Mexico, Midden-Amerika

Playa del Carmen of Cancun: welke kies je voor een onbezorgde vakantie in Mexico (Yucatán)?

Je wilt naar Mexico en ziet een goede portie zon, zee en strand wel zitten. De Riviera Maya is dan the place to be. Hier vind je de grote, bekende badplaatsen Playa del Carmen en Cancun – beiden een ideale uitvalsbasis om de rest van Mexico te verkennen. De keuze uit fijne hotels en resorts is hier enorm. Alleen ga je voor Playa del Carmen of Cancun? Ook ik stond voor dit dilemma toen ik mijn reis naar Mexico had gepland. Uiteindelijk bezocht ik beiden. Ik vertel je daarom graag meer over wat de beste keus is!

1. Cancun

Cancun ligt het dichts bij het vliegveld. Het is daarom makkelijk bereikbaar en je vindt hier alles wat je nodig hebt voor een onbezorgde vakantie.

Iedereen raad je aan om in Cancun voor een verblijf in de hotelzone, beter bekend als zone hotelera, te kiezen. Je weet hier zeker dat je veilig bent en dat zo wel zo prettig tijdens je vakantie. Je gaat tenslotte op vakantie om te ontspannen. Niet om je constant druk te hoeven maken of je beroofd wordt.

De stranden in Cancun zijn wijd uitgestrekt en de zee heeft de meest prachtig kleuren blauw. Bij Cancun denk je al snel ‘resorts’, en die vind je hier ook in overvloed. De meeste hotels in Cancun zijn ook behoorlijk aan de prijs. Voor de budget traveler is het daarom geen geschikte lokatie. Maar zeg nou zelf, hoe vaak reis je naar Mexico? En is het je dan niet waard om iets meer neer te leggen voor een hotel waarvan je zeker weet dat je er ongestoord kunt genieten?

Maar misschien ben ik ook wel wat bevooroordeeld want ik heb in Cancun een heerlijk tijd gehad. Mijn verblijf in Playa del Carmen daarentegen was op z’n zachtst gezegd, uitdagend. Dat ik koos voor een hotel buiten het centrum hielp hier niet bij.

Ik schrijf deze blog omdat ik wil dat je niet in dezelfde valkuil trapt. Ik had een vooroordeel over Cancun en zag het als toeristisch, niet authentiek en op en top Amerikaans. En het is ook al die dingen. Maar dat is Playa del Carmen ook, misschien wel een tikkeltje erger nog. Zo kan ik me in Cancun niet herinneren dat ik de hele tijd mannetjes – ik zou ook vrouwtjes willen zeggen maar die heb ik niet gezien – tegenkwam die me dingen aan wilden smeren. En Amerikanen, tsja, die loop je overal tegen het lijf hier.

En heel eerlijk, welke plek waarnaar je op vakantie kunt, is eigenlijk niet toeristisch? Ik heb geleerd dat toeristisch niet per definitie ook onaangenaam is. Sterker nog, soms maakt het je verblijf juist net wat makkelijker en relaxter.

Hotels in Cancun

Het allerbelangrijkste verschil zat het hem mij in de rust – zo belangrijk tijdens een vakantie als HSP. De hotelzone van Cancun is een oase van rust. De “strip” zoals je deze zone ook wel noemt, is een smalle strook langs de zee van zo’n 8 kilometer lang.

Ik zat helemaal aan het begin van de strip in hotel Club Regina Cancun. Aan het einde vind je meer de partyscene, waaronder de bekende Coco Bongo club.

Dit bleek een schot in de roos. In het resort zag je vooral oudere stellen en hier een daar een gezin met oudere kinderen. Geen gefeest tot midden in de nacht dus. Heerlijk.

Goedkoop is het niet. Je boekt een kamer vanaf €160 per nacht – als je een beetje slim boekt tenminste. Dat lijkt veel maar op andere nachten betaal je €400 voor hetzelfde hotel. De meeste hotels in Cancun bevinden zich in het prijssegment van €300 tot €400 en ver daarboven. Dus als het daarmee vergelijkt is het een schijntje.

Tours vanaf Cancun

Wil je de omgeving verkennen? Je hebt ruime keus uit allerlei verschillende tours en je wordt vaak opgehaald vanaf je hotel – tenminste als je een verblijf in de zone hotelera boekt. Cancun is dus een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan een cenote, Maya ruïne of wat je nog maar meer in gedachten had.

2. Playa del Carmen

Playa del Carmen bevindt zich op klein uurtje rijden vanaf de luchthaven in Cancun. Om hier te komen neem je de ADO bus vanaf de luchthaven of kies je voor een privé-transfer in de vorm van een shuttlebusjes of taxi. Een auto huren kan natuurlijk ook nog.

Playa del Carmen is net als Cancun behoorlijk touristisch. Dat heeft voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat kunt kiezen keus uit verschillende cuisines en niet elke dag alleen maar taco’s hoeft te eten. En mis je de Starbucks of Subway? Die vind je hier gewoon. Dit geldt overigens ook voor Cancun. Ik vind het zelf wel fijn als ik in een vreemd land toch iets bekends tegenkom. En bijvoorbeeld weet wat voor broodje ik kan bestellen bij de Subway. Cultuurbarbaar, i know.

In tegenstelling tot Cancun is de vibe hier veel jonger is. Waar je in Cancun veel gezinnen tegenkomt, vind je in Playa del Carmen juist volop twintigers, soms in groepjes, soms alleen, die wel in lijken voor een feestje. Het hart van de stad vormt 5th Avenue, een lange straat vlak naast de zee met allerlei eettentjes, winkels en bars. De ene bar is nog luidruchtiger dan de ander en ‘s avonds zie je hier verschillende straatoptredens. De straat heeft ook wel weer z’n charme maar ik zou er niet té veel tijd in doorbrengen. Dan had je net zo goed naar Chersonissos kunnen reizen.

Tours vanaf Playa del Carmen

Denk je nu, “ok, ik kom voor mijn rust dus dit is een no brainer, ik kies voor Cancun”, lees dan nog even verder. Als uitvalsbasis is Playa del Carmen net wat geschikter. Bekende trekpleisters als Cozumel, Chichen Itza, Tulum en Akumal liggen allemaal dichterbij Playa del Carmen dan bij Cancun.

Ik bezocht Tulum en Akumal met een tour vanaf Cancun en was ik zo’n 1,5 uur aan het reizen om hier te komen. Vanaf Playa del Carmen ben je er in een half uur tot drie kwartier. Dat kan net het verschil maken als je van plant bent meerdere tours te boeken tijdens je vakantie.

Hotels in Playa del Carmen

Hoe zit het met de hotels in Playa del Carmen? Scoort het hier punten op? Ja en nee. Over het algemeen liggen de prijzen van hotels hier een stuk lager dan in Cancun. Maar als je kiest voor een hotel redelijk dichtbij zee, betaal je al snel rond de €100. Als je het mij vraagt zijn hotels in Yucután overál net wat duurder dan in anders niet-Westerse landen. Je moet het dan ook niet vergelijken met de prijzen in bijvoorbeeld Azië.

Dus ja, de hotels zijn voordeliger maar ook weer niet echt goedkoop. En als je toch kiest voor een meer budget hotel – ik vond er eentje voor zo’n €50 per nacht – moet je ergens concessies in doen. En dat heb ik geweten.

Ik koos voor een hotel buiten het centrum. De belangrijkste overweging voor mij was dat ik niet middenin het feestgedruis van Playa del Carmen wilde zitten. En in bijna alle hotelrecensies die ik las werd geschreven over geluidsoverlast: voor mij de ultieme nachtmerrie op vakantie. Het allerbelangrijke van een hotel vind ik dat het ‘s nachts stil is. Dus zo kwam ik bij Casa Ejido terecht, een charmant aparthotel, zo’n 2,5 kilometer vanaf 5th avenue.

Even twee kilometer naar het centrum lopen leek me wel te doen maar dit viel me vies tegen. En de allergrootste frustratie was dat ik constant naar van alles moest zoeken. Zo was ik mijn reisstekker vergeten en begon mijn vakantie al met de zoektocht hiernaar. Daarvoor moet je toch echt richting het centrum. Even een leuk strandtentje opzoeken? Toch weer vijf kilometer lopen heen en weer. Natuurlijk nam ik ook af en toe een taxi. Maar de afstand zorgt gewoon voor een grote drempel om “even iets te doen”.

Het is toch wel heel lekker als je de deur uitstapt en gelijk bent waar je wilt zijn. Alleen ja, daarvoor moet je toch in de buurt van 5th avenue zitten. Vanaf Nederland vond ik het lastig te bepalen, op basis van reviews, welk hotel geschikt zou zijn en welke niet. Of het een beetje stil is zie je pas als je daar bent dus het blijft een gok. Toch zou ik je als tip meegeven: kies toch voor een hotel in het centrum van Playa del Carmen. Hier zijn ook rustige hotels, alleen zijn ze vaak wat duurder of het is even zoeken.

Uiteindelijk had ik een fijn verblijf in Newport House Playa Boutique Hotel. Hier verblijf ik ook nog voor een nachtje voordat ik naar Cancun vertrok. Een modern hotel met dakterras en ruim opgezette kamer. Vanaf hier was je in minder dan vijf minuten bij zee. Dit is uiteindelijk waarom je een verblijf in de Riviera Maya van Mexico boekt toch?

De winnaar: Playa del Carmen of Cancun?

Voor mij is Cancun de absolute winnaar. De stranden zijn lang en wijd en je vindt hier alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf in Mexico. Het voelt veilig, de hotels zijn van alle gemakken voorzien en je kunt vanuit hier uitstekend de rest van de regio verkennen.

Is je budget belangrijker? Dan zou ik sowieso niet voor deze regio in Mexico kiezen, maar als je de twee hierop vergelijkt komt Playa del Carmen er duidelijk uit als favoriet. In Playa del Carmen is het wel net wat meer zoeken naar een rustig geleden hotel die ook nog eens vlakbij het strand ligt. Beide plaatsen zijn geschikt als uitvalsbasis voor uitstapjes en tours. Qua sfeer heeft Playa del Carmen een hoger backpack gehalte en is Cancun een stuk volwassener. Het is uiteindelijk dus ook net wat je zoekt.

 

Previous Post Next Post

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter