De bladeren kleuren in de meest prachtige kleuren en je winterjas mag weer uit de kast. En ook je smaak verandert met de komst van de herfst. Je krijgt zin in stevigere kost en vollere, diepere smaken. Tenminste, dat is bij mij zo. In de winter eet ik graag stampotjes en wintergroentes. Deze lasagne is gemaakt met venkel!
Mijn vader belde mij. Wil je mee helpen koken? M’n oom en tante uit Zwolle zouden bij hem en zijn vriendin komen eten, met hun drie kinderen. Mijn zus en ik waren ook uitgenodigd. Dat hoef je mij geen twee keer te vragen want ik vind koken ontzettend leuk om te doen. Toen hij vertelde dat hij deze lasagne ging maken was ik helemaal om. Ik had hem al een paar keer geproefd toen ik daar op bezoek was en m’n zus en ik wilden hem een keer in een weekend namaken, maar hadden het recept niet!
Lekker veel groentes
Ik hoorde wat er allemaal precies inging en dat was best veel. Gek genoeg proef je dat niet terug in het gerecht want alle verschillende smaken vormen een mooi geheel. Zo zit er anjovis in, die niet heel nadrukkelijk aanwezig is, maar wel net iets meer pit toevoegt aan het gerecht. Op dit ingredient na is het gerecht vegetarisch. De echte die hard vegetariër kan dit ook altijd weglaten.
Als groot liefhebber van groentes (ik vind echt dat je deze te weinig krijgt als je uit eten gaat) word ik heel blij van dit gerecht. Zo zit er venkel, winterpeen én haricots verts in. Maar genoeg geklets, op naar het recept.
Recept
Voor 4-6 personen:
- 250 ml. slagroom
- 250 ml. melk
- 1 blikje anjovis
- 400g winterpeen
- 200g haricots verts
- 2 venkelknollen
- verse rozemarijn
- 250 g. verse lasagnebladen
- 150 geraspte belegen kaas
- 2 rode uien
Best veel dus. Omdat we veel gasten te eten hadden maakten we zelfs twee van deze lasagnes. Je begrijpt dat we wel even aan het snijden en doen waren. Ik zal stap voor stap uitleggen hoe je het gerecht maakt.
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Begin met het snijden van alles groentes.
- Snijd de venkel in dunne reepjes
- Snijd de wortel in dunne plakjes
- Haal de kontjes van de haricots verts
- En natuurlijk was je de groentes, dat kan ook al voor het snijden
- Pel de uien en snijd ook deze in dunne plakjes
- De haricots verts blancheer je even (2-3 minuten koken) in een aparte pan.
- En het bakken kan beginnen! Begin met het bakken van de ui en voeg dan de wortel en venkel toe.
- Zo’n 5-10 minuten bakken. Wij hadden grote hoeveelheden dus het duurde wat langer.
- In een ander pannetje doe je de anjovis. Deze ga je fijnstampen met een houten lepen.
- Doe hier de melk en room bij. Laat het een paar minuten lichtjes indikken.
- Intussen spoel je de rozemarijn af en doe je deze in stukjes bij de groentes die je aan het koken bent.
- Als je alle stappen hierboven hebt afgerond kun je je lasagne gaan bouwen.
- Begin met een laagje saus. Dan de lasagnebladen, dan weer een laagje saus, en ga zo door.
- Eindig met een laagje saus. Vervolgens kun je de kaas erover strooien.
- Dit gerecht moet zo’n half uur in de oven.
Uiteindelijk was ons gerecht goed gelukt. We serveerden er een lekker frisse salade bij met avocado en bosbessen.
Eet smakelijk!
Volg je me al op Twitter? Ik zou het leuk vinden je daar te zien!
Geen opmerkingen