iyengar yoga
Yoga

Iyengar yoga: focus op alignment en diepe concentratie

Je hebt vast wel eens van iyengar yoga gehoord. Ik ondervond deze yogavorm tijdens mijn les in Bali en kan wel zeggen dat het een van mijn favoriete yogastijlen is. Tijd dus voor een introductie op iyengar yoga. Wat is het precies?

Iyengar yoga is een actieve yogastijl ontwikkeld door B.K.S. Iyengar met een focus op alignment: het in lijn brengen van je lichaam. B.K.S. Iyengar is geschoold door T. Krishnamacharya, ook wel bekend als de geestelijk vader van de moderne yoga zoals we het kennen in de Westerse wereld.

In tegenstelling tot bij vinyasa flow vloeien de bewegingen niet in elkaar over maar voer je elke houding apart uit. Dit maakt het tot een statische yogavorm.

De focus ligt niet alleen op alignment, het mentale aspect is minstens zo belangrijk. Het doel is uiteindelijk om met volle aandacht en concentratie de poses uit te voeren zodat je bewegend mindfulness aan het beoefenen bent. Op deze manier ontwikkel je jouw geest en kom je dichter bij de achtste stap van het 8-voudige yogapad, samadhi. Dit is het hoogst haalbare binnen de yoga en synoniem aan het goddelijke.

Hulpmiddelen bij iyengar yoga

Je maakt gebruik van verschillende hulpmiddelen, ook wel props genoemd. Denk aan een bolster, dekens, yogablokken en straps. Deze helpen je nog dieper in een pose te komen en waar nodig extra spanning los te laten.

Iyengar heeft verschillende boeken geschreven over deze unieke vorm van yoga. Bijvoorbeeld Yoga als Levenskunst. Ik vind het een hele fijne yogavorm omdat je langer stilstaat bij elke asana en je extra steun krijgt door de props.

Yoga als Levenkunst, Bol.com

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter