dankbaarheidswandeling
Mind

Gastblog Yvonne | Mediteren moeilijk? Probeer deze dankbaarheidswandeling

Om de zoveel tijd snakt mijn hoofd naar een beetje kalmte en leegte. Meditatie of mindfulness lijkt dan de oplossing om rust en helderheid te herstellen, maar helaas… meditatie en ik, wij gaan niet zo goed samen.

Inmiddels heb ik mijn eigen wondermiddel ontdekt. Het lijkt wel magie, want hoe bezwaard of gestrest ik ook ben, na een kwartier trekt de mist in mijn hoofd weg en lossen de problemen zich vanzelf op. Het werkt snel en het werkt altijd. Ik heb het over de kracht van de dankbaarheidswandeling.

Relax, nothing is under control

Ik verbaas me er steeds opnieuw over hoe een simpele wandeling ervoor kan zorgen dat ik alles beter in perspectief zet. Met iedere stap word ik blijer, tevredener en meer ontspannen.

Als ik wandel, voel ik me een onderdeel van het grotere geheel, van de natuur en van het heelal. Als het kleine stofdeeltje dat ik ben, kán ik de boel niet besturen al zou ik er alles aan doen. Dat inzicht maakt het makkelijker om dingen los te laten. En loslaten geeft ruimte en lucht, een kans om de wonderlijke kant van alles te zien.

Wandel weg van je zorgen

Buitenlucht en beweging leiden telkens tot ontspanning en relativeringsvermogen. En dat voelt niet alleen zo, wandelen zorgt er daadwerkelijk voor dat je dingen veel makkelijker los kunt laten.

Al na tien minuten lopen, maakt je lichaam namelijk endorfine aan waardoor je een blij en ontspannen gevoel krijgt. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat je cortisol-gehalte daalt, waardoor angst en depressieve gevoelens afnemen.

 Schud je geest lekker wakker

De kleur van lentebloemen of van herfstbladeren, de geur van bos of barbecue, de wind in je haar of de zon in je nek, wandelen is een feest voor je zintuigen. Er valt veel te beleven als je je in een rustige en ontspannen staat bevindt. Daardoor kun je namelijk iedere prikkel goed in je opnemen. Met een wandeling schud je je geest lekker wakker.

Voel je vrij en gelukkig

Voor mij is het misschien wel de belangrijkste reden om regelmatig een blokje om te gaan: wandelen zorgt voor een tevreden gevoel, voor rust en dankbaarheid in mijn hoofd. Allemaal positieve emoties die ook na de wandeling blijven.

Probeer een dankbaarheidswandeling

Over dankbaarheid gesproken… wil je je wandeling extra krachtig maken, probeer dan eens een dankbaarheidswandeling. Ga naar buiten, loop minimaal een kwartier en spreek met jezelf af dat je tijdens het lopen alleen denkt aan dingen waarvoor je dankbaar bent.

En heel belangrijk: voel ook de dankbaarheid met heel je lichaam. Dat kan, dat weet ik uit ervaring; dankbaarheid tilt je op, het laat je bijna zweven.

 Weg met negatieve gedachten

Het is onmogelijk om negatieve gedachten te hebben als je je dankbaar voelt. Daar komt bij dat een gevoel van dankbaarheid je vizier automatisch richt op alle mooie dingen in je leven. En je weet: moois trekt meer moois aan.

Daarom kun je zo’n dankbaarheidswandeling het best ‘s morgens doen. Als je naar het station loopt, bijvoorbeeld. Of als je de kinderen naar school hebt gebracht en terug naar huis loopt. Er is iedere dag wel een gelegenheid om een kleine wandeling te maken.  Veel tijd hoeft het niet te kosten.

Hoe werkt het precies?

Wil je het zelf uitproberen, zo’n dankbaarheidswandeling, dan kun je dat het beste als volgt aanpakken:

  • Wandel in je eentje en zoek een rustige (liefst natuurrijke) omgeving op;
  • Doe niets anders dan lopen, luister dus ook geen muziek of podcast;
  • Richt je gedachten op iets waarvoor je dankbaar bent en wacht tot je die dankbaarheid daadwerkelijk voelt (!);
  • Adem een paar keer wat dieper in en uit;
  • Houd je kin omhoog en kijk bewust goed rond;
  • Laat iedere gedachte toe, maar houd alleen de positieve gedachten een tijdje vast;
  • Probeer minimaal 15 minuten te lopen;
  • Doe dit regelmatig, liefst iedere dag.

Na zo’n tien minuten zal je lichaam stofjes aanmaken, die ervoor zorgen dat je ontspant. Je zult merken dat je opeens in breedbeeld naar de wereld kijkt, in plaats van door een koker.

Kleuren worden levendiger en je waardeert je omgeving meer.

Ik daag je uit

Probeer het eens een week. Vind iedere dag een kort moment om zonder afleiding een stukje te gaan lopen. Je zult merken dat deze kleine momentjes een positief effect op je welbevinden hebben. Niet alleen als je aan het wandelen bent, maar ook gedurende de rest van de dag!

Stap voor stap bracht Yvonne haar leven in een langzamere modus, die gezonder en fijner is. Deze stappen wil ze nu graag delen met iedereen die ook worstelt met de hectiek van onze maatschappij. Ze doet dit via haar blog: www.langzamer-leven.nl.

Via deze site kun je ook het gratis e-boek ‘De kortste route naar een langzamer leven‘ downloaden (klik op de link).

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter