Persoonlijk, Yoga

Mijn yoga opleiding: hoe is het nu intussen?

Inmiddels heb ik alweer een paar weekenden van mijn yoga-opleiding, en zelfs een keer een hele week, gehad. Hoe bevalt het tot nu toe? En wat heb ik allemaal geleerd? Ik vertel het je graag.

In het begin stond ik er nog heel ontspannen in en liet ik het allemaal over me heen komen. Veel meer kun je ook niet doen. Nu ik halverwege de opleiding ben is het wel wat anders. Time to take it up a notch.

Dat moment van, het is nu echt, je gaat straks voor het eggie yogalas geven, kwam tijdens het laatste yogaweekend. Onze docent vroeg ons toen compleet uit het niets om een yogales van 15 minuten samen te stellen en te geven aan een mede-student. Hallo, verassing!

50 houdingen

Uit de comfortzone dus. Het is goed om te weten dat je voor mijn yoga-opleiding zo’n 50 asana’s uit je hoofd moeten kennen. De meeste kende ik al, maar zelfs voor mij zaten er ook wat nieuwe bij. Dat blijft je gebeuren als je al jarenlang yoga doet, er zijn ook zo ontzettend veel poses, en niet elke docent doet ze allemaal tijdens een les. Dat maakt het ook juist leuk want je leert telkens wat nieuws.

Om een pose te kennen moet je niet alleen weten hoe je de poses precies uitvoert, maar ook hoe je instructies geeft om leerlingen in de pose te krijgen. En geloof mij, dat zijn er veel! Zo heb je voor sommige poses wel een A4-tje vol met dingen die je erbij kunt zeggen. Niet alleen om de leerling in de vorm van de pose te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat de leerling de pose veilig uitvoert.

Tijdens mijn 15 minuten durende les heb ik een yin yoga sequence gedaan met een lange openingsmeditatie. Nu ik wat langer in de cursus zit merk ik dat ik meditaties geven het leukste vind om te doen.

Ik ben vooral aan de opleiding begonnen omdat ik graag in de toekomst yoga nidra lessen of restorative yoga lessen wil kunnen geven. De meer ontspannen vormen van yoga hebben mij altijd het meeste aangesproken. Dit zijn lessen waarbij je een uur lang ligt, en de docent er vooral is om je in een ontspannen staat te brengen.

Het was even schrikken om zo voor het blok te worden gezet maar dit heeft me wel een flinke schop onder mijn kont gegeven. Tijdens mijn eerste yogaweek van de opleiding, ergens in januari, is mijn geliefde Layla overleden. En erna kon ik me er even niet toe zetten echt flink aan de bak te gaan.

Inmiddels is het ergste verdriet achter de rug, en na dat bewuste weekend waarin we die les moesten geven, heb ik vrijwel alle poses uit mijn hoofd geleerd. In het Engels! Jaja.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In het begin was ik nog van plan om na elk weekend een update te geven. Maar inmiddels heb ik de structuur van de opleiding ontdekt, en heb ik niet elk weekend een enorme epiphany om te delen. Natuurlijk doe je telkens nieuwe inzichten op. En soms komt iets echt binnen. Dit is een heel erg persoonlijk proces, dat ik zelf ook moet laten bezinken. Maar alle wijsheden die ik op doe deel ik in de toekomst natuurlijk graag 🙂

Heel sec kun je zeggen dat elke dag bestaat uit een paar vaste elementen

  • Asana practice van zo’n twee uur
  • Kennis anatomie
  • Kennis opdoen over alles rondom yoga: bijvoorbeeld de geschiedenis, yogafilosofie en de chakra’s.
  • Poses tot in detail bekijken (dit noemen we ‘geeken’)
  • Oefening in lesgeven

Alle 50 poses die we moeten kennen doen we ook tijdens de asana practice. Maar soms is er een speciaal thema. Zoals de handstand, core practice of achterover buigingen, waardoor we ook andere asana’s leren.

Er is veel aandacht voor de ademhalingstechnieken. Want yoga bestaat niet alleen uit het doen van asana’s, ook meditaties en pranayama zijn belangrijke aspecten. En zoals we allemaal weten begint yoga vaak pas bij het afstappen van je mat: het is een manier om door het leven te gaan.

Surprise, surprise!

Af en toe zijn er verassingen. Zo hebben we een keer een restorative yogales gedaan – zo fijn! En is er al een paar keer een gastdocent langs geweest die ons heeft begeleid bij het beoefenen van een Vipassana-meditatie.

Hoe verder we in de cursus zijn, hoe meer de focus verschuift naar zelf les leren geven. Hoe bouw je een les op? Welke thema’s kun je gebruiken? Hoe geef je instructies? Hoe vind je jouw stem als yogadocent?

Superspannend allemaal.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter