hsp coach tips
Mind

HSP coach Renée Merkestijn: “Leer leven vanuit je intuïtie en gevoel”

‘Veel mensen gaan niet bewust met hun intuïtie en gevoel om. Hun denken speelt de hoofdrol en ze zijn gericht op overleving.’ Volgens life coach en energetisch therapeute Renée Merkestijn kan het anders: ‘Het is een bewuste keus om vanuit je hart te leven en om de wereld om je heen als geheel te zien.’

Interview met HSP coach Renée Merkestijn

Renée Merkestijn geeft cursussen en coaching om bewuster te leven; meer vanuit intuïtie en vanuit je levensdoel. Daarnaast doet ze aan healing, om spanningen of blokkades weg te nemen en meer evenwicht te brengen. Renée richt zich vooral op hoogsensitieve mensen (HSP). Doordat HSP’s prikkels en emoties sterker ervaren en niet altijd leren hoe ze hiermee om kunnen gaan, hebben zij volgens Renée sneller ‘last’ van de wereld. Juist daardoor gaan ze vaak onderzoeken hoe het anders kan. Hoe ze bewuster kunnen leven. Renée kan uit eigen ervaring spreken, want ze is zelf ook hoogsensitief

Afgelopen zomer zocht ik Renée op in het groene, rustgevende Eext (Drenthe) voor een interview. Ik ken Renée doordat ik twee cursussen bij haar heb gevolgd: de HSP basiscursus en de HSP verdiepingscursus. Dat was zo vernieuwend en inspirerend… In dit artikel laat ik je graag kennis maken met Renée en haar levensvisie. 

Kun je iets over je werk vertellen? 

 Ik kom uit een traditioneel gezin, maar er was ook ruimte voor creativiteit en spiritualiteit. Na 22 jaar bedrijfsleven wilde ik die creativiteit en spiritualiteit ook beroepsmatig vormgeven, meer mijn hart volgen. Sinds 2010 heb ik een praktijk voor healingen coaching. En ik heb boeken geschreven, waaronder ‘HSP – hulp bij overprikkeling en stress’. Het leukst aan m’n werk vind ik om mijn inspiratie door te geven, zodat anderen er van kunnen leren.  

Dus je werk is heel erg gericht op ‘geven’?

Ja, maar ik leer er zelf ook weer van. En dan stel ik mijn ideeën bij en geef ik dat weer door. Ik vind het leuk om te delen! 

Waar heb jij al je spirituele wijsheid vandaan? 

Uit studies, boeken en eigen ervaringen. Ik ben intuïtief en rationeel tegelijk. Dat maakt dat ik de theorie goed kan omzetten naar de praktijk. Wat ik zelf merk en wat ik zie bij anderen is de basis voor mijn boeken en het cursusmateriaal. Ik krijg ook inspiratie door te lezen. In elk geval Eckhart Tolle (van de bestseller ‘De kracht van het nu’), Byron Katie (van ‘Vier vragen die je leven veranderen’) en Mooji, die schrijft over de verbinding met de bron. Verder Annodea Judith, zij schrijft over chakra’s. Tot slot Stephen Covey, hij schrijft over relaties en prioriteiten stellen. Maar er zijn er nog veel meer.  

Tijdens jouw verdiepingscursus komt het verschil tussen het ego en de ziel heel erg naar voren. Waarom zijn deze in de basis zo anders? En kan het één niet zonder het ander?

Je ziel is wie je puur bent, zonder negatieve gedachten en zonder voorwaarden. De ziel, of hogere zelf, wil ervaringen opdoen en zich ontwikkelen. Het heeft te maken met positieve gevoelens, zoals liefde, dankbaarheid en vertrouwen. Het ego is gericht op het aardse bestaan en dient te ziel. Het is bedoeld om onderscheid te maken en om praktische keuzes te maken.

Het ego kan fantastisch functioneren en dienst doen bij je dagelijkse leven, maar wanneer je je gaat identificeren met je gedachten, neemt het ego de rol van de ziel over. Het ego is gericht op aards overleven en kent daarom angsten. Het wordt daarom ook wel het stressdenkengenoemd. Als je je angstgedachten te veel volgt, durf je je levensdoelen misschien niet eens meer te vervullen en kun je de wereld als vijandig gaan ervaren.

Wat kun je doen om je ego minder- en je ziel meer aanwezig te laten zijn?

Naar binnen keren. Je gaat bij jezelf na wat je voelt en waar je heen wilt. Dus niet vanuit gedachten, maar vanuit je hart of je hoger besef. Dat is eigenlijk meditatie, al vind ik dat een beladen woord. Het gaat er vooral om dat je in je rust komt. Zodat je beter waarneemt wat voor jou prettig voelt en wat bij je past en wat juist niet.

Jouw blijheid wijst de goede weg. Als je gaat piekeren, kun je tegen jezelf zeggen: “hoe dan ook… in mijn hart wil ik graag…” Zo richt je je op wat je wilt in plaats van op wat je niet wilt. Je ‘echte ik’ of ziel gaat over hoe je werkelijk wilt zijn.  

‘Als ik vooral beperkingen zie, bedenk ik me dat mijn ego aan het woord is’

hsp coach tips

In de verdiepingscursus worden een aantal spirituele wetten behandeld, zoals de wet van aantrekking. Hoe bewust ga jij zelf om met de spirituele wetten? 

Eigenlijk ben ik me daar altijd wel van bewust. Als ik soms merk dat ik vooral beperkingen zie, dus angst, bedenk ik me dat het ego aan het woord is. Dat heb ik snel door. Ik heb de ziekte van Lyme gehad, waardoor ik last kreeg van mijn gewrichten. Dan dacht ik vaak: mijn lichaam kan dit niet. Maar daarmee beperkte ik mezelf dus. Ik ging het omdraaien, door bewust te denken: ‘Mijn lichaam kan dit wel.’

‘Door gedachtes om te keren ging ik in mogelijkheden denken’

Daardoor ging ik weer in mogelijkheden denken, en nu sport ik weer! Positief denken bevordert je herstel. Je hebt het ego natuurlijk ook nodig, bijvoorbeeld om praktischekeuzeste maken. Maar het kan ook in je nadeel werken. Wat je denkt, bevestig je energetisch gezien in je leven. Dat geldt voor zowel positieve als negatieve gedachten. Tegenslagen kunnen je overkomen, maar je houding daarin bepaal je zelf.

Waar komt perfectionisme vandaan? En wat zou je willen zeggen tegen mensen die erg perfectionistisch zijn? 

Dat zijn aangeleerde gedachten en is aangeleerd gedrag. Vroeger als kind werd je geïnstrueerd over wat je moest doen en wat goed voor jou was; dus sterke normen.

Perfectionisme is aangeleerd gedrag

Perfectionisme komt voort uit de gedachte dat je alleen een goed mens bent als je aan die specifieke normen voldoet. Stel, je vindt je werk niet leuk, dan zou dat kunnen liggen aan het feit dat je te perfectionistisch bent. Als je vervolgens wat minder streng voor jezelf bent, wordt het meteen al weer wat fijner. 

En wat betreft onzekerheid? Wat zou je willen zeggen tegen mensen die erg onzeker zijn?

 Richt je aandacht op je mogelijkheden. Je kunt in principe alles, we hebben als mens oneindig veel mogelijkheden. Mijn advies is om te onderzoeken hoe realistisch een bepaalde negatieve of onzeker makende gedachte is. Vaak klopt deze overtuiging helemaal niet. Vervolgens ga je terug naar je behoefte. Hoe kun je zorgen dat daar vervolgens aan wordt voldaan? Wat kan er wél? En zet daar vervolgens de eerste stappen in. Al is het maar een kleine eerste stap. 

‘Onderzoek negatieve gedachten. Vaak kloppen ze niet.’

Stel dat je ‘vast zit’ of geblokkeerd bent. Hoe kun je je energie dan beter laten stromen?

 Door ten eerste heel dicht bij jezelf te blijven. Door prioriteiten te stellen vanuit je ziel en op basis daarvan je dagelijkse keuzes te maken in het leven. Zo kies je bewust voor de ervaringen die je zelf wilt opdoen. Ook kun je proberen om meer met de ‘flow’ mee te gaan. Daarmee bedoel ik dat je je eigen ritme op mentaal en fysiek vlak volgt. Dus op basis van hoe veel energie en welke soort energie je hebt, bepaal je wat je gaat doen.

‘Stel prioriteiten vanuit je ziel. Dit is wie je puur bent, zonder negatieve gedachten’

Als je je op een bepaalde dag fysiek sterker voelt dan mentaal, doe dan iets fysieks. In plaats van geforceerd iets te gaan doen waarvan je denkt dat het moet. Kleine wijzigingen in hoe je het altijd deed, zijn soms al genoeg om grote veranderingen in je leven te brengen. 

Tot slot: hoe bereik je volledige acceptatie van jezelf? 

Belangrijk is dat je eerst teruggaat naar jezelf en naar wat je nu echt belangrijk vindt, vanuit intuïtie en gevoel. Schakel pas daarna je ratio in om het waar te maken. Het gaat er uiteindelijk om, om er te zijn, te voelen en te ervaren en niet zozeer om wat je hebt of doet. Dat vloeit er slechts uit voort. Je wilt bijvoorbeeld geen huis hebben, maar je wilt je veilig en rustig voelen op je eigen plek.

Acceptatie bereik je ook door je te bedenken dat je onderweg bent. Je groeit altijd. Je kunt altijd veranderen. Als je ontevreden bent over iets wat je nog niet hebt gedaan, weet dan dat je het alsnog kunt doen. Ook helpt het om te denken dat je het misschien ‘anders’ hebt gedaan dan je van plan was. Maar dat dat niet goed of fout is, maar gewoon anders en ook oké. Je bent als mens oneindig en hebt oneindige mogelijkheden.

Dus als je eens stapelgek wordt van al je drukte, zorgen, en negatieve gedachten: bedenk je dan dat je vooral met het ego te maken hebt. En dat je méér bent dan dat. Ga daar eerst naar toe, want je innerlijk is rustiger en opener en weet de weg. Laat je ziel de leiding overnemen. ~ 
 
Wil je meer weten over Renée? Neem dan eens een kijkje op haar website: www.reneemerkestijn.com  

Foto’s: Unsplash / Olesia Misty

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

  • Annette oktober 24, 2018 at 6:02 pm

    Wat een mooi interview! Heel herkenbaar en leerzaam!

  • Laat een bericht achter