griekse yoghurt gezond
Health, Voeding & gezondheid

Is Griekse yoghurt écht gezond?

Onterecht associëren veel mensen Griekse yoghurt met ‘vet’ en daarom niet goed voor je gezondheid. Maar wist je dat het juist boordevol voedingsstoffen zit die jouw gezondheid bevorderen? En dat deze vetten juist gezonde vetten zijn? Nog niet overtuigd? Voedingsdeskundige Marleen legt uit wat Griekse yoghurt voor jouw lichaam doet. Gastblog Marleen.

Wat is het verschil tussen Griekse yoghurt en gewone yoghurt?

Yoghurt is een populair gefermenteerd zuivelproduct. Het wordt gemaakt door levende bacteriën toe te voegen aan melk. De melk dikt zich in en er ontstaat een zure smaak. Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt omdat het vocht eruit is gezeefd. De yoghurt wordt op deze manier romig en vol van smaak. Griekse yoghurt zit vol met voedingstoffen die vele voordelen bieden voor je gezondheid.

Let er wel op dat je geen Griekse yoghurt met toevoegingen koopt. Ga voor naturel Griekse yoghurt want toegevoegde suikers of zoetstoffen stimuleren je gezondheid niet.

Waarom is Griekse yoghurt dan goed voor je?

 

#1 Rijk aan eiwitten en gezonde vetten

Ben jij bezig met gezond en koolhydraatarm eten? Eiwitten en gezonde vetten zijn belangrijk om aan je voedingspatroon toe te voegen. En laat volle Griekse yoghurt nu net rijk zijn aan deze twee voedingsstoffen. Een gemiddeld portie (250 ml) bevat ongeveer 12 gram eiwit. Dit is dus een hele mooie aanvulling om in je dagelijkse eiwitbehoefte te voorzien. Het bevat alle negen essentiële eiwitten die het lichaam nodig heeft en niet zelf aan kan maken. Je botten, spieren, cellen, haar, huid en bloed zullen hier zeker blij mee zijn.

Om optimaal van deze voordelen te profiteren kun je het beste kiezen voor de volvette variant met 10% vet. Deze zorgt voor een verzadigd gevoel en bevat de meeste voedingsstoffen, waaronder vitamine A, B2, B12, kalium, magnesium, calcium en fosfaat. Maak je geen zorgen over het verzadigde vet. Uit onderzoek blijkt dat je cholesterolgehalte niet stijgt door deze vetten wanneer ze uit een natuurlijke bron komen.

#2 Goed voor je immuunsysteem

Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Probiotica zijn gezonde bacteriën die kunnen helpen om je darmflora in balans te houden. Dit kan de kans op onder andere stoelgangklachten verkleinen. Ook je immuunsysteem heeft er baat bij. 80% Van je immuunsysteem zit in je darmen. Gezonde darmen betekent een sterk immuunsysteem, en dat je minder snel ziek wordt!

#3 Griekse yoghurt helpt je aan sterke botten

Een ander voordeel van Griekse yoghurt is dat het veel calcium bevat. Calcium zorgt voor onder andere een goede botgezondheid, helpt bij een gezonde spierfunctie en energievoorziening. Wissel Griekse yoghurt eens af met andere gezonde calciumrijke producten zoals groene groenten, noten, zaden, pitten, bonen, zalm, cacao en eieren. Dit is belangrijk om je algehele voedingstoffen inname te stimuleren.

#4 Stimuleert het afslankproces

Je kunt volle Griekse yoghurt gebruiken als maaltijd, snack, saus of dessert. Wanneer niet eigenlijk! De eiwitten en gezonde vetten geven  je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel gaat snacken en snaaien. Want snacks vullen je wel maar voeden je vaak niet. Het is een cliché maar waar: als je gezond bent voel je je beter en meer in balans.

Vergeleken met normale yoghurt zitten er in Griekse yoghurt minder koolhydraten (te veel koolhydraten kunnen zorgen voor een te hoge bloedsuikerspiegel). Hierdoor is het een prima toevoeging wanneer je bezig bent met gezond eten of afslanken.

Heb jij vaak de neiging jezelf vol te proppen, bijvoorbeeld als je je ‘s avonds verveelt, en voel je je daar eigenlijk niet zo lekker bij? Lees dan ook 6x tips om ongewild snacken in de avonduren te voorkomen.

#5 Je kunt het ook eten als je geen lactose kunt verdragen

Heb jij een lactose-intolerantie? Dan is er een kans dat je Griekse yoghurt wel kunt verdragen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de mate van je intolerantie. Griekse yoghurt is een gefermenteerd product. Dit betekent dat een groot deel van de melksuikers (lactose) omgezet zijn in melkzuur. Ervaar jij na het eten geen klachten? Dan is het een gezonde aanvulling om maximaal drie keer per week te eten. Verder is het uiteraard belangrijk daarnaast gevarieerd te eten.

Griekse yoghurt is dus stiekem ontzettend gezond! Erg fijn, want het smaakt niet vetarm, maar heeft juist een lekkere volle smaak. Maak eens een kom Griekse yoghurt met vruchtjes, zoals frambozen, aardbeien of passievrucht. Dit is een feestje om te zien en ook nog erg healthy. Ideaal als ontbijt!

Wist jij dat Griekse yoghurt gezond is?

Dit is een blog door Marleen van den Berg, voedingsdeskundige en werkzaam voor JasperAlblas.nl.

Foto: Alison Marras / Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter