Mind, Persoonlijk

Waarom niets doen goed voor je is

‘Wat ga jij eigenlijk doen dit weekend?’ Een goede vriendin zit naast me op de bank en kijkt me vragend aan. ‘Oh, geen idee. Nog niks gepland’, antwoord ik. ‘Niets gepland? Dat is ook saai’. Tsja, wat moet ik daar op antwoorden. Waarom vinden mensen het zo gek als je een keer niet alles al hebt volgepland? Wat is er eigenlijk mis met niks doen? Ik denk namelijk dat dit af en toe juist goed voor je is. Gastblog Annette.

Blijkbaar is niets doen of geen plannen hebben saai. Plannen maken en het opvullen van onze vrije tijd is eigenlijk iets dat we automatisch doen omdat dat nou eenmaal ‘normaal’ is. Hierdoor voelt het alsof de tijd snel gaat en de dagen voorbij vliegen. Dat is niet zo gek, we zijn ook nu eenmaal veel drukker dan vijftig jaar geleden.  

Tijd nemen voor jezelf

We willen overal van op de hoogte zijn en zoveel mogelijk uit het leven halen. We zijn bang iets te missen, ook wel bekend als FOMO (Fear of Missing Out). We plannen onze agenda’s vol in de uren die we niet werken. We spreken af met vrienden, familie of collega’s. En zelfs als we niets gepland hebben, vergeten we tijd voor onszelf te nemen. Vaak zijn we op dit soort momenten bezig met onze telefoon of kijken we naar de televisie. Hierdoor zijn we constant overprikkeld want ons hoofd wordt telkens voorzien van een informatiestroom. We ervaren we geen moment van rust.

Volgeplande weekenden 

In mijn vrije tijd probeer ik altijd zoveel mogelijk dingen te ondernemen. Ik vind het namelijk zonde om op de bank uren te Netflixen met het idee dat ik iets leuks mis. Mijn vriendinnen plannen net zo vooruit als ik doe. Even last-minute iets afspreken is er helaas niet meer bij. Mijn weekenden staan vaak al weken van tevoren vol met afspraken. Zo’n volgepland weekend geeft mij voldoening. Ik krijg hierdoor het idee dat ik een nuttig leven heb en er alles uithaal wat erin zit.

Genieten van het moment 

Kort geleden besloot ik voor de verandering eens een weekend helemaal niets te plannen. Dit vonden mijn vriendinnen saai. Maar waarom rust er zo’n taboe op niets doen? En waarom is het eigenlijk nodig om constant alles vol te plannen? Dit geeft mij namelijk regelmatig een opgejaagd gevoel. Het lijkt bijna alsof we niet meer kunnen genieten van een moment van rust voor onszelf. En dit is juist zo hard nodig! Even niet rennen, vliegen, op naar de volgende afspraak.

Rust en ruimte in je hoofd

Soms zie ik bejaarden in het parkje vlakbij mijn huis op hun rollator of op een bankje genieten. Ze observeren dat wat er om hen heen gebeurt en lijken complete rust te ervaren. Het lijkt mij heerlijk om dat ook eens te doen, maar toch doe ik dit niet. Eigenlijk is het soms veel beter om even ‘niets’ te doen. Per dag een kwartiertje een boek lezen, voor je uit staren, wandelen, fietsen, mediteren of mensen observeren geeft je namelijk rust en ruimte in je hoofd. Dus zet de telvisie een keer uit, leg die telefoon weg en neem even de tijd voor jezelf. Want, zoals Tom Ford zegt: time and silence are the most luxurious things today.

Wil je ook iets doen aan die overdaad aan prikkels? Lees dan ook hoe voorkom je dat je overprikkeld raakt door social media | 5 easy tips.

Annette (28) motiveert je via haar blog Geluksstof om vanuit liefde naar jezelf en de wereld te kijken. Check ook haar Instagram

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

1 Comment

  • Gwennie september 12, 2018 at 6:25 am

    Ik moet weleens denken aan vroeger, toen ik me verveelde en daarover klaagde bij mijn moeder. Nu denk ik weleens: waarom vervelen we ons niet eens wat vaker? Goed voor lijf en geest! Ik ben ervan overtuigd… (zou er bijna een blogje over gaan schrijven! 🤔)

  • Laat een bericht achter