt ben je bekend met het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. We hebben allemaal wel íets in ons leven waar we helemaal in opgaan als we het doen waardoor we alles om ons heen vergeten. Datgene wat het elke dag weer de moeite waard om voor uit bed te komen. Tenminste? Het kan best zijn dat je na het lezen van Ikigai afvraagt wat jóuw ikigai precies is. En dan is daar ineens het Ikigai werkboek. Dit klinkt als een geschenk uit de hemel. Is dit ook een waardevolle aanvulling op het al bestaande Ikigai boek?

Ikigai

Eerder schreef ik een review over het boek Ikigai dus ik zal niet te diep ingaan op het begrip ikigai. Kortgezegde is ikigai hetgene waarvoor je leeft. Dit geeft jou een gevoel van vervulling en maakt dat je jouw leven als zinvol ervaart. Sommige mensen leven misschien om te werken, of voor hun kinderen. Natuurlijk is dit ook een reden om elke dag weer je bed uit te komen maar ikigai gaat dieper dan dat. Het staat meer voor een passie in jouw leven – iets wat diep van binnenin komt en jou energie geeft, waar je uren aan kunt besteden en wat jou nooit verveelt. Het is ook een spirituele term want door dit te doen heb je een sterk gevoel een bijdrage te leveren aan wat de wereld nodig heeft en tegelijkertijd geeft het zin aan jouw bestaan.

Ikigai is iets wat diep van binnenin komt en jou energie geeft.

In het boek Ikigai lees je onder andere de persoonlijke verhalen van 100+’ers, woonachtig in de zogenaamde blauwe zone. Hier leven de oudste, gezondste mensen ter wereld vol levenslust. Zij leggen uit wat hun ikigai is. Aan het einde van het boek vind je ook handvatten en tips om jouw leven meer ikigai te maken. De tips blijven alleen vrij breed en gaan bijvoorbeeld over voeding en beweging. Dus misschien dat je aan het eind van het boek denkt ‘ok, dit was erg leuk om te lezen, maar ik wil graag mijn eigen ikigai ontdekken!’ En daar komt dan het Ikigai werkboek om de hoek kijken.

ikigai werkboek

ikigai werkboek

Ikigai werkboek

Waar het boek Ikigai nog enigszins in tekort schiet, namelijk het geven van praktische, direct toe te passen tips, maakt het Ikigai werkboek dit ruimschoots goed. Het boek staat bomvol praktische oefeningen en vragen die je aan het denken zetten over wat jou vervulling geeft.

Het boek staat bomvol praktische oefeningen en vragen die je aan het denken zetten.

In het begin van het werkboek wordt het begrip ikigai nog een keer kort uitgelegd, om jouw geheugen wat op te frissen en tussendoor staan enkele mindfulness oefeningen. Verder staan er ook theoretische stukken in. Zo vertelt schrijfster Bettina Lemke meer over een psychologische truc die je helpt om je ideeën en gedachten in daden om te zetten en komt er een anekdotisch verhaal aan bod over Socrates waardoor je het begrip ikigai nog beter begrijpt.

review ikigai werkboek

ikigai werkboek review

Wat vind ik van het werkboek?

Het werkboek leest lekker makkelijk weg. De schrijfstijl is luchtig, ongecompliceerd en de zinnen zijn niet al te lang. Ideaal dus om mee te nemen op vakantie! Persoonlijk mag er van mij nog wel iets meer humor en schwung in het boek.

Het Ikigai werkboek is ideaal om mee te nemen op vakantie!

Het is zeker niet te droog maar zo had de persoonlijke stem van de schrijfster nog iets meer morgen doorklinken en hadden er meer verhalende elementen in gemogen. Maar ok, het is tenslotte een werkboek, dus het gaat vooral om de oefeningen. Die zijn zeer uitgebreid en gaan in op alle aspecten van je leven: van wat voor boeken je graag leest tot wat jouw favoriete hobbies als kind waren. Aan de hand van vragen wordt je aan het denken gezet over wat jou positieve energie geeft en tegelijkertijd geven de antwoorden jou beter inzicht in jouw missie in het leven.

Het is handig om naast dit werkboek een schriftje te gebruiken

Het is handig om naast dit werkboek een schriftje te nemen waarin je alle antwoorden opschrijft. Dit vraagt wel veel van jouw zelfdiscipline en doorzettingsvermogen want je moet er wel echt even goed voor zitten. Het is daarom aan te raden het samen met een vriendin te doen of met de mensen om jou heen hierover te praten zodat je meer getriggered blijft actief aan de oefeningen te werken.

Wat kan beter en wat is top?

Wat ik erg verassend vond aan het boek is dat er niet alleen oefeningen instaan maar ook motiverende stukjes tekst die erg behulpzaam zijn bij het ontdekken van jouw manier voor een gezond en gelukkig leven. Echt een waardevolle aanvulling!

Als je de tips uit het werkboek toepast werk  je direct aan jouw gezondheid, vitaliteit en levensgeluk.

Wat ik enorm handig vond is de Ikigai-grafiek achterin het boek. Hierin kun je lekker kladderen zodat je jouw eigen ikigai ontdekt. Ook het hoofdstuk ‘praktijk van ikigai in een notendop’ achterin het boek vond ik erg prettig. Hierin staat een kort en bondig overzicht van de belangrijkste tips. Als je dit gelijk toepast in jouw leven werk je direct aan jouw gezondheid, vitaliteit en levensgeluk.

Wat beter kan heb ik net al omschreven. Hier kan ik nog aan toevoegen dat ik denk dat het nog een extra dimensie geeft als de minfulnessoefeningen ergens te beluisteren zijn. Een ontspanningsoefening in tekst vind ik persoonlijk altijd best lastig om te doen. Zo zou je de optie kunnen geven om ergens geluidsfragmenten hiervan te downloaden. Het is maar een tip!

Het Ikigai werkboek is voor jou als je graag aan de slag wilt met jouw levensdoel- en vervulling maar niet zo goed weet waar te beginnen. Dit werkboek nodigt je uit om op innerlijke ontdekkingsreis te gaan zodat je zeker weten een stap dichterbij jouw ikigai komt.
ikigai werkboek review

ikigai werkboek review

Je bestelt het Ikigai werkboek voor €12,50 via Bol.com.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter