janneke mindful surprise
Mind

Hoe word je gelukkig? Janneke van Mindful Surprise deelt haar 3 ultieme tips

Hoe word je gelukkig? Oprichter van Mindful Suprise, Janneke Dijkhuis, heeft haar antwoord op die veel gestelde vraag gevonden. Vanuit een gevoel van onvrede over zichzelf en hoe ze leefde ging Janneke actief op zoek naar haar plek in deze wereld. Ze experimenteerde en avontuurde wereldwijd met zeezeilen, Vipassana, Ayahuasca, reizen en ondernemen. Ze kreeg een andere kijk op het leven wat leidde tot nieuwe perspectieven en uiteindelijk een gevoel van tevredenheid en geluk. Maar hoe is zo zo ver gekomen? 

Mindful Surprise

Mindful Surprise helpt je om een stapje dichterbij het geluk in je leven te komen. Het is een verrassingsreis, retraite en coachingssessie in één. Stel je voor: vlak voor je retreat heb je nog geen idee waar je naartoe gaat. Op de dag zelf hoor je jouw bestemming en wanneer je daar aankomt ontvang je een brief. En ook gedurende de rest van je solo verrassingsretraite ontvang je jouw post van Ayu die je vanaf een afstandje steunt in jouw persoonlijke ontwikkeling en je vragen stelt die je aan het denken zetten. Je wordt op deze manier aangemoedigd om te reflecteren op je leven en op ontdekkingstocht te gaan naar wat jij echt wilt!

Tegelijkertijd is het een perfecte oefening om alle controle los te laten. Je wordt tijdens je verblijf helemaal verzorgd met drie maaltijden per dag en kunt je volledig richten op jouw proces.

Klinkt goed toch? Janneke Dijkhuis bedacht het unieke concept van Mindful Surprise dat te boeken is in Nederland en Bali. Zelf zeilde ze de hele wereld over om uiteindelijk haar zielsmissie te vinden. Haar gevonden geluk wil ze graag met zo veel mogelijk mensen delen. Ook met jou dus! We stelden Janneke de volgende vragen….

Wie is Janneke Dijkhuis?

Ik ben een 36-jarige Drentse die in 2012 naar Bali verhuisde voor een baan als business development manager bij een lokale reisorganisatie. Na drie jaar heb ik die baan opgezegd om de Indische Oceaan over te zeilen, zonder zeilervaring, met drie vreemden. Dit avontuur heeft me veel geleerd over mezelf en alternatieve manieren om je leven in te richten. Ik ben door blijven reizen en online gaan werken als freelance virtual assistent.

Ik heb mijn baan opgezegd om de Indische Oceaan over te zeilen.

Gaandeweg heb ik mijn bedrijf, Mindful Surprise, opgericht en ben ik mijn boek ‘Stel dat je hoofd je hart volgt’ gaan schrijven (verwachting is dat het boek in 2021 uitkomt). Ik leef nog steeds locatie onafhankelijk en woonde de afgelopen jaren voornamelijk weer op Bali. Op weg naar Zuid-Europa ben ik door corona in Drenthe gestrand waar ik het stiekem heel erg naar m’n zin heb. 

mindful surprise

Ervaar jij jezelf als een gelukkig mens? 

Ja absoluut. Ik ben onwijs gelukkig. Ik ben gezond, fit, mijn familie is gezond en gelukkig, en Mindful Surprise loopt lekker. Dit gevoel van geluk heb ik trouwens niet altijd zo ervaren. De afgelopen vijf jaar heb ik keihard gewerkt aan mezelf. Ik had altijd zo’n knagend gevoel van onvrede.

Dit gevoel van geluk heb ik niet altijd zo ervaren.

Onvrede over wie ik was, hoe ik eruitzag en hoe ik mijn leven leidde. Tegelijkertijd vertelde ik mezelf dat ik geen reden had om ontevreden te zijn. Ik had een leuke baan, een fijn huis, ik had veel vrienden, ging regelmatig op vakantie, reisde veel en was gezond. Er was dus een onwijze oorlog binnenin mezelf gaande: het ontevreden gevoel versus het niet ontevreden mogen zijn van mezelf. 

Waar kwam die onvrede vandaan? 

Nu terugkijkend weet ik dat ik heel erg zoekende ben geweest. De afgelopen jaren waren één groot ‘op zoek naar mezelf’ avontuur. Weet je, als je jong bent is alles nieuw, je leert continue omdat je nog niets weet. Maar op een gegeven moment weet je hoe de wereld werkt en kom je in een routine. Ik denk dat je dan een soort van lui wordt omdat je denkt alles te weten. Maar dat is niet zo. Je kent één manier van leven en als die niet bevredigend is, dan kun je heel ongelukkig zijn. 

Wat heb je gedaan om andere manieren van leven te onderzoeken?

Wanneer je ouder wordt is avontuur een keuze: kies je ervoor om jezelf uit te dagen en om nieuwe dingen te leren en daarmee te experimenteren of kies je ervoor om te blijven waar je bent. Ik heb altijd een onwijze drang naar reizen gehad en toen ik besloot voor onbepaalde tijd op pad te gaan werd ik wakker geschud. Ik moest me weer overgeven aan het onbekende en mijn leven werd weer een avontuur, mijn zintuigen werden geprikkeld en ik leerde dat er nog veel meer uit het leven te halen was.

Avontuur is een keuze.

Ik deed twee keer een Vipassana stilteretraite in Thailand van 10 dagen 10 uur per dag mediteren, ik dronk Ayahuasca in Colombia, ruilde mijn tijd voor onderdak en eten in Zuid-Afrika en de Spaanse eilanden, zeilde zowel de Indische Oceaan als de Atlantische Oceaan en begon online te werken. Deze hele zoektocht kwam met diepe dalen en hoge pieken, waarin ik me uiteindelijk heb kunnen overgeven aan het experiment wat ‘het leven’ heet. 

Hoe zou je concreet de vraag ‘hoe word je gelukkig’ beantwoorden? 

Het antwoord op die vraag is voor iedereen weer anders. Uiteindelijk gaat het om zingeving denk ik. Waar spring jij elke ochtend je bed voor uit? Voor mij is blijven experimenteren een belangrijke factor. Zelfontwikkeling. Dit is waarom ik ondernemen zo leuk vindt, het staat namelijk inherent aan persoonlijke groei. Als ik niet groei, kan mijn bedrijf ook niet groeien. Vroeger keek ik wellicht meer naar mijn huis, een relatie, een baan of een vriendschap als iets wat er is en wat een soort van ‘eindpunt’ is.

Blijven experimenten is voor mij een belangrijke factor in het vinden van geluk.

De afgelopen jaren hebben me doen inzien dat alles een experiment is. En het mooie aan een experiment is, is dat het niet kan slagen of kan falen. Het kan je alleen een resultaat geven waarmee je weer nieuwe keuzes kan nemen die leiden tot een volgend experiment. Dit inzicht heeft het leven voor mij een stuk lichter gemaakt: actief blijven experimenteren. Ik denk dat deze benadering van het leven voor mij tot het geluksgevoel geleid heeft. 

Dus nu schijnt bij jou altijd het zonnetje? 

Haha, ken je die quote “it’s not what happens to you, it’s what you do about it”? Ik denk dat die quote alles zegt. De zon schijnt zeker niet altijd, maar ik weet wel wat ik moet doen als het regent en ik weet ook dat de zon op een gegeven moment weer gaat schijnen. 

Vertel, wat moet je doen als het regent? 

Vooral niet alleen maar blijven schuilen, maar juist heel bewust de lekkerste taart bakken en die in de regen gaan opeten. Letterlijk (onder een afdakje dan) en figuurlijk. Ik heb ervaren dat me verzetten tegen negatieve emoties het proces alleen maar verlengt. Mezelf overgeven aan een rot momenten/dagen is heerlijk: het mag er dan allemaal gewoon zijn. Daarna geef ik mezelf een schop onder m’n kont, ga de natuur in, kook lekker voor mezelf en ventileer bij een vriendin.  

Wil je jouw 3 ‘hoe word je gelukkig’ tips met Happy Mindful lezers delen?

Ik vind het onwijs fijn om een coach te hebben voor een bepaald thema in m’n leven. Goede coaches houden je een spiegel voor, dagen je perspectieven uit, zetten je aan het denken, inspireren je en weten je daadwerkelijk te helpen bij (vaak) een mindset verandering. Investeren in coaches, boeken, documentaires, workshops, seminars kan echt nooit kwaad. 

Door te reizen blijf je geprikkeld en kom je tot nieuw inzichten.

Daarnaast geloof ik echt in reizen. En dan bedoel ik niet perce verre reizen. Je kunt ook het Drenthepad of het Pieterpad gaan lopen of een Nederlandse provincie bezoeken waar je eigenlijk nooit komt. Door te reizen blijf je geprikkeld en kom je tot nieuwe inspiratie en inzichten.

Mijn laatste tip is voor mezelf een echte game changer geweest en dat is dus om alles te benaderen als een experiment. Alles! Je kunt niet slagen of falen, je kunt alleen maar iets leren en vanuit die positie nieuwe keuzes maken. 

Boek je solo verrassingsretreat van Mindful Surprise met korting! 

Tijdens mijn grote ‘op zoek naar mezelf’ reis van de afgelopen jaren werd ik regelmatig benaderd door mensen die ook een gevoel van onvrede ervaarden. Nu ben ik zelf geen coach, maar wilde ik toch iets doen om gelijkgestemden te helpen. Met een achtergrond in toerisme en jarenlange ervaring met omzwervingen en het experimenteren met verschillende manieren om jezelf beter te leren kennen, is mijn bedrijf Mindful Surprise geboren. Ik bied solo verrassingsretreats aan voor mensen die met een open mind de wereld durven te benaderen en die verdieping zoeken voor hun eigen leven. Mensen die graag willen ervaren en die het onbekende hun graag laten verrassen. Als bedankje voor dit mooie interview wil ik jouw lezers € 15,- korting aanbieden (kortingscode HAPPYMINDFUL2020) wanneer ze een reis bij Mindful Surprise boeken. 

Lees meer over de solo retreats van Mindful surprise. 

Heel erg bedankt voor dit fijne interview, Janneke. En klinkt goed die korting! 😉

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

1 Comment

  • Janneke augustus 11, 2020 at 5:01 pm

    Bedankt voor dit mooie interview 🙂

  • Laat een bericht achter