mantra wat is
Mind

Mantra: klank of zin om je stemming te verbeteren en aan te trekken wat je wilt

Oooohmmmm…Dit is het allerbekendste mantra van de wereld. Maar ook een zin als ‘ik ben goed zoals ik ben’ is een mantra. Een mantra kent meerdere vormen met als overeenkomst dat de kracht ‘m zit in de herhaling ervan. Wat is een mantra precies en hoe gebruik je hem?

Wat is een mantra?

Je vindt de mantra van oorsprong in het Boeddhisme en Hindoeïsme waar het een steeds herhalend woord of geluid omvat dat helpt bij concentratie tijdens meditatie. Denk aan het bekende ‘om’ (ook geschreven als Aum): ook wel de universele klank genoemd en volgens sommigen de klank waaruit alles, de aarde, het universum, is ontstaan.

Het kan dus gaan om een klank, een woord of een zin. In sommige gevallen lijkt een mantra op een gedicht of spreuk met een magisch effect.

Mantra als positieve affirmatie

Maar het kan ook een zin zijn waarmee je jezelf zelfvertrouwen, ontspanning en kracht geeft. Dit noemen we een positieve affirmatie. In dit geval herhaal je deze voor jezelf om jezelf aan te moedigen en te motiveren met als doel je gedachten te transformeren naar werkelijkheid. Een mantra kan dus een belangrijke rol spelen bij manifestatie.

Denk aan: “Ik ben goed zoals ik ben, trek positieve emoties, gedachten en personen aan in mijn leven, en heb vertrouwen in de toekomst”.

Op deze manier helpt een mantra je een bepaalde mindset te realiseren, die je weer kunt gebruiken om een bepaald doel te realiseren.

Hoe werk je met een mantra?

Je kunt bijvoorbeeld al bij het wakker worden een mantra in de vorm van een positieve affirmatie een paar keer voor jezelf herhalen. Voor een nog krachtiger effect zeg je het tegen jezelf in de spiegel. Schrijf het op een post it en werp hier gedurende de dag regelmatig een blik op. 

De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt een mantra goed gebruiken tijdens het mediteren. In dit geval is het nuttig een kortere mantra te gebruiken. Een hele bekende uit het Hindoeïsme is bijvoorbeeld so-ham. Op deze manier vormt jouw mantra een ankerpunt om je op te concentreren en telkens weer naar terug te keren.

“So” betekent “ik ben” in het Sanskriet en “ham” betekent “hij” of “dat” wat refereert naar het universum, het goddelijke. Deze mantra helpt je dus om je te verbinden met de levenskracht. Je kunt het chanten, of “so” gebruiken voor je inademing en “ham” voor je uitademing.

Waarom heeft een mantra een positief effect op je stemming en gezondheid?

– Het stimuleer je om los te komen van beperkende gedachten. Je herhaalt iets aan jezelf waarmee je je brein als het ware herprogrammeert. We weten allemaal hoe krachtig woorden zijn, vooral degenen die we tegen onszelf gebruiken.

– Je raakt meer gefocust op een bepaald doel.

– Door je mantra in tegenwoordige zin toe te passen, zoals ‘ik ben gezond en krachtig’ voel je je zelfvertrouwen groeien. Door de nieuwe mindset verandert je gedrag, wat je hernieuwde zelfvertrouwen weer bevestigt. Je zult bijvoorbeeld merken dat je omgeving positiever op je reageert. Door deze bevestiging groeit je zelfvertrouwen en zo creëer je een opbeurende vicieuze cirkel. En ook, hoe meer je ergens op gebrand bent, bijvoorbeeld ‘overal waar ik kom reageren mensen vriendelijk op mij’, hoe meer tekens in je omgeving die hierop wijzen je opvallen.

– Je werkt met de wet van de aantrekkingskracht. Je trekt naar jezelf toe wat je wilt, door middel van je gedachten. Of als je zo wilt zeggen, wat je het universum in stuurt. Het universum draait op een hoog trillingsniveau (positieve energie). En als je afstemt op hierop, door ook je gedachten een hoge frequentie mee te geven, reageert het universum hierop door je meer te geven van wat je wilt. Dit is wat we ook lezen in The Secret.

Mantra tijdens rituelen

Een hele fijne manier die ik laatst heb ontdekt is het gebruiken van een mantra bij een badritueel. Hierbij gebruik je als je wilt ook edelstenen en etherische oliën.

Je begint met een meditatie van een minuut op je mantra. Je kunt hierbij een edelsteen van je keuze vasthouden voor nog meer effect.

Tijdens je bad plaats je je edelsteen in het water. Let wel op dat je steen tegen water kan. Een mix van zuiveringszout met een paar druppeltje etherische oliën is erg geschikt als toevoeging aan je badwater.

Maak van het baden een ritueel, zet bijvoorbeeld kaarsjes naar de badrand en beoefen mindfulness (sta bewust stil bij wat je voelt, je ademhaling en focus je op wat je ziet, wees echt in het moment). Na je bad mag je je mantra weer loslaten en zul je je helemaal vernieuwd voelen.

Als je meer wilt weten over ritueel baden, dan is dit boek een aanrader.

Ritual baths, be your own healer. Bol.com.

Heb jij al eens geprobeerd te werken met een mantra?

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter