magnesium
Health, Voeding & gezondheid

Magnesium: het anti-stress wondermiddel

Ben jij vaak moe? Voel je je vaak lusteloos? Dan zou je wel eens een magnesium tekort kunnen hebben. Een masseur gaf mij ooit de gouden tip: ga magnesium slikken. Of nog beter, neem een bad met magnesium want je neemt deze stof het beste op via je huid. Ik ben gaan experimenteren met magnesium en was verrast. Het werkt echt. Wat is magnesium? Hoe weet je of je een tekort hebt? En wat is de beste vorm? Ik vertel je er graag meer over.

Een klein jaartje geleden ging ik langs bij een massagetherapeut. Terwijl ik op de massagebank lag vroeg hij mij: heb je al eens gedacht aan magnesium? Je zou hier wel eens een tekort aan kunnen hebben. Hij legde mij uit dat een massage je spieren ontspant, maar dat het geen zin heeft als je een tekort aan magnesium hebt want dan blijf je spierspanning houden. Je lichaam komt dan niet tot echte ontspanning. Onder het motto ‘baat het niet, schaad het niet’, ben ik begonnen met het slikken van een magnesiumsupplement.

Hoe weet je of je een magnesium tekort hebt?

Dit is lastig te merken, maar als je veel last hebt van spanningen is de kans groot dat je te weinig magnesium hebt. Veel voorkomende klachten bij een tekort aan magnesium zijn: gespannen spieren of juist spierzwakte, lusteloosheid, menstruatiepijn, geprikkeldheid, migraine, koude handen en voeten en zenuwachtigheid. Wie een groot en langdurig tekort heeft aan magnesium kan ook nog eens te maken krijgen met chronische vermoeidheid, angst, depressiviteit, slapeloosheid en tal van andere klachten.

Nu hoeft het hebben van deze klachten natuurlijk niet altijd te betekenen dat je een tekort hebt aan magnesium maar toch, als deze klachten je bekend voorkomen zou je wel kunnen proberen of magnesium wat voor jou is. Verschillende gezondheidssites raden aan om bij je huisarts te laten testen of je een magnesium tekort hebt. Met behulp van een bloedtest kan deze dit heel makkelijk vaststellen. Wie veel suikers en witmeelproducten binnenkrijgt en weinig groenten eet heeft ook een grotere kans op een tekort.

Waar zit magnesium in?

Gelukkig bevatten veel voedingsproducten een goede hoeveelheid magnesium. Als je over het algemeen gezond eet is de kans ook groter dat je geen tekort hebt aan magnesium. Bepaalde voeding bevat veel magnesium dus als je vermoedt dat je een tekort hebt kan het geen kwaad hier extra van te eten. Bonen, bananen, pure chocolade (meer dan 70% cacao) en verschillende soorten noten bevatten veel magnesium.

Magnesium supplementen of vlokken

Magnesium wordt goed opgenomen door je huid, hiervoor kun je magnesiumvlokken gebruiken die je oplost in warm water. Groot nadeel hiervan vind ik dat je grote hoeveelheden magnesium nodig hebt en dat dit ook behoorlijk aan de prijs is. Zo is een bad met magnesium een grote aanrader maar hiervoor heb je wel een paar liter magnesium nodig. Je kunt dit kopen in grote zakken die ergens rond de €15,- a €30,- beginnen qua prijs.

Een andere manier om magnesium tot je te nemen is via een supplement, bijvoorbeeld van Nataos, zij hebben een variant die erg geschikt is als je alleen magnesium tot je wilt nemen en geen andere mineralen. Je kunt kiezen voor een tablet of voor een vloeibare variant. Vloeibaar magnesium heeft als voordelen dat je niet van die pillen hebt die je weg moet zien te krijgen én dat het goed opneembaar is.

Ik ben benieuwd naar jouw verhalen. Had jij al eens van magnesium gehoord? Slik jij ook supplementen? Zo ja, welke? En heb je het idee dat ze helpen?

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

 • Anna juni 26, 2016 at 11:29 am

  Hoi miss Happy Mindful,

  wat leuk dat je over magnesium schrijft. Fucking interessant 🙂
  Ik ga naar een sauna waar magnesium in het zwembad water zit. Er zitten daarnaast ook andere mineralen in. Het is water uit een zeebron. Dus vraag ik me af, zit het ook in gewoon zeewater? En heeft een duik in de zee ook dergelijk effect door de magnesium?

  Ik slikte ook supplementen, HEMA, maar kon daar geen effect van merken en ben er daarom mee gestopt. Daarnaast eet ik veel pure chocolade van 70% wat jij ook doet. Das echt een goede tip!!

  In het algemeen wijt ik mijn spanning vooral aan het gebrek aan ontspanning. Paardrijden is voor mij een geweldige activiteit 🙂 En na het paardrijden kan ik heerlijk slapen 🙂

  • Miss happy and mindful juni 26, 2016 at 3:50 pm

   Hi Anna,

   Leuk dat je er weer bent! Wat goed dat je ook met dit onderwerp bezig bent. In zeewater zit inderdaad ook magnesium. Volgens onderzoeken is zeewater ook goed voor je huid. De dosis magnesium is alleen te laag om een voldoende werking te hebben dus het kan geen kwaad daarnaast ook een bad of voetenbadje te nemen met magnesium. Je kunt ook in een spuitfles (die haal je voor een euro bij de Etos of Kruidvat) een mengsel doen van water en magnesium en dit op je huid sprayen. Zo heb je niet gelijk een grote hoeveelheid magnesium nodig en dit is daarom ook beter voor je portemonnee. Wat fijn aan sprayen is: je huid neemt nooit meer op dan nodig. Als je supplementen slikt kun je ook te veel magnesium binnenkrijgen maar via je huid kan dit niet!

   Goed dat je ook pure chocolade eet. En goed punt van je: om te bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat de cortisol in je lichaam afneemt. Een teveel aan cortisol zorgt voor stress, hier ga ik in de toekomst nog een blog over schrijven. Houd mijn blog dus in de gaten 😉

  Laat een bericht achter