Mind

Mindfulness in het dagelijks leven #1: Sensing

Het eerste beeld dat vaak bij mensen op komt als de term mindfulness valt is zitten op een kussen, het liefst met je ogen dicht, terwijl je probeert je aandacht te focussen op je ademhaling. Hoewel dat absoluut een effectieve manier is om langzaam bewuster te worden van je gedachten en emoties zonder er op te reageren bestaan er ook mindfulness technieken die prima te gebruiken zijn in je dagelijks leven. Want uiteindelijk is dat waar mindfulness bedoeld is: op ieder moment van de dag “wakker” zijn. Wat wil zeggen dat je bewust bent van wat er in dit moment in je bewustzijn gebeurd en dat kan natuurlijk alleen NU. Laten we eens inzoomen op één techniek die je kan helpen om je steeds bewuster te laten worden, ZONDER dat je op een kussen hoeft te gaan zitten en je ogen dicht te doen. Klinkt goed toch?

Focus op je zintuigen

Wat er op dit moment ook gebeurt, het komt altijd via één van je zintuigen binnen. Net als dat een film opgebouwd is uit frame rates, beelden die extreem snel na elkaar afgespeeld worden, is onze ervaring net zo goed opgebouwd uit losstaande mind momenten. Alleen nemen wij deze momenten via onze zintuigen waar.

De mind wil meer

Het ene moment zie je een vogel (zien), daaruit ontstaat een prettig gevoel omdat jij van vogels houdt (voelen), wat weer als gevolg heeft dat er gedachten ontstaan zoals: “Aah wat een schattig vogeltje” (denken). Maar wat onze mind doet is er een “ikje” op plakken. En zodra er een ikje op geplakt wordt ben je niet meer volledig aanwezig in het nu. Want de mind wil niet in het nu zijn, de mind wil je laten zien wat je allemaal nog moet doen in de toekomst en wat je fout hebt gedaan in het verleden.

De mind wil meer, de mind wil beter, de mind wil dit moment veranderen. En dat doet het door de stroom van zintuiglijke waarneming te bundelen met gedachten en er een ikje op te plakken: “Ik zag dat vogeltje en ik hou van vogeltjes, dus nu voel ik me goed”.

Oefenen met de getuige

Het opdelen van je ervaring kan je enorm helpen om bewust te worden van hoe je mind werkt, om een intense overwelmende ervaring beheersbaar te maken en in dit moment te blijven. Als je dit vaak genoeg oefent creëer je langzaam ruimte tussen dat wat bewust is van de ervaring (gewaarzijn of de getuige) en de ervaring zelf (het ikje) en daardoor zul je minder snel gevangen worden door negatieve gedachten of gebeurtenissen in je leven. En als kers op de taart conditioneer je jezelf om steeds vaker in het nu te zijn! En in het nu is er vrijwel nooit een probleem. Ik noem deze techniek sensing, omdat het doel is om continu waar te nemen wat er in je bewustzijn gebeurt.

Sensing instructies

De techniek bestaat uit het labelen van de zintuigen waardoor je huidige ervaring binnen komt. De labels bestaan uit 6 (geen 5 inderdaad😉) zintuigen: Horen, Zien, Proeven, Ruiken, Voelen en Denken en het enige wat je gaat doen is één van deze 6 labels hardop of in jezelf uitspreken op de volgende manier:

  1. Laat je aandacht gaan waar het wil gaan, of dat nu gedachten, gevoelens, zien, horen of wat dan ook is. Laat het springen van object naar object.
  2. Ben bewust van het zintuig waar je ervaring op dat moment via binnen komt en zeg zachtjes hardop of in jezelf de naam van dat zintuig. Dus bijvoorbeeld “zien”. Of “denken”.
  3. Herhaal dit iedere 2 seconden.

Je hoeft niet alles te labelen, want dat is vrijwel onmogelijk. Simpelweg bewust zijn van jouw ervaring tijdens het oefenen is genoeg! En het mooie aan deze oefening is, je kunt het vrijwel overal doen! Tijdens het wandelen, tijdens het douchen, tijdens het auto rijden, zelfs tijdens dat je tv kijkt of simpel werk verricht!   

Happy sensing!

Liefs, 

Pim

Pim van Studio WithPim leert jou met zijn sportschool voor de mind om dichterbij innerlijke vrede te komen. Zijn belangrijkste methodes hiervoor zijn mindfulness en mindfulness coaching. Op zijn Youtube kanaal deelt hij regelmatig filmpjes die je helpen om mindfulness en bewustwording beter te begrijpen. Check ook zijn Instagram!

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter