londen stedentrip
Engeland, Europa, Travel

Londen diaries deel 1

De Big Ben, Tower Bridge, Buckingham Palace, St. Paul’s Cathedral… wat is er veel te zien in Londen! Onlangs was ik hier een midweek en ik keek mijn ogen uit. Ik neem je graag mee op reis aan de hand van mijn reisdagboek!

Dinsdagavond

Ik vlieg op een dinsdagavond vanaf het vliegveld van Eelde, de meeste mensen kennen dit als Airport Groningen. Mij wel bekend terrein want ik ben geboren in Eelde-Paterswolde. Vanaf mijn huis in Groningen ben ik er in nog geen kwartiertje rijden! Ideaal dus. Mijn reis begint ontspannen, want het mini-vliegveld heeft maar één gate en ik ben de enige die in de rij staat bij de bagegecontrole.

Als ik de mannen bij de douane vraag of ik nog even de vliegveldwinkel in kan duiken – de vlucht vertrekt dan over een half uur – krijg ik als antwoord ‘ja hoor, doe rustig aan, we roepen je wel!’. Dat is wel even wat anders dan ik gewend ben. Wat een luxe. En natuurlijk kom ik zonder problemen aan in Londen. In ongeveer een uur vliegen!

Vanaf het vliegveld in Londen is het zo’n anderhalf uur naar mijn hotel voor de eerste nacht. Het metronetwerk is nog wel een beetje tricky. Je vindt de haltes op verschillende verdiepingen en het lijkt wel een doolhof. Ik neem nog een keer een metro de verkeerde kant uit maar uiteindelijk kom ik goed aan bij Hotel Aloft. Een fijne accommodatie met zwembad, restaurant én sauna – al weet ik dat laatste op dat moment nog niet. Oh, en kingsize bedden!

Mijn verkering uit Amerika is speciaal overgekomen naar Londen en we hebben elkaar zo’n 4 maanden niet gezien nu. Ik vind dat onze eerste avond samen een feestje waard is. Dus hoppa, we beginnen aan prosecco. Eén glaasje. En dan nog één. En dan… is het tijd lekker het comfortabele bed in te duiken.

londen hotel

Hotel Aloft: ons verblijf de eerste twee nachten

Woensdag – 1

Een beetje brakjes word ik wakker. Ik kan gewoon echt niet tegen alcohol. Misschien heb ik te snel gedronken? Gelukkig hebben we de tijd hier in Londen, we hebben zes nachten geboekt en dus in totaal vijf hele dagen. Ik kan mijn geluk weer niet op want als ik de koffie uit de bar beneden wil afrekenen is het best druk bij de balie. Als het misgaat bij de kassa krijg ik te horen dat ik de koffie zo mag meenemen. Yay! Ik word helemaal blij van zulke kleine dingetjes.

We zitten iets buiten de stad. Iets wat ik heel erg prettig vind. Je kunt altijd de drukte opzoeken en hebt zo een uitvalsbasis om bruisend Londen te verkennen. We zitten op loopafstand van Excel, een enorme expositieruimte aan het water: het Royal Victoria Dock. De wijk hier is vrolijk en modern. Door het geweldige zonnige weer ziet de Theems er mooi uit. Vanaf de waterkant heb je uitzicht op de indrukwekkende skyline van Londen. Wat is er veel gebouwd sinds ik hier twaalf jaar geleden voor het laatst was! Ik waan me even in New York.

londen kabelbaan

De kabelbaan die we niet nemen, best spijt van nu! / www.klook.com

Tip: neem vanaf hier een ritje met de kabelbaan over het water. Dit kost nog geen tien pond en het ziet er zo leuk uit. Deze kabelbaan heeft de aparte naam Emirates Air Line. Even googelen wijst mij op het volgende fun fact. Een deel van de £ 60 miljoen kostende kabelbaan is bekostigd door de Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates. Vandaar dus de naam. Op dit moment besluit ik het niet te doen met de gedachte dat ik nog volop de kans krijg om Londen te bekijken vanuit een bijzonder uitzichtpunt. Je hebt er dakterrassen, London Eye, The Shard… en daar heb ik later een beetje spijt van. Lees verder om te ontdekken waarom!

We lunchen hier, maken een wandeling langs de Theems, en besluiten de rest van de dag rustig aan te doen.

Donderdag – 2

Vandaag gaan we naar ons tweede hotel van de vakantie. Dat leek ons wel leuk omdat je vanuit een ander hotel een net wat andere ervaring hebt. En dat blijkt een schot in de roos! Qua reisafstand naar de stad is deze plek net wat handiger en je hebt meer het idee dat je dichtbij de kern van de stad zit. Toch ligt het wel iets aan de rand, waardoor het heerlijk rustig en stil is ’s nachts. Het ligt naast twee parken. Oh ja, en een of andere cricketveld met de naam Lord’s Cricket Ground. Dat schijnt voor veel liefhebbers best wel een ding te zijn, het staat ook wel bekend als the home of cricket.

Als we in ons hotel zijn geïnstalleerd is het inmiddels zo’n drie uur ’s middags. We kunnen dus nog wat zien van de stad.

londen park st. john's wood

Let’s do the crazy tourist thing! Tenminste, dat is helemaal niet de bedoeling maar als ik al die historische plekken in Londen zie word ik helemaal enthousiast en wil ik meer. We besluiten Buckingham Palace te gaan bekijken. Vanaf de metrohalte wandel je hierheen door een drukbezocht park. Het is volop zomer en zo rond de 30 °C. En dan zijn we er! Tsja, wat moet ik ervan zeggen. Eigenlijk vind ik het standbeeld voor het paleis veel mooier. Tijd voor wat kiekjes dus.

En dan besluiten we verder te wandelen naar de dichtstbijzijnde volgende highlight. Ik wil de Big Ben wel weer eens zien. We zoeken op Google Maps en lopen een paar rondjes. Niet erg want ondertussen zien we andere mooie gebouwen zoals het Palace of Westminster…. dat later gewoon het gebouw blijkt te zijn waar de Big Ben onderdeel van is.

Mannen en de weg vragen, dat zit er niet in. Dus ik vraag iemand ‘Do you know where to find Big Ben‘. ‘I am Big Ben‘, krijg ik als antwoord. Op dat moment kan ik de grap nog niet heel erg waarderen – nu vind ik het wel heel grappig! – maar uiteindelijk krijg ik mijn antwoord. De Big Ben wordt gerestaureerd. Je kunt de Big Ben nu dus niet zien. Dat verklaart dat we hem niet kunnen vinden.

Maar dat is niet erg want het uitzicht vanaf hier is not so shabby. In de verte zie je de Tower Bridge en hierachter de skyline van Londen. En we komen vlak langs London Eye. Helaas ziet mijn reisgenoot dit niet zo zitten. En dat is niet erg want we hebben al een ander uitzichtpunt die week op de planning staan.

Buckingham Palace londen

Buckingham Palace

thames londen

theems uitzicht londen

Volgende week lees je mijn tweede deel van het reisverslag!

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter