Lovina Bali
Bali, Travel

Droomreis op Bali | Lovina

Toen ik hoorde dat Lovina van het woord love komt én dat je hier dolfijnen kunt spotten wist ik het zeker: hier moet ik heen. Voor ik naar Bali vertrok had ik al wel een beetje een idee van welke plekken ik wou zien, maar mijn andere voornemen was om een deel van de reis open te laten. Ik zou op het moment daar beslissen wat ik zou doen. Follow your senses! Hoe fijn is het om lekker te kunnen doen waar je dat moment zin in hebt? Geen strak gepland schema zonder enige ruimte voor  impulsiviteit voor mij. Lovina is een klein plaatsje in het noorden van Bali die de massatoerist nog niet heeft weten te vinden. 

Lovina Bali

Taxi met privé-chauffeur

Op Bali kun je heel goedkoop rondreizen. Een taxi met eigen chauffeur is helemaal niet duur – ja echt, je eigen privé-chauffeur, je leest het goed! Een reis van zo’n twee uur is wat in Nederland een enkeltje Groningen – Zwolle met de trein ongeveer kost. Echt geen geld. Erg populair op het eiland zijn de scootertjes, en dat is een ideale manier om de omgeving te verkennen, alleen het verkeer kan ook behoorlijk heftig zijn daar en daar komt bij dat ik jammergenoeg geen scooter kan rijden. Je laten rondrijden is dan een goed alternatief.

Ik ga naar Lovina met een shuttlebus, met andere travelers. Een keer wat anders dan met een eigen chauffeur.

Met openbaar vervoer

Na mijn paar nachten bij hotel Plataran koos ik ervoor de rest van de reis toch af en toe een meer budget-opties te nemen. Enter de Perama shuttle: een klein busje die verschillende populaire plekken op het eiland aandoet. Het openbaar vervoer is goed geregeld op Bali en belangrijker nog, spotgoedkoop. Ik sliep in Ubud ook een nachtje in Nuriani Restaurant and Rooms, een fijn budgethotel dat schuin tegenover het Perama busstation ligt. Hoe makkelijk is dat. Ik koos voor mijn rit van Ubud naar Lovina – zo’n kleine 4 uur rijden – dus toch de Perama shuttlebus. Wel eens een fijne afwisseling ook, met andere travelers in de auto te zitten. Tip: je kunt met deze bus ook naar Pandangbai als je richting de Gili-eilanden wil.

Lovina

Tijdens een hobbelige rit door het heuvelachtige landschap kom ik langs kleine dorpjes waar aapjes naast de weg zitten. We passeren uitzichtpunten bovenop de heuvels met uitzicht op prachtige rijstvelden en meren. En dan ben ik eindelijk in Lovina.

Mijn hotel ligt iets buiten het centrum maar wel pal aan het strand en wat mijn verblijf helemaal perfect maakt: ik heb een eigen mini-zwembadje! Hoe leuk is dat. Ok je kunt jezelf erin onderdompelen en echt zwemmen gaat niet maar toch, het is mijn zwembad. Een fijne hangbank ernaast waar ik lekker in kan chillen maakt het compleet. Hier komen ze ook elke ochtend je ontbijt brengen, altijd met een klein boeketjes bloemen erbij.

Dat vind ik nou zo leuk aan Bali, de mensen hier hebben zo veel oog voor details. Het zijn de kleine dingetjes die het doen voor mij, ik ben hier nu eenmaal een sucker voor.

Lovina Bali hotel

Lovina Bali                Lovina Bali

Dolfijnen bij Lovina

Genoeg over hoe fijn de hotelkamer is. Ik kom hier tenslotte voor de dolfijnen. Een excursie is heel makkelijk via het hotel te boeken en de boot vertrekt ook vanaf het hotel. Ik kan je vertellen, dat is erg fijn als je hiervoor half 6 ‘s ochtends opstaat. Op de dolfijnenexcursie kijk ik met gemengde gevoelens terug. Feit is wel, ik heb ze gezien.

Deze dolfijnen leven in het wild leven dus het is niet echt heel erg zielig, maar vooraf had ik verhalen gehoord dat tientallen bootjes als een idioot achter de dolfijnen aangaan en ze wegjagen. Was het ook echt zo? De waarheid zit een beetje in het midden. Het viel mee hoeveel bootjes er waren – ik denk een stuk of 10. En dan zat ik ook wel iets buiten het hoofdseizoen. Daar komt bij dat de schipper van mijn bootje gepaste afstand hield van de dolfijnen. Je kon gewoon merken dat hij dit ook deed uit respect voor de dieren. En alleen de zonsopgang was al adembenemend om te zien.

Ik kreeg de dolfijnen jammergenoeg niet zo goed op foto maar besloot gewoon helemaal in het hier en nu te leven en dit dan maar los te laten. Hieronder zie je toch nog een stukje dolfijn op de foto 🙂

Lovina Bali dolfijnen

Lovina betekent…..snorkelen!

Een van de mooiste momenten van mijn vakantie was een snorkelexcursie via mijn hotel. Dat de mensen op Bali attent zijn, dat mag nu wel duidelijk zijn. Toen ik een uur of 10 ‘s ochtends besloot, vandaag wil ik snorkelen, wist de vrouw bij het hotel hier wel raad mee. Zij hadden elke ochtend een excursie maar die vrouw wist wat beters. Via haar kwam iemand gelijk naar het hotel. Voor ik het wist stond er iemand voor mijn neus en mocht ik met hem mee in zijn kleine bootje om samen naar een snorkelplek te varen. Ik heb mijn eigen bootje!!!

Ik duik onder water en word omringd door honderden kleine visjes in de meest prachtige kleuren

De meest prachtige vissen

Wat ik zo fijn vind is dat mijn gids mij overal alle tijd geeft. Bij de vorige snorkelexcursie op Gili Meno was het nog zo van, 10 minuten hier, 20 minuten daar, en weer verder. Ik kan mijn eigen tempo bepalen, heerlijk. Ik duik onder water en zie al snel honderden kleine visjes in de meest prachtige kleuren. Van schollen met bijna lichtgevende blauwe mini-visjes tot wat grotere blauw met gele visjes. Ik ben helemaal omringd door kleine visjes en onder water zijn heeft een kalmerende werking op me. Ik heb mijn snorkelpassie ontdekt. Terugkijkend op mijn reis was dit zeker een highlight.

Hoe mooi de variatie aan vissen in het echt is, is moeilijk op de foto te krijgen, maar onderwaterfoto’s maken is ontzettend leuk. Voor mijn Bali-reis heb ik een onderwatercamera aangeschaft en daar heb ik geen spijt van. Ik heb er veel lol in om achter de visjes aan te zwemmen en flink wat foto’s te maken. YEEEE!! Je kunt zelfs filmpjes maken. Af en toe kijk ik ze nog terug en dan word ik gelijk helemaal ontspannen. Mijn gids maakt ook nog een foto van mij onder water.

Lovina Bali snorkelen

Lovina rocks

Lovina is gelijk één van mijn laatste bestemmingen. Hierna ga ik nog één keer terug naar Ubud en ik eindig mijn reis in Seminyak. Mijn reis naar Bali was een onvergetelijke ervaring. Het was wat ik verwachtte en meer. Ik heb leuke travelers ontmoet en voelde mij in de armen gesloten door de Balinese gemeenschap. Het stukje bezinning waar ik zo naar op zoek was heb ik hier deels gevonden, maar de reis was ook vooral heel erg veel fun.

Dit was een reis waarvan mijn gevoel mij ingaf dat het heel belangrijk was om deze alléén te doen. Gek genoeg kwam ik juist veel mensen tegen waar ik een goede klik mee had, en maakten deze mensen de reis echt bijzonder. Samen met de visjes. Ik ben tijdens mijn reis verliefd geworden op Bali. Ik weet zeker, ik moet hier een keer terugkomen…..

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

3 Comments

 • Anna juni 20, 2016 at 5:18 pm

  Waaauw! Wat een mooie foto’s bij dit artikel. De foto van jou onder water vind ik fucking vet 🙂 ! Ga vooral door met het maken van meer berichten! 🙂

 • Anna juni 22, 2016 at 8:39 am

  Heey, waarom reageer je niet terug…:S

  • Miss happy and mindful juni 22, 2016 at 10:36 am

   Hey Anna. Leuk wat van je te horen!!! Leuk ook dat je zo enthousiast bent. Bedankt voor je bemoedigende woorden.

  Laat een bericht achter