De term minimalisme komt steeds vaker voorbij in de zoektocht naar zinvoller en milieubewuster leven. Al die spullen, worden we daar gelukkiger van? Hebben we ze echt nodig? Terug naar de eenvoud, de basis, consuminderen. Een minimalistische levensstijl staat voor een leven zonder onnodige ballast. Ik vertel je hier graag wat meer over – Gastblog Jolanda.
Minimalisme is….mindful
Het is eigenlijk wel grappig dat we ons leven steeds meer hebben laten overnemen door apparaten. Onze keukens staan er vol mee. Maar ze bestaan nog steeds: mensen die met de hand afwassen. Wanneer je samen afwast, is dat gelijk ook een sociaal momentje. En als je alleen afwast, is dat een mindfulness momentje. Raar of toekomstmuziek? Koffie zetten: keteltje water op het gasfornuis en het komende water met de hand opgieten, dat is de lekkerste koffie. Koffie met liefde en aandacht.
Wat is minimalisme?
Minimalisme is een levensstijl waarbij je afstand doet van alles wat overbodig is om je te kunnen focussen op wat voor jou belangrijk is. De invulling daarvan is voor iedereen anders.
Basisprincipes van het minimalisme:
● Minimalisten zoeken hun geluk niet in dingen, maar in het leven zelf
● Een manier om je leven betekenis te geven is aan de hand van de vijf pijlers:
gezondheid, relaties, bezieling, groei en betrokkenheid.
● Minimalisten beseffen zich dat tijd schaars is. Als minimalist besteed je alleen tijd en energie aan wat voor jou echt belangrijk is.
Minimalisten leven dus heel bewust. Zij staan stil bij de keuzes die zij maken en overzien ook de consequenties van hun gedrag. Uiteindelijk is het ‘ontspullen’ namelijk ook goed voor de planeet. Zij maken het leven niet onnodig ingewikkeld en gaan terug naar de eenvoud. Uiteindelijk geven materiële bezittingen geen blijvend geluk en dit beseffen zij zich maar al te goed.
Tips voor een minimalistisch leven
Als jij ook een stap wilt zetten naar een minimalistische levensstijl geef ik je graag wat tips:
● Minder afval door hergebruik. Koop producten waar geen of weinig verpakking omheen zit. Een mooi voorbeeld is Lush, verzorgingsproducten zonder verpakking. Of groente en fruit op de markt, waarbij alles direct in je boodschappentas gaat of in een papieren zakje.
● Begin met opruimen. Alle kleine beetjes helpen om een start te maken. Breng het naar de kringloop en doe een ander er nog een plezier mee.
● Wordt je bewust wat je koopt, heb je het echt nodig?
● Volg het ritme van de natuur, eet groente en fruit van het seizoen. Dit is goed voor het milieu, is goedkoper en het beïnvloed ook je lichaam en geest. Wat je eet, beïnvloedt hoe jij je voelt. In de herfst en winter heeft je lichaam bijvoorbeeld meer behoeften aan warmte en dus ook aan warme gerechten. Dit past trouwens ook erg goed bij voeding volgens ayurveda.
● Maak van je smartphone geen bron van afleiding, maar juist een zen center!
Jolanda is Bach bloesem therapeut. In haar eigen praktijk Digibach helpt zij cliënten bij de dagelijkse uitdagingen die het leven me zich meebrengt. Ook als je je stemming wilt verbeteren of net wat meer vitaliteit nodig hebt kun je bij haar terecht.
Geen opmerkingen