kintsugi boek
Mind

Kintsugi: deze Japanse wijsheid heeft een helende werking

Wat kapot is kun je weer herstellen. De stukken bij elkaar rapen en lijmen tot één geheel. De Japanse kunstvorm Kintsugi accentueert de barsten door bladgoud te gebruiken, zodat het gebruiksvoorwerp nog mooier wordt dan ervoor. Het is een metafoor voor het leven. What doesn’t kill us makes us stronger. We moffelen tegenslagen en emotionele barsten niet weg, we vereren en vieren ze. Ze horen net zo goed bij het leven.

Wat is kintsugi?

Kintsugi (spreek uit als kien tsoe gie) is het repareren van aardewerk met lijm en bladgoud. Dit is al eeuwenlang traditie in Japan. De Japanners geloven dat het kunstwerk zo nog mooier en waardevoller wordt.

Kintsugi: de complete Japanse lifestylegids

Deze kunst heeft wellness-goeroe Candice Kumai geïnspireerd tot het schrijven van het boek Kintsugi. Naast het principe van kintsugi komen ook andere Japanse levenslessen en tradities aan bod.

Ik ben verrast als ik door het boek blader. Veel foto’s! Shiney foto’s glanzen me tegemoet tussen de eeuwenoude lessen door. Dit heeft het eigenlijk niet nodig. Door alle wijsheden is het krachtig genoeg.

Verhalen over de jeugd, familie en reis door Japan van auteur Candice Kumai lopen als een rode draad door het boek. Dit geeft je als lezer het gevoel dat je letterlijk met haar meewandelt en een intiem kijkje krijgt in haar bestaan. Kumai introduceert ons tot een serene manier van leven. De originele, Engelse titel is veelzeggend: Kintsugi wellness: the Japanse art of nourishing mind, body and spirit.

Kintsugi  boek review

Kintsugi  boek review

Wabi sabi en kaizen

Kintsugi is een prettige handleiding voor wie meer wil weten over de cultuur van het fascinerende land Japan. Het vormt tegelijkertijd een introductie tot alle Japanse begrippen, waarvan sommigen inmiddels zijn doorgedrongen tot de Westerse wereld, zoals wabi sabi, kaizen – en inmiddels ook kintsugi.

Haar levenslessen zijn bij vlagen wat kort door de bocht en voor de hand liggend. Wijsheden als “mediteer regelmatig” en “onderhoud je vriendschappen” zijn ons wel bekend. De persoonlijke invalshoek maakt het boek bijzonder, de persoonlijke verhalen en anekdotes springen er echt uit.

Het boek is ingedeeld in vier delen: kracht, voeding, lifestyle en hart. Voeding omvat de recepten. Onder kracht, lifestyle en hart vallen de levenslessen van Kumai. De sectie met recepten is prominent aanwezig. Zo zijn er wel meer dan 50 authentieke Japanse recepten mét foto’s – meer dan 150 bladzijden zijn hieraan besteedt, zo ongeveer de helft van het boek. Hierdoor mag het boek met recht de titel lifestylegids dragen. Dit maakt het tot een aanwinst voor elke foodie.

Kintsugi  boek review

Kintsugi  candice kumai

Japanse hotspots

Ook is er een hoofdstuk – mijn favoriet – over de bezienswaardigheden in Japan: de auteur gaat alle belangrijke, noemenswaardige plekken bij langs. Hiermee krijg je gelijk een mini-reisgids cadeau. Dit hoofdstuk had van mij wel uitgebreider gemogen! Nu is het aan het eind nog erbij gevoegd, als een soort bijlage naast de vier belangrijke hoofddelen.

Receptenboek, lifestylegids of lifecoach. Omdat Kintsugi zo gevarieerd is, is het een must voor elke Japan liefhebber.

Imperfecties maken je mooier

Kintsugi leert je om imperfectie te vieren en tekortkomingen te koesteren. Ze maken ons mooier, authentieker en écht. De gedachte dat je niet alleen kunst kunt helen, maar ook jouw hart en geest, is een ware geruststelling. Het is een herinnering dat het voor ieder van ons mogelijk is om met meer kracht en zelfcompassie in het leven te staan. Of zoals Kumai zo mooi zegt:

“Voel je je gebroken, dan kun je de stukken oprapen. Ze opnieuw aan elkaar zetten en leren van de barsten te houden.”

Kintsugi, €15- (tijdelijk afgeprijsd!), via Bol.com

Meer Japan inspiratie?

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter