Yoga

Yogadocente Jane Bakx: “Ik heb de connectie tussen mijn lichaam, hart en ziel kunnen maken door yoga”

Na twintig jaar in de reclamewereld gaf Jane een nieuwe draai aan haar leven. En nu reist ze de hele wereld over om yogalessen en teachers trainingen te geven. Een bevlogen vrouw met een missie. Zij leert haar studenten bewuster te leven maar ook vooral te genieten van de poses. Yoga mag best wel fun zijn! Happy & Mindful vroeg haar alles over de rol van yoga in haar leven.

Een blond knotje, lang postuur en naturel uiterlijk. Als yogadocente Jane Bakx voor een groep staat gebeurt er iets. Passie en autoriteit. Dat is wat ik zie. Je merkt aan haar lichaamstaal dat zij de groep iets wil meegeven. En ze is het type vrouw waarnaar je luistert. Momenteel is haar standplaats Bonaire, een eiland waar zij echt op haar plek is. Voor velen heeft Jane Bakx een droomleven maar het is haar niet komen aanwaaien. Ze heeft ook gedúrfd haar leven compleet om te gooien en te gaan voor een carrière in de yoga. Mét succes.

interview yogadocente jane bakx interview yogadocente yogadocente bonaire

Wat is jouw favoriete yogastijl en waarom?

Eigenlijk zijn het er twee. Vinyasa en yin yoga. Vinyasa omdat je echt goed kan voelen wat je lichaam nodig heeft terwijl je van pose naar pose “flowed” en lekker creatief bezig bent met de flows. De vloeiende bewegingen passen het beste bij mijn lichaam. Langzaam het lichaam voorbereiden op een peak pose, ergens rustig naartoe werken, daar hou ik zo van. Het bewegen op de ademhaling voelt het beste voor mijn lichaam.

Yin yoga omdat het me zoveel rust geeft. En omdat ik het heerlijk vind om te werken aan de connective tissues (fascia, bindweefsel, banden en pezen). Het maakt dat m’n lichaam zich zo open voelt en het heeft me zo veel meer flexibiliteit gegeven, dan voor ik yin yoga deed. Vooral met deze vorm van yoga ben ik echt goed de connectie gaan maken met mijn lichaam.

Wie inspireert jou?

Ik word geïnspireerd door veel verschillende mensen. Dat kan zijn door vrienden en kennissen die ook het roer omgooien en mooie dingen doen met hun leven. Maar ik raak ook enorm geïnspireerd door verschillende yoga teachers. Ik hou er heel erg van om bij anderen lessen te volgen zodat ik zelf scherp blijf, nieuwe dingen leer en inspiratie krijg.

Welke poses doe je het liefste?

Ik hou van heup openers en van hamstring stretches. Ook vind ik inversions en arm balances heerlijk en een uitdaging. Ik heb een lange rug en mijn onderrug is altijd aardig gevoelig, dus ik ben niet heel erg van achterover buigingen. Ook al vind ik een heart opening class heerlijk, ik ben dan voorzichtig met te intense achterover buigingen.

Hoe kwam yoga in jouw leven?

Ik deed altijd veel aan sport en ging vanaf mijn 24e heel veel naar de sportschool. Je zou verwachten dat ik dit vooral voor mijn lijf deed maar voor mij was het juist voor mijn mind.

Ik vond het prettig om mijn gedachten even uit te zetten na een dag hard werken en dan lekker te zweten in de gym. En toen ineens zag ik dat ze ook yoga gaven op mijn sportschool. Het was een hatha yogales van een bijzondere en lieve dame. Ik had er direct een klik mee en ben het eigenlijk altijd blijven doen.

Toen ik niet alleen het lichamelijk effect begon te ervaren, maar ook het effect dat het had op mijn geest, hart en ziel raakte ik er steeds meer “verslaafd” aan. Ik bezocht yogascholen en het werd een steeds belangrijker onderdeel van mijn leven. Ik werkte in de reclame, en had vaak te maken met stress. Yoga heeft me enorm geholpen om rust te bewaren en naar mijn lijf te luisteren.

Toen ik merkte wat voor effect yoga had op mijn geest, hart en ziel raakte ik er steeds meer “verslaafd” aan

In het begin vond ik sommige aspecten van yoga best wel raar. Zo ben ik ooit bij een studio in De Pijp in Amsterdam terecht gekomen waar een nogal bijzondere man les gaf. We moesten de raarste dingen doen, tenminste, zo zag ik dat toen als beginneling. Deze docent was ook enorm dwingend. Niets van “luister naar je lichaam en forceer niets”. Nee, bij hem moesten we hard core aan de bak. Ik keek m’n ogen uit. Ik had toen helemaal geen idee van dingen als lions breath, rare gezichten trekken en mantra’s zingen. Dit was niet gelijk mijn ding.

Toch bleef de yoga me aantrekken. Ik zou iedereen die met yoga wil beginnen, of er nog intenser bezig mee wil gaan, aanraden om niet op één plek te blijven maar te zoeken tot je vindt wat bij je past. De juiste locatie, leraren, de filosofie en uitstraling van een studio. Allemaal zo belangrijk! Ik heb uiteindelijk het meest genoten van Delight Yoga met veel diverse lessen en leraren.

interview yogadocente jane bakx

yoga bonaire

Wat heeft yoga jou gebracht?

Het heeft me ontzettend veel gebracht. Behalve peace of mind tijdens mijn drukke baan in de reclame heeft het me vooral enorm geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Ik voel het direct als er iets niet in orde is op lichamelijk, geestelijk of emotioneel niveau. Ik heb echt die connectie kunnen maken tussen mijn lichaam, hart en ziel door yoga.

Wat is jouw favoriete yoga outfit?

Ik heb veel verschillende yogakleding maar het liefst draag ik een legging en sport top. Ik ben heel vaak in de tropen, maar ook daar draag ik het liefst een lange legging. Zeker voor bepaalde practices en poses vind ik het lekker dat wanneer je moet steunen op je benen je dan niet wegglijdt. Natuurlijk in de tropen wel graag een dunne legging, de leggings van Teeki zijn top, omdat ze superdun zijn en snel droog zijn als je zweet.

interview yogadocente

yoga bonaire retreat

Wat is jouw favoriete yogaboek?

Ik zit nu in een boek van Bernie Clarke: Your body, Your yoga. Super leerzaam boek, omdat het op dit moment zo vaak gaat over “de correcte alignment” in yoga, terwijl we eigenlijk allemaal anders zijn. Onze lichamen en skeletten zijn letterlijk anders. Bepaalde alignments voelen niet voor iedereen even goed. We houden ons vaak vast aan een idee over hoe yoga poses er uit behoren te zien aan de buitenkant, maar het gaat daar uiteindelijk niet om. Het gaat erom hoe het voelt voor jouw lichaam en misschien heb jij wel een iets andere alignment nodig om het meeste uit een pose te halen voor jouw lichaam. Een mooie quote van David Williams: “The real yoga is what you can’t see.”

En je geeft sinds kort ook yoga teacher trainingen?

Klopt. Naast mijn yogalessen verzorg ik al een tijdje retreats. En sinds kort zijn hier de yoga opleidingen bij gekomen. En dit is zo tof om te doen! Ongelooflijk wat je tijdens een retreat al in een week aan iemand kunt meegeven. Erg bijzonder om te zien hoe in een korte tijd mensen zich durven open te stellen, verdriet verwerken en een betere connectie met zichzelf maken. Om dat te mogen aanschouwen is prachtig.

Ik werk tijdens de opleidingen drie tot vier weken met dezelfde groep. Dit is enorm intens en mooi. Je ziet je studenten echt groeien. Zo heb ik gezien hoe een schuw iemand aan het einde van de opleiding een grote groep kon aansturen tijdens een yogales. Echt een kado om dat proces mee te maken en mensen hierin bij te kunnen staan. Ik voel me echt super dankbaar dat ik dit mijn werk mag noemen.

En, nog dromen voor de toekomst?

Mijn droom is om nog vééél meer retreats en yoga teacher trainingen te geven. Hopelijk op allemaal prachtige plekken op de wereld. Voor 2019 staan Bonaire, Spanje en Thailand op de planning en misschien ook nog Brazilië. Dus ik mag mezelf een gezegend mens noemen vind ik zelf.

Dat klinkt fantastisch Jane. Heel erg bedankt voor dit interview. Neem zeker eens een kijkje op de website van Jane en haar Instagram.

Foto’s: Jane Bakx

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

4 Comments

 • Marga Bakx november 20, 2018 at 1:05 pm

  Goed interview met integere antwoorden! Kan ik weten als haar mamma zijnde. Succes met alles.

 • Diana bakx november 20, 2018 at 5:05 pm

  Wat een prachtige vrouw. Dat is mijn nichtje. Zo ontzettend trots op Jane. Zoveel innerlijke rust straalt ze uit. Jane, je hebt er hartstikke hard aan gewerkt. Het is je dik en dik gegund lieverd.

  • Happy and mindful november 20, 2018 at 5:09 pm

   Wat lief! Ik weet zeker dat Jane dit leest.

  Laat een bericht achter