mindfulness
Mind

Gastblog Roos | Mindfulness is… een kop thee drinken

Mindfulness is iets wat mij eigenlijk al tijden bezig hield, zonder dat ik het zelf doorhad. Ik had namelijk geen idee wat mindfulness betekende. Ik heb me er een beetje in verdiept en ik kom er achter dat ik af en toe al best mindful bezig ben. Je kunt namelijk op veel meer manieren mindfulness beoefenen dan je zou denken. Wat dacht je van knuffelen met je kat? Dit is mindfulness voor mij.

Wat betekent ‘mindful zijn’ nou precies? 

Mindful zijn betekent: bewust zijn. Even stilstaan bij wie en waar je bent. Even stilstaan bij een bepaald moment of gevoel. Met aandacht naar iets kijken, met aandacht iets proeven, ruiken, voelen, horen. Bewust ergens van genieten, bewust leven, leven in het nu. Bewust zijn van het huidige moment. 

Mindfulness is een groot begrip en je kunt met zoveel verschillende dingen je bewust zijn van je leven op dat moment. Ik vind namelijk dat ik al mindful bezig ben op het moment dat Sjonnie op mijn schoot ligt. Sjonnie is mijn kat, even voor de duidelijkheid. Hij zou urenlang op mijn schoot kunnen liggen. Zou kunnen. Dat gebeurt dus nooit. Als ik al tijd heb om lekker op de bank te liggen, moet ik toch op een gegeven moment weer opstaan om drinken te pakken, naar de wc lopen, iets anders doen. 

Waarom vind ik zoiets simpels als een kat op schoot een soort van mindfulness? Omdat ik van zo’n moment erg kan genieten. Bewust genieten. Ik aai hem, ik geef hem mijn aandacht. Voor mijn gevoel ben ik  helemaal ‘in het nu’. Ik sta stil (nee, ik lig stil) bij dat moment en hij leert me om rust te nemen. Oké, dat klinkt gek. Door hem neem ik rust. Dat klinkt beter. Ik neem de tijd voor hem. Ik vind het namelijk zielig om hem van mijn schoot af te tillen als hij zo lekker ligt, laat staan als hij slaapt, dus het opstaan stel ik steeds een beetje meer uit. 

Binnenkort ga ik een workshop mindfulness bijwonen. Ik ben erg benieuwd naar hoe dat zal zijn en wat me te wachten staat. Ik heb weleens gehoord van de bodyscan. Dat doe ik zelfs heel af en toe, als ik op de bank lig, als ik daaraan denk (en als Sjonnie op mij ligt). Wat een bodyscan is? Dat je je heel erg focust op je lichaam, steeds op een ander gedeelte van je lichaam.  Focus je bijvoorbeeld eerst op je voeten, concentreer je op je voeten en denk zo aan je voeten dat je je voeten als het ware echt gaat voelen. Dan je knieën, je rug, je nek, je hoofd, je rechterduim. Bijvoorbeeld hè. Ja, dat doe ik heel af en toe.

Wat ik wel elke dag doe is een vraag beantwoorden uit mijn elke dag een vraag boekje. Dat is ook een soort van mindfulness. Vind ik. Dan denk je bewust na over je leven, of over iets heel simpels. Eigenlijk is het boek ‘Keuzes’ dat ik heb geschreven over mijn leven ook heel erg mindfulness geweest. Toen stond ik letterlijk even stil bij mijn leven en beschreef ik hoe ik ergens over dacht en wat ik voelde. 

Ik bedenk me net dat ik de vraag van vandaag nog moet beantwoorden. Maar eerst theetijd! Even met de beentjes omhoog, de warmte van mijn kopje thee in m’n handen voelen en even niks. Heerlijk. Genieten van de geur en de smaak van mijn kopje thee. Dat is ook een mindfulness momentje. 

Roos is een enorme dierenliefhebber en brengt haar tijd het liefst door met Sjonnie. Ze doet niks liever dan thee drinken en  schrijven. Lees meer van haar schrijfsels op www.roosvlaar.nl.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

3 Comments

  • Inge | Monsieur Mango januari 2, 2019 at 9:05 pm

    Heel erg leuk artikel! Mindfulness kan inderdaad op zoveel manieren. 🙂

  • Jolanda januari 4, 2019 at 8:31 pm

    Even stil staan bij het moment kun je inpassen in je dagelijks leven, het is even wennen in het begin. Leuk artikel!

  • Gwennie januari 14, 2019 at 4:53 pm

    Oefening baart kunst! Dus zo regelmatig eventjes stilstaan op een dag… #aanrader 🙂

  • Laat een bericht achter